Propolis (numit și clei de albine), este un cuvânt de origine greacă pro (apărare) + polis (oraș), care se referă probabil la „apărarea orașului” (în acest caz, stup) a albinelor. Este un hormon natural produs de plante alcătuit din rășinoase și material balsamic ce se găsește în ramuri, flori, polen și muguri, fiind esențial pentru apărarea plantelor împotriva ciupercilor și bacteriilor. Unii oameni cred în mod eronat că este produs de albine, dar adevărul este că aceste ființe îl colectează doar pentru a-l folosi în îngrijirea stupului. Fiind bogat în proteine, aminoacizi, vitamine și flavonoide propolisul are numeroase beneficii, printre care: întărește sistemul imunitar, ajută la vindecarea rănilor și printre altele, elimină ciupercile și bacteriile dăunătoare. Pentru a vă bucura din plin de toate proprietățile acestui produs miraculos, continuați să citiți acest articol despre cum se folosește propolisul.
Cuprins
Care sunt beneficiile propolisului?
Faimos în Egiptul Antic, propolisul era cunoscut și de romani, greci și incași. Proprietățile sale au fost studiate pe larg în întreaga lume și astăzi putem găsi produsul sub diferite forme, cum ar fi capsule, tinctură de propolis (diluată în apă sau alcool, pentru a înmuia aroma), bomboane, pulbere și, de asemenea, extract de propolis (mai mult produs concentrat). Cel mai utilizat fiind cel din urmă: extractul de propolis.
Motivul fiind efectul său antioxidant, flavonoidele prezente în extractul de propolis ajută la eliminarea radicalilor liberi din corp și la regenerarea pielii deteriorate, pe lângă faptul că ajută organismul în procesul de curățare. Radicalii liberi din celule pot provoca moartea timpurie a celulelor, provocând apariția diferitelor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, reumatice, neurologice, diabetul și îmbătrânirea prematură, astfel încât eliminarea lor este importantă.
În plus, extractul de propolis este capabil să crească imunitatea, deoarece conține o mulțime de substanțe precum flavonoide, acizi fenolici, terpene, vitamine și minerale, care ajută la protejarea și întărirea sistemului imunitar. Astfel încât, este capabil să stimuleze imunitatea celulară, încurajeze protecția organismul împotriva organismelor străine, prevină proliferarea bacteriilor și virușilor și să crească producția de anticorpi în organism. De asemenea, studiile clinice au demonstrat protecția pe care extractul de propolis îl oferă rinichilor.
Deoarece are un efect de vindecare, extractul de propolis este indicat pentru răceli, dureri în gât, sinuzite și amigdalite, pe lângă faptul că ajută la probleme respiratorii, inclusiv la tuse iritată sau flegmă. Mai mult, poate ajuta la tratamentul ulcerelor gastrice și a durerilor reumatice, cum ar fi artrita și osteoartrita. Utilizarea sa este indicată și noaptea, deoarece stimulează melatonina și acționează ca un regulator al somnului.
Cum se folosește extractul de propolis?
În prevenire: cei sănătoși pot urma două cure pe an, ca măsura de prevenţie, toamna și primăvara, de la 3 la 4 săptămâni. Persoanele în vârstă pot urma 4 cure de 3 săptămâni la fiecare schimbare de sezon.
Pentru uz extern, la vindecarea coșurilor și regenerarea țesuturilor, aplicați una sau două picături de extract de propolis pe rană (tăieturi, arsuri, paraziți sau chiar probleme în zona bucală) ori de câte ori schimbați pansamentul sau direct pe coloana vertebrală de 4 până la 5 ori pe zi. Pe lângă faptul că ajută la ameliorarea durerii, acest produs accelerează și vindecarea.
Pentru uz intern, recomandarea clasică ar fi să picurați 20-30 picături (adulți) și 3-5 picături (copii) de extract de propolis într-o lingură de apă sau 1/3 dintr-un pahar de apă. Luați-l de 2 până la 3 ori pe zi.
Ca alternativă la apă, puteți adăuga și extractul de propolis în sucuri de fructe și ceaiuri, în aceeași cantitate, sau 4 până la 5 picături picurate într-o lingură de miere. Este recomandat să îl luați de 2 până la 3 ori pe zi.
Cu toate acestea, extractul de propolis poate fi utilizat intern conform acestor recomandări:
- Pentru durerile de gât, ideal este să adăugați 4 până la 5 picături din extractul de propolis într-o ceașcă de apă și să îl folosiți pentru a face gargară;
- În caz de tuse, gripă, sinuzită sau amigdalită, adăugați 3 până la 4 picături din extractul de propolis în ceai sau adăugați 1 până la 2 picături într-o lingură de miere. Luați de mai multe ori pe zi, ori de câte ori este necesar;
- În caz de probleme de respirație, puneți câteva picăturile de extract de propolis în apă fiartă și inspirați aburul.
Există contraindicații pentru administrarea extractului de propolis?
În general, extractul de propolis nu are contraindicații, dar nu trebuie administrat persoanelor care nu au trecut testul de sensibilitate. Pentru a urma acest test, înainte de utilizare picurați două picături de extract pe piele, așteptați 30 de minute, verificați regiunea și suspendați utilizarea în caz de hipersensibilitate, mâncărime sau roșeață pe piele.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.