De-a lungul deceniilor și poate secolelor, zidăria veche, în special cea din piatră, poate fi supusă unei degradări treptate din cauza condițiilor meteorologice. De obicei, îi apare o deteriorare a tencuielii, a rosturilor sau chiar crăpături în zidărie. Totuși, este ceva foarte comun la pereții din piatră și beton, precum și la cei construiți cu gresie. Însă, cu puțină îndemânare și cu câteva sfaturi, vă puteți renova singur zidurile de piatră într-un mod profesional și ieftin. Aflați care este cel mai bun mod de a face acest lucru din ghidul următor.
Renovarea unui zid de piatră și ciment
Zidurile din piatră sunt structuri atractive din punct de vedere estetic, puternice și durabile, care se încadrează perfect în peisaj. Dar, de-a lungul anilor, în afară de curățare, trebuie întreținute prin lucrări de mentenanță. Îmbătrânirea nu iartă, iar vremea erodează acești pereții de piatră, provocând-le fisuri și umiditate care îi afectează rezistența. În cazul în care ați decis deja să îi renovați, cu o intervenție minimă sau radicală, este bine să cunoașteți toate procedurile pentru ca rezultatul să fie cel așteptat. Pentru aceasta, va trebui să urmați acești pași:
1. Curățarea peretelui
Îndepărtați materialul deteriorat. Puneți-vă ochelari de protecție și mănuși de protecție. Utilizați un ciocan și o daltă îngustă pentru a slăbi orice piatră deteriorată. Apoi, utilizați o perie de oțel, hârtie șmirghel sau racletă pentru a curăța toate rosturile dintre pietre, astfel încât să le puteți umple ulterior.
2. Spălarea zidăriei
Spălați rosturile de pe pereții exteriori cu apă sau detergenți speciali; pentru a îndepărta eventualele zone susceptibile la dezlipire.
Îndepărtați orice reziduu care ar putea rămâne cu un jet de furtun de grădină. Această umiditate va ajuta tencuiala să adere bine pe pereți și să nu se crape.
3. Pregătirea mortarului
Pregătiți mortarul într-o roaba cu un amestec aproximativ de 3 sau 4 părți de nisip pentru fiecare parte de ciment și apă, până obțineți un amestec omogen. Totuși, este mai bine să folosiți un mortar special pentru rosturi.
4. Aplicarea amestecului
Umpleți golurile cu mortar și pietre cât mai asemănătoare cu cele de pe fațada peretelui. Înglobați pietrele în mod unitar pentru a-i oferi peretelui dvs. un aspect îngrijit, fără a uita să umpleți toate rosturile. La final, nivelați suprafața folosind o drișcă cu burete sau o bucată de plută pentru a da uniformitate.
5. Îndepărtarea petelor
Când peretele se usucă, îndepărtați petele de mortar cu un detartrant.
Vopsirea unui zid de piatră
Vopsirea peretelui interior poate da plus valoare casei dvs. Folosirea unei vopseli speciale, în combinație cu pietricele, poate crea efecte mai colorate și pline de viață. Pentru a-o aplica în mod corect, se recomandă:
1. Ștergerea peretelui și aplicarea amorsei
Ștergeți resturile de resturi cu o perie de sârmă și o cârpă umedă, apoi dați cu amorsă pentru zugrăveală.
2. Aplicarea grundului
Aplicați două straturi de grund pentru a garanta o culoare perfectă și o bună stabilizare a vopselei. Este foarte important să așteptați să se usuce primul strat de grund, înainte de a-l aplica pe cel de-al doilea.
3. Vopsirea zidăriei
După ce observați că s-a uscat și cel din urmă strat de grund, începeți să aplicați vopseaua cu trafaletul sau cu pistolul de vopsit. Regula vopsirii într-o singură direcție nu se aplică în cazul pereților de piatră, deoarece textura și porozitatea acestui material vă vor ghida.
Porii rămași îi puteți umple cu o pensulă, precum și rosturile, asta dacă doriți să le colorați în diferite nuanțe. Două sau trei mâini ar trebui să fie suficiente.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.