Apa demineralizată, prin definiție, este cea care a fost privată de toate proprietățile sale minerale prin generarea unor procese chimice specifice sau mult mai frecvent termice. În acest articol, vă explicăm care sunt caracteristicile apei demineralizate și cum se face sau se obține acasă.
Ce este apa demineralizată?
În primul rând, apa demineralizată nu trebuie confundată cu apa distilată: de fapt prima este o apă lipsită de săruri minerale, calcar și gaze, în timp ce a doua este o apă foarte pură, folosită mai ales în medicină și care se obține prin intermediul electrolizei, descompunând cele două elemente ale sale (hidrogen și oxigen) și apoi condensând-o.
Apa demineralizată este compusă din molecule H2O care nu reacționează chimic, deoarece sunt purificate de orice altă moleculă contaminantă, care ar putea declanșa diferite tipuri de reacții. Datorită stabilității sale moleculare, este utilizată în laboratoarele de analiză ca reactiv și componentă a produselor biotehnologice.
Diferența dintre apa distilată și demineralizată
Apă distilată este adesea confundată cu alte ape tratate datorită, poate, unei distribuții comerciale mai largi. Se obține printr-un așa-numit proces de electroliză, care descompune hidrogenul și oxigenul și eliberează moleculele de gaz dizolvate în soluția pe care o numim în general apă. Spre deosebire de apa demineralizată și deionizată, apa distilată este sterilă: lipsită de microorganisme și bacterii de tot felul, este utilizată în domeniul medical pentru a evita reacțiile imunologice. Cele două au o singură calitate în comun: ambele sunt excelente pentru călcat.
Metode de demineralizare
Metodele utilizate pentru demineralizarea apei sunt diferite.
Dublă distilare
Această procedură permite obținerea unei ape extrem de pure, care poate fi folosită peste tot, chiar și în laboratoare biochimice sau în timpul proceselor de analiză de laborator.
Dubla distilare se realizează prin trecerea apei printr-o fierbere lentă.
Deionizare
Deionizarea este un proces chimic real care folosește rășini schimbătoare de ioni pentru a schimba ionii de hidrogen și hidroxid din mineralele prezente în apă. În acest fel, se obține apă de înaltă puritate similară cu cea distilată.
În comparație cu distilarea, deionizarea este un proces mult mai rapid, care nu permite formarea de calcar.
În această privință, trebuie clarificat faptul că deionizarea nu înlătură complet moleculele organice, cum ar fi virușii sau bacteriile.
Odată tratată, această apă își pierde toți ionii minerali, precum cationii, sodiul, calciul, fierul și cuprul.
Cum se utilizează apa demineralizată?
În multe cazuri, apa demineralizată este folosită în umplerea tăvilor de umidificare a caloriferelor sau, chiar mai frecvent, în umplerea vaselor cu lichid a ștergătoarelor de parbriz sau a radiatoarelor mașinilor și motocicletelor și, în general, în întreținerea acestora, precum și în folosirea dispozitivelor care exploatează aburul.
De asemenea, este recomandată pentru utilizare în acvarii false și fără pește, deoarece absența calcarului facilitează curățarea suprafețelor, iar strălucirea lor durează mai mult; poate fi folosită pe post de aliment pentru plante, în special suculente și orhidee, în timp ce poate fi folosită, după încălzirea acestuia, pentru a spăla părul care va fi mai strălucitor și mai curat. În general, este benefică pentru toate activitățile și aparatele de uz casnic care necesită apă fără o duritate mare.
Cum să obții apa demineralizată?
Cea mai simplă metodă, este să colectați apa din tăvița de condens al aerului condiționat și al dezumidificatorului, având grijă să păstrați întotdeauna filtrele și tăvile curate și să le ștergeți întotdeauna cu hârtie de bucătărie absorbantă, astfel încât să nu conțină reziduuri și murdărie.
De asemenea, nu trebuie să folosiți apa de pe fundul tăviței, deoarece este cea care conține cea mai mare concentrație de săruri, murdărie etc.
O altă metodă ușoară este utilizarea apei din gheața de condens de la frigider, care este, de asemenea, compusă din apă demineralizată. Pentru a înțelege acest lucru, acea gheață care se formează în mod natural pe pereții frigiderului sau congelatorului.
Pentru a obține apă demineralizată și curată din gheață, va fi necesară să o topiți și apoi, cu cea mai mare atenție, să o filtrați, folosind hârtie absorbantă de bucătărie pentru a elimina impuritățile prezente pe pereții frigiderului.
Cum se face apa demineralizată acasă?
Mai întâi trebuie să luați o oală, un capac cu o gaură, un tub de sticlă în formă de spirală, un butoiaș și un pachet de gheață.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să fixați tubul de sticlă pe capac, lipindu-l cu banda adezivă pe unul dintre orificii. După ce ați umplut vasul cu apă de la robinet, acoperiți totul cu capacul și dați-o în fiert. Când începe să se evapore, puneți un pachet de gheață în contact cu spirala de sticlă: acesta va răci vaporii condensându-i și transformându-i în apă.
Prin colectarea apei rezultate folosind acest proces, veți fi obținut un produs demineralizat.