Șampoane, creme, loțiuni de corp, detergenți de vase, balsamuri, detergenți de rufe, paste de dinți, fixative – aproape că nu există produse care să nu conțină parfumuri. Dar cum ne explicăm că unele parfumuri ne fac să ne simțim rău, până la punctul de a nu le mai putea folosi sau chiar mirosi? În acest articol vă vom explică motivele disconfortului dumneavoastră și cum să îl evitați.
Adiere proaspătă: când parfumurile ne fac să ne simțim rău
Fiecare parfum are un miros cu care ne putem aminti sau identifica unele persoane, cu toate acestea, unele arome ne pot face să ne simțim rău și chiar să ne doară capul. Din ce cauză?
Parfumul conține un amestec de substanțe aromatice și provoacă alergii la unele persoane. Se poate manifesta ca erupție cutanată, mâncărime, lăcrimări, dificultăți de respirație, dureri de cap și greață.
O alergie este o reacție specifică a sistemului imunitar la substanțe numite alergeni. De exemplu, o persoană care suferă de o alergie la o substanță a unui parfum va dezvolta, de obicei, o reacție cutanată – cum ar fi urticaria – localizată în zonele în care a fost aplicat parfumul. Mai rar, persoanele alergice pot dezvolta și reacții severe, cum ar fi astmul, după ce au fost expuse la un anumit parfum.
Lista alergenilor care provoacă reacții la parfumuri și alte produse cosmetice include 26 de parfumuri, cum ar fi balsamul peruan, mușchiul de stejar și citronela. Pentru a confirma alergiile la parfumuri, se efectuează teste speciale, care sunt prescrise de un alergolog.
1-3% dintre oameni sunt alergici la parfumuri. Dacă sunteți alergic la parfumuri, nu le puteți folosi, dar puteți alege un parfum care să nu conțină substanță alergenă.
Mai mult decât atât, în unele cazuri, aromele pot stimula nervul trigemen, care poate fi inflamat și poate provoca migrene. Unele mirosuri pot chiar provoca dilatarea sau îngustarea vaselor de sânge din creier, ceea ce duce la dureri de cap!
Persoanele care suferă de astm bronșic, alergii, rinită, sinuzită, boli pulmonare cronice, inclusiv dureri de cap și dermatită pot avea probleme atunci când sunt expuse la produse care conțin parfumuri. Totuși, la cei intoleranți, ceea ce se modifică este fluxul de sânge către anumite zone ale creierului și sensibilitatea acestora la anumite substanțe. Nu întâmplător cei care nu suportă parfumurile tind să aibă o iritație mai mare a mucoaselor gurii și nasului.
Atunci când mirosurile devin prea înțepătoare, există o tulburare a simțului mirosului care se numește hiperosmie.
Uneori, aceasta este o trăsătură genetică la anumite persoane. Poate apărea și în timpul sarcinii sau în timpul bolilor sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă, epilepsia, migrenă, boala Lyme. Otrăvirea cu mercur și plumb vă pot afecta, de asemenea, simțul mirosului.
De asemenea, după covid, unii oameni s-au confruntat cu parosmie – o denaturare a mirosurilor familiare atunci când dobândesc o culoare neplăcută. Se crede că acest lucru se datorează distorsiunii impulsului de la neuronii olfactivi afectați. De exemplu, puiul miroase a cauciuc ars, iar parfumul miroase a ape uzate. Unii experimentează phantosmia – au un miros care nu există. Și acesta este de obicei ceva neplăcut, cum ar fi fumul de țigară sau ouăle putrezite.
Hiperosmia poate fi selectivă, de exemplu, o persoană reacționează exact la mirosul de parfum printr-o migrenă. Deci, purtarea parfumului nu va fi tolerată – îi va provoca o durere de cap. Dar, în același timp, mirosirea parfumului sau a coloniei în afara unui atac va fi plăcut.
Alergia la mirosul de parfum nu pune viața în pericol
Mâncărime, arsuri, eczeme ale pielii – uneori simptomele apar doar la câteva zile sau chiar săptămâni după contact. O alergie la parfum este o alergie de tip IV. Spre deosebire de o alergie de tip I (declanșată de polen sau venin de insecte, de exemplu), șocul alergic, care pune viața în pericol, nu este posibil să apară.
Toxine în loc de parfumuri
Aproape toate parfumurile și aromele moderne, care includ substanțe chimice în producția lor, sunt cauza alergiilor care provoacă hipersensibilitate. Geraniol, citronellol, lyral, linalol și cinnamaldehida sunt câțiva dintre compușii utilizați în mod obișnuit și miros a lămâie și lacramioare. Aceste substanțe nu se găsesc doar în parfumuri sau săpun, ci și în adezivii pentru covoare sau în insecticide, de exemplu. De aceea oamenii de știință vorbesc și de hipersensibilitate chimică multiplă.
Evitarea disconfortului la mirosul de parfum
Pentru cei care suferă de sensibilitate multiplă, parfumurile sunt adevărate alergene, și trebuie îndepărtate din viața personală, de la locul de muncă, dar marea problemă este încercarea de a avea în continuare o viață socială.
Profităm de această ocazie pentru a sensibiliza publicul și a invita persoanele care desfășoară activități sociale să nu folosească deodorante în medii închise cu intenția de a îmbunătăți calitatea aerului. De asemenea, este important ca partenerii celor care se simt rău din cauza mirosului de parfum să fie alături de aceștia. În caz contrar, parfumurile vor ajunge înapoi pe pielea persoanei alergice prin creme și în special pe pielea sensibilă din jurul gurii și ochilor. Ceea ce mulți nu știu: cosmeticele naturale nu sunt o alternativă pentru cei care suferă de alergii și conțin adesea parfumuri. Chiar dacă aromele sunt de origine naturală, cei care suferă de alergii reacționează adesea la ele și, prin urmare, ar trebui să le evite.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.