Pericolele expunerii la câmpurile electromagnetice cu radiofrecvență (RF-EMF) au fost deja demonstrate. Peste 230 de oameni de știință din peste 40 de țări și-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la creșterea permanentă și universală a expunerii la câmpuri electromagnetice prin tehnologii wireless, precum antenele 2G, 3G, 4G, Wi-Fi, etc., la care li se adăugă începând din acest an 5G. Ele se referă la numeroase studii științifice ce au demonstrat că aceste câmpuri electromagnetice afectează organismele vii, chiar și la un nivel de expunere cu mult sub valorile stabilite pe plan internațional. Aceste unde electromagnetice cresc riscul de cancer, stresul celular, cresc apariția radicalilor liberi nocivi, provoacă daune ADN-ului şi viitoare mutaţii genetice, modificări structurale și funcționale ale sistemului reproducător, deficiențe de învățare și de memorie, tulburări neurologice și au un impact negativ asupra stării generale de sănătate.
Câmpurile electromagnetice cu radiofrecvență (RF-EMF) din imediata apropierea antenelor-releelor 2G, 3G, 4G, Wi-Fi, etc. (tehnologii care funcționează în general în jurul valorii de 2,5 GHz) este destul de mare în momentul de față, și vor crește foarte mult în urma implementării antenelor cu frecvență de 5 GHz (pot funcționa cu o putere de până la 300 GHz), care sunt extrem de dăunătoare oamenilor și mediului înconjurător.
Nu este bine să trăiești în imediata apropiere de antene-relee (stații de bază) GSM
O antenă de telefonie mobilă (antenă-releu) se află în funcțiune 24/24 de ore, iar puterea radiației electromagnetică emisă este incomparabil mai mare decât cea a unui telefon… În timp ce un „smartphone de buzunar” emite doar punctual (în condițiile obișnuite, este de ordinul 0,2 W), releul unei antene emite 24/24 de ore o putere de ordinul câtorva zeci de wați (peste 30-35 Watt), prin urmare, nu este indicat să trăiești în imediata apropiere a acestei antene și a oricărei alte… nu este același lucru! Ca să nu mai vorbim de „designul antenelor de telefonie” care este discutabil…
Cine ar dori să locuiască la 100 de metri de o antenă?
Raza undei scade invers proporţional cu pătratul distanţei (r) între ele, telefoanele își micșorează puterea undelor atunci când antena-releul este îndepărtat, astfel încât cu cât este mai departe cu atât primește mai multe unde. Să nu mai vorbim de „efectul umbrelă” de la poalele antenei, în care smartphone-ul captează cele mai puține unde.
Efectele antenelor-relelor asupra sănătății umane
Mai multe studii arată că persoanele care locuiesc în apropierea releului de antene pot simți un anumit disconfort. De exemplu, un studiu polonez din 2004 a arătat o legătură între incidența anumitor simptome: persoanele în cauză s-au plâns de multe probleme cu somnul, concentrarea, vederea și iritabilitatea, depresia, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, amețeli. În 2005, a fost realizat un studiu egiptean pentru a identifica impacturile potențiale asupra tulburărilor neurologice și de comportament. Rezultatul a fost următorul: “Frecvența durerii de cap, a memoriei, a somnului, a vertijului, a tremorului și a stării de spirit depresive a fost semnificativ mai mare în rândul persoanelor care au locuit în apropierea antenelor, comparativ cu celălalt grup testat, care nu a fost expus. Iar în urma testelor neurologice, aceiași oameni expuși ar fi avut o performanță mai slabă în ceea ce privește concentrarea și memoria”, spune dr. Souvet.
În plus, antenele-releele ar fi de asemenea implicate în dezvoltarea cancerului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Belo Horizonte, Brazilia. În acest oraș, 22.543 cazuri de decese prin cancer între 1996 și 2006 (cancere de prostată, sân, plămâni, rinichi și ficat) ar putea fi cauzate de radiațiile electromagnetice. După ce au cartografiat aproape 300 de site-uri de antene cu releu, cercetătorii au descoperit ca mai mult de 80% dintre persoanele care au murit de cancer au trăit la 500 m de una dintre ele… Un alt studiu realizat în Austria între 1997 și 2007 a concluzionat că persoanele care au trăit la 200 m în jurul antenelor au avut rată semnificativă de dezvoltarea cancerului, inclusiv cel de sân și de creier.
Cum recunoaștem antenele-relele de telefonie mobilă?
Este vorba de cutii dreptunghiulare de 50 cm până la 2 m, echipate cu cabluri. Aceste antene sunt plasate de obicei pe acoperișul clădirilor, piloni, dar pot fi și pe stâlpi, sau chiar turnurile de apă. Prin urmare, uneori, acestea sunt clar vizibile. Sau uneori, nu le vedem. În acest caz, ele pot fi camuflate în diverse locuri și medii precum copacii.
Dacă există o antena de telefonie pe acoperișul meu, ce fac?
În cazul în care aveți o antena amplasată în apropierea locuinței dvs., ar trebui să realizați o măsurătoare pentru a verifica nivelul de expunere la undele electromagnetice. Nivelul emisiilor de la antenă-releu nu trebuie să depășească 3 W/m. În caz contrar, ar trebui să realizați de urgență o reclamație și să o înaintați autorităților competente.