Sfârșitul unei țigări aprinse poate atinge temperaturi foarte ridicate, până la 900°C, iar numai o mișcare neglijentă și neașteptată ne poate provoca o arsură de țigară. Aceasta este de fapt o situație foarte frecventă, care afectează în special fața și mâinile. În ciuda micilor leziuni pe care le provoacă pe piele, arsurile de țigări nu pot fi ignorate: o astfel de arsură poate fi destul de profundă, rezultând bășici și cicatrici, deoarece, în general acestea sunt arsuri de gradul doi. Prin urmare, în acest articol vom vedea cum se poate trata arsura de țigară, astfel încât să evităm eventualele daune de natură estetică.
Primul și cel mai important pas în vindecarea unei arsuri de țigară, este să udăm imediat rana cu apă rece pentru a îndepărta reziduurile de cenușă din piele. De asemenea, putem tăia o bucată de aloe vera și aplica gelul său direct pe arsură. Proprietățile analgezice și astringente ale acestei plante ne vor ajuta la ameliorarea durerii.
Imediat după spălarea și reîmprospătarea plăgii, este necesar să aplicăm o cremă sau un unguent cu antibiotice pentru a ameliora durerea și a împiedica arsura țigării să se întindă mai mult și la final să rămânem cu probleme de ordin estetic.
Pentru a trata o arsură de țigară, este recomandat să punem gheață pe rană și să lăsăm arsura să absoarbă răceala pentru a preveni astfel formarea de bășici. Dacă se formează o bășică, totuși, se recomandă să nu o rupem, deoarece aceasta acționează ca o barieră care protejează pielea de microbi și ajută la regenerarea țesutului.
Pentru a evita ca arsura să lase cicatrice, aplicăm vitamina A uleioasă de cel puțin de două ori pe zi, care ajută la refacerea epidermei după arsuri și la eliminarea/minimizarea cicatricilor.
Și nu în ultimul rând, pentru a vindeca eficient arsura de țigară este indicat să evităm să atingem arsura, să o zgâriăm, să o rupem sau să atingem o bășica etc., deoarece aceste acțiuni nu vor face decât să o agraveze.