Dafinul (lat. Laurus nobilis), cunoscut și sub numele de laur, este o plantă bogată în uleiuri esențiale atât în frunze (de la 1 la 3%), cât și în fructe (de la 1 la 10%), printre care: gerianol, cineol, eugenol, terpineol, fellandren, eucaliptol, pinen etc. Aceşti compuși organici din uleiul de dafin au proprietăți antiseptice, antibiotice, analgezice…, dar îi conferă și un parfum plăcut. Este utilizat pe scară largă în medicina naturală atât în scopuri estetice, cât și în terapie. Uleiurile sale esențiale au proprietăți recunoscute în tratarea multor boli: vindecă reumatismul și durerile musculare, are putere de relaxare, reduce transpirația, are proprietăți expectorante și digestive, iar frunzele sale au proprietăți antipiretice. De fapt, mult timp dafinul a fost folosit ca remediu pentru ciumă. Vă puteți bucura preparându-vă propriul ulei de casă într-un mod simplu și rapid. Continuați să citiți acest articol și aflați cum puteți face ulei de dafin.
Ulei din frunze de dafin: mod de preparare
Veți avea nevoie de:
- 30 de grame de frunze proaspete de dafin;
- 1 litru de ulei de măsline extravirgin;
- Vitamina E.
Pașii de urmat:
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, este să colectați frunze de dafin proaspete. Este important să nu fie uscate pentru a-și păstra toate proprietățile acestei plante parfumate, care sunt concentrate în principal în substanța uleioasă situată în interiorul frunzei. Celălalt ingredient necesar este uleiul de măsline extravirgin, care trebuie să fie de bună calitate, sau în lipsa acestuia, de migdale. În ceea ce privește cantitățile, ideal ar fi să folosiți un litru de ulei la 30 de grame de foi de dafin.
De îndată ce aveți cele două ingrediente, puteți începe să preparați uleiul de dafin de casă. Mai întâi spălați bine frunzele cu apă pentru a elimina orice praf rezidual care s-ar fi acumulat în acestea, precum și excremente de la păsările care se aventurează adesea printre ramurile sale în căutarea insectelor. Apoi, zdrobiți sau sfărâmați toate frunzele cu ajutorul unei linguri sau a unui mojar. Va trebui să le pisați până când veți vedea că încep să elibereze un ulei lin.
După ce ați terminat de pisat frunzele, adăugați frunzele împreună cu uleiul eliberat într-un recipient etanș și acoperiți-le cu ulei de măsline. După aceea, sigilați recipientul și lăsați-l la macerat timp de două săptămâni într-un loc răcoros, fără umiditate. După acest interval de timp, va trebui să schimbați frunzele de dafin pentru ca altele noi să intensifice aroma. Pentru a face acest lucru, va trebui să colectați și alte frunze proaspete, să le spălați, să le zdrobiți și să le adăugați în recipientul de colectare, să îl sigilați și să lăsați din nou uleiul de dafin la macerat timp de două săptămâni.
După aceste două săptămâni, puteți strecura uleiul. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de o cârpă de bumbac sau un tifon. Pur și simplu, așezați cârpa sau tifonul deasupra unui borcănaș de sticlă de culoare închisă și turnați conținutul deasupra sa. Apoi, strângeți tifonul cât mai mult, astfel încât să se scurgă cât mai bine uleiul.
În final, dacă doriți, puteți adăuga câteva picături de vitamina E pentru o mai bună conservare.
De asemenea, vă puteți face propriul ulei de dafin din fructele sale. Acest ulei este un bun remediu pentru tratarea durerilor provocate de reumatism sau vânătăi. Pur și simplu, se fac frecții la nivelul zonelor afectate cu ulei de dafin. Iată cum se obține!
Ulei din fructe de dafin: mod de preparare
Metoda 1 cu fructe proaspete de dafin
Veți avea nevoie de:
- 20g de fructe proaspete de dafin;
- 100 ml ulei de măsline extra virgin.
Adăugați 20 g fructe proaspete de dafin în 100 ml ulei de măsline extra virgin și lăsați-le la macerat 5 zile într-un borcănaș de sticlă de culoare închisă, apoi filtrați uleiul ca de obicei și turnați-l în recipientul pentru folosire.
Metoda 2 cu fructe uscate de dafin
Veți avea nevoie de:
- 20g de fructe uscate de dafin;
- 100 ml ulei de măsline extra virgin.
Adăugați o mână de fructe uscate de dafin în 100 ml ulei de măsline extra virgin și lăsați-le la macerat timp de 3 săptămâni într-un recipient obișnuit de sticlă, așezându-l într-un loc cald. După aceste săptămâni, zdrobiți fructele de laur cu ajutorul unei linguri, apoi așezați o cârpă sau un tifon de bumbac deasupra recipientului de colectare și stoarceți bine tifonul pentru a se scurge cât mai mult ulei.