Atunci când ne confruntăm brusc cu o creștere sau o scădere a temperaturii în interiorul frigiderului, primul lucru care ne vine în minte, îl reprezintă defectarea termostatului. Cei drept, această componentă tehnică este indispensabilă pentru asigurarea temperaturii optime și constante în interiorul dispozitivului – și ar trebui înlocuită în caz de defecțiune. Dar, totuși cum ne dăm seama dacă termostatul frigiderului este stricat sau nu? Pentru a înțelege dacă această piesă a frigiderului nu mai funcționează, merită să luăm în considerare câteva simptome aproape evidente, pe care le vom prezenta mai jos.
Cuprins
Ce este și cum funcționează un termostat de frigider?
Termostatul pentru frigider este componenta principală care controlează temperatura atât în compartimentul frigider, cât și în congelator. Acesta este alcătuit din două elemente principale, o unitate de control (rota de reglare sau panou digital) și un senzor pentru detectarea temperaturii din interiorul aparatului. Senzorul este plasat într-un conector instalată de-a lungul peretelui interior al frigiderului.
Temperatura dorită în interiorul frigiderului se setează cu ajutorul rotiței de reglare din interiorul aparatului sau cu ajutorul panoului digital din partea frontală a aparatului. Senzorul detectează temperatura din interiorul frigiderului și astfel, termostatul are rolul de pornirea și oprire a compresorului frigiderului. Astfel, când aparatul atinge cel mai înalt nivel de frig, termostatul oprește compresorul pentru ca acesta sa nu genereze mai mult frig.
Cum știm daca avem stricat termostatul la frigider?
Faptul că termostatul frigiderului trebuie înlocuit sau reparat este indicat de simptomele clare ale unei defecțiuni a unității, acestea sunt:
- Nu pornește compresorul, așa că temperatura din frigider nu se mai poate regla și astfel mâncarea se va strica.
- Nu oprește compresorul, așa că frigul excesiv poate provoca înghețarea alimentelor.
- Se oprește compresorul pentru doar câteva secunde sau minute apoi se pornește, afectând calitatea alimentelor proaspete.
- Gheață pe evaporator, care va obstrucționa ieșirile de apă și va cauza probleme la menținerea alimentelor în stare perfectă.
- Un volumul și un zgomot crescut al frigiderului, care poate cauza neplăceri majore în viața de zi cu zi.
Cum se înlocuiește termostatul?
Când apar primele semne ale defecțiunii termostatului frigiderului, este mai bine să le diagnosticăm rapid, acest lucru ne va scuti de o defecțiune neașteptată a echipamentului în cel mai inoportun moment. Cu toate acestea, înlocuirea acestei piese este o procedură complexă, care este aproape imposibilă de realizat fără abilități și instrumente speciale. Prin urmare, ideal în acest caz, ar trebui să apelăm la un profesionist și să fim întotdeauna cu ochii pe acesta, în momentul în care înlocuiește termostatul.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.