Restaurarea/restabilirea sistemului în Windows 10 face ca echipamentele noastre să revină la modul în care funcționau în condiții perfecte, cu programele, driverele sau alte configurații pe care le aveam instalate la acel moment, fără să afecteze în vreun fel calculatorul.
Desigur, dacă nu cunoaște pașii de restaurare în Windows 10, în acest articol vă explicăm tot ce trebuie să faceți.
Cum se restaurează sistemul în Windows 10?
1. Mai întâi, faceți clic dreapta pe butonul Start și alegeți opțiunea “Sistem” (System).
2. Se va deschide o nouă fereastră cu informații despre configurația echipamentului. În zona din stânga, faceți clic pe opțiunea “Protecție sistem” (System Protection).
3. Apoi, se va deschide fereastra “Proprietăți sistem” (System Properties), unde puteți vedea unitățile de stocare disponibile pe calculatorul dvs. Faceți clic pe butonul “Restaurare sistem” (System Restore) pentru a selecta o dată calendaristică.
4. Alegeți unul dintre punctele de restaurare afișate. Amintiți-vă că fiecare dintre acestea au o configurație diferită în funcție de driverele și de programele instalate anterior.
5. În final, faceți clic pe butonul “Următorul” (Next) și așteptați să înceapă procesul de restaurare a sistemului Windows 10 (poate dura câteva minute în funcție de configurația hardware a pc-ului dvs., de asemenea, sistemul va fi restartat).
Restaurați Windows 10 atunci când nu se deschide
Dacă, din anumite motive, computerul a încetat să funcționeze și sistemul nu dorește să pornească în mod normal, puteți încerca să restaurați Windows 10 la un punct anterior din boot. Iată care sunt pașii:
1. Porniți computerul și restartați de câteva ori la rând (de 2 până la 5 ori) pentru a forța repararea automată a Windows care vă permite să accesați opțiunile avansate.
2. Pe ecranul albastru, alegeți “Depanare” (Troubleshooting), apoi “Opțiuni avansate” (Advanced Options).
3. Se va deschide opțiunea “Restaurare sistem” (System Restore). Acum, trebuie doar să selectați o dată anterioară și să lăsați procesul să ruleze normal.
Care sunt cerințele pentru restabilirea sistemului în Windows 10?
Pentru ca Windows să creeze puncte de restaurare, protecția sistemului trebuie să fie activată pe unitatea de disc unde este instalat sistemul.
Cum se verifică dacă protecția sistemului este activată în Windows 10?
Faceți clic dreapta pe Start, selectați “Sistem” (System), apoi faceți clic pe “Protecție sistem” (System Protection). Accesați secțiunea “Protecție sistem” (System Protection) și verificați dacă protecția sistemului este activată:
Dacă este dezactivată, faceți clic pe butonul “Configurare” (Configure), selectați “Activare protecție sistem” (Turn on system protection) și faceți clic pe OK.
Creați un punct de restaurare în Windows 10
Este o idee bună să creați un punct de restaurare în Windows 10 înainte de a instala noi programe, drivere sau actualizări Windows. Dacă oricare dintre ele cauzează erori, puteți reveni la punctul pe care l-ați creat și le corectați. Aceasta este funcția sa. Iată care sunt pașii:
1. Faceți clic cu butonul din partea de sus a meniului Start Windows și alegeți “System” (Sistem).
2. În fereastra care se deschide, selectați opțiunea “Protecție sistem” (System Protection).
3. Se va deschide opțiunea “Proprietăți sistem” (System Properties). Faceți clic pe butonul “Creați” (Create).
4. Introduceți numele pe care doriți să-l dați punctului de restaurare. Alegeți unul cât mai descriptiv posibil, astfel încât să vi-l amintiți atunci când doriți să restaurați pc-ul.
Când se încheie, vă va apărea un mesaj de avertizare. Închideți-l și apăsați pe butonul OK.