Prezența sângelui în scaun este un eveniment îngrijorător, uneori chiar exagerat, deoarece de multe ori primul lucru care ne vine în minte este tumora. Cu toate acestea, poate fi simptomul unor anomalii care nu sunt severe. În acest articol vă explicăm cum să recunoașteți sângele în fecale și din ce cauză apare.
În primul rând, pentru a recunoaște sângele în scaun este întotdeauna important să verificați cu ochiul liber (pe hârtie igienică, în apă sau în amestec cu fecale, etc.) starea fecalelor pentru a vedea dacă există vreo variație de culoare. În mod normal dacă există sânge se observă imediat, însă există situații în care sângele să fie prezent în fecale și să nu poată fi observat cu ochiul liber.
Drept urmare, dacă observați o schimbare a culorii scaunului fără prezența sângelui puteți cere o analiză de laborator pentru a descoperi urmele de sânge în materiile fecale. Această examinare trebuie efectuată anual începând cu vârsta de 50 de ani.
Prezența sângelui în scaune poate proveni din partea superioară, mijlocie sau inferioară a tractului gastro-intestinal (hemoroizii), dar poate fi cauzat și de unele boli grave, precum cancerul. Datorită modului diferit în care apare, putem afla de unde provine și care sunt posibilele cauze ale sângerării.
Cum să recunoaștem sângele în scaun?
Atunci când scaunele sunt negre și au un miros puternic de acid, cu siguranță vă confruntați cu un simptom numit melena, care reprezintă eliminarea prin scaun a sângelui digerat (negru), provenind din partea superioara a tubului digestiv – cavitatea bucală, esofag, stomac sau duoden. Dacă sângerarea este mai jos în tubul digestiv, sângele se elimină nedigerat, același lucru întâmplându-se și în sângerările masive localizate oriunde în tubul digestiv.
Culoarea fecalelor neagră este dată de oxidarea sângelui de către acidul clorhidric gastric concentrat. De aceea, dacă sângerarea este mai îndepărtată de stomac (din intestinul subțire de exemplu), scaunele cu sânge nu mai au culoarea neagră, deoarece acidul clorhidric gastric a fost inactivat de sucul duodenal alcalin, sau a fost diluat.
Principalele boli în care poate să apară sângerări din esofag stomac sau duoden sunt:
- Esofagita eroziva (5%)
- Varice esofagiene fisurate (10%)
- Cancer esofagian
- Hernia hiatala
- Ulcer gastric (20%)
- Gastrita eroziva (10%)
- Ulcer duodenal (30% din situatiile de melena sunt date de ulcerul duodenal)
- Duodenita eroziva
Diverticul Meckel - Malformatii arteriovenoase esofagiene , gastrice sau duodenale
- Tumori gastrice canceroase sau necanceroase
- Rupturi ale mucoase gastroesofagienme (sindrom Mallory-Weiss)
În cazul în care scaunul prezintă urme de sânge roșu aprins sângerarea poate proveni din partea inferioară a tractului gastro-intestinal, din colon sau din anus, atunci ați putea suferi de o boală sau de o rană în această regiune a corpului, ca de exemplu:
– Alergii și intoleranțe alimentare
– Diverticulită
– Boala lui Chron
– Ulcer de colon cu diaree sângeroasă
– Cancer de colon
Pe de altă parte, dacă sângele este roșu strălucitor și este prezent pe partea exterioară a fecalele și în formă abundentă aveți hemoroizi sau fisuri anale. Acestea determină sângerare atunci când sunt evacuate fecalele.
Dacă observați sânge în scaun trebuie întotdeauna să mergeți la medic pentru a vă face o evaluare clinică adecvată (rectoscopie, colonoscopie).
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.