Unghiile sunt adevărați indicatori ai sănătății corporale generale. Cu toate acestea, în multe cazuri, acestea încetează să crească și devin o problemă. Mai mulți factori pot afecta de fapt creșterea unei unghii, de la stilul de viață zilnic, dietă și până la boli. Înțelegerea acestor cauze este esențială pentru a lua măsurile de rigoare. De aceea, în continuare, vă prezentăm motivele pentru care unghiile pot crește lent sau slab, inclusiv posibile boli.
Cuprins
Cât de repede crește o unghie?
Viteza cu care crește o unghie depinde de caracteristicile corpului și chiar de profesia persoanei. În mod normal, aceasta crește în lungime cu 1-3 mm pe săptămână. Prin urmare, dacă pierdeți o unghie, va dura 4 până la 6 luni pentru ca aceasta să crească complet. Pe de altă parte, unghiile de la picioare au nevoie de 1 an până la 1,5 ani pentru a crește, de la cuticulă până la vârf.
Unghiile cresc de 3 până la 4 ori mai repede decât unghiile de la picioare. De asemenea, unghiile de pe mâna dvs. dominantă cresc mai repede decât cele de pe cealaltă mână. Unghiile cresc mai repede și pe cele mai lungi degete. Cu toate acestea, acesta nu este un indicator absolut.
Creșterea unghiilor este mai rapidă la femeile însărcinate din cauza condițiilor hormonale. Acest lucru se întâmplă și dacă una dintre mâini este mai puternic solicitată în timpul muncii zilnice, adică are loc un metabolism mai activ în țesuturile sale. De asemenea, unghiile cresc mai repede vara decât iarna. Oamenii de știință nu au oferit un răspuns cu privire la acest lucru, dar o teorie este că unghiile care sunt folosite mai des și expuse la factori benefici cresc mai repede.
Din ce cauze nu mai crește o unghie?
Cauzele opririi creșterii unghiilor pot fi fie factori individuali și foarte semnificativi, fie o combinație de mai mulți factori care au o importanță mai mică în ansamblu pentru corpul uman. Printre cele mai frecvente 8 cauze, se numără:
1. Deficiențe nutriționale
Deficiența diferitelor minerale și vitamine poate stagna sau încetini procesul de creștere a unghiilor. Unghiile au nevoie de vitamine, minerale și proteine pentru a crește sănătos. Un deficit de biotină, fier, siliciu, calciu, zinc sau vitamina E poate încetini creșterea unghiilor și le poate fragiliza.
2. Rănire sau șoc la unghie
Traumele fizice repetate pot provoca daune care împiedică creșterea unghiei. Aceste traume poate lua mai multe forme. Pot fi bruște, cum ar fi scăparea unui obiect dur pe mâini sau pe picioare. De asemenea, pot fi constante, cum ar fi roaderea unghiilor sau presiunea repetată asupra degetelor. În orice caz, toate aceste traume nu fac decât să crească vulnerabilitatea unghiilor la rupere sau crăpare.
3. Produse chimice
Deficitul de creștere a unghiilor nu este întotdeauna cauzat de o anumită boală, deoarece se poate datora și contactului cu substanțe chimice, cum ar fi detergenții sau produsele de curățare, care pot slăbi unghiile și pot provoca ruperea acestora.
Dar în plus, excesul de lac sau demachiant împiedică unghiile să aibă capacitatea de a respira corespunzător, determinând uzura suprafeței, încetinind creșterea acestora și luând și o culoare gălbuie.
4. Hipotiroidism
O producție deficitară de hormon tiroidieni determină încetinirea metabolismului, ceea ce are ca rezultat unele dificultăți ale pielii, precum slăbirea zonelor alcătuite din cheratină, unghiile fiind una dintre ele.
5. Deshidratare
Unghiile, ca și restul corpului, trebuie să fie profund hidratate pentru a evita uscarea, ruperea și creșterea mai lungă. Spălarea constantă a mâinilor, utilizarea excesivă a acetonei de unghii și vremea capricioasă sunt principalele cauze ale deshidratării.
6. Infecție fungică
Foarte des, motivul pentru care este necesară restaurarea unghiilor este o infecție fungică, „onicomicoza”. Această boală este frecventă și are consecințe extrem de negative asupra creșterii unghiilor. Infecția se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă; acest lucru se poate întâmpla într-o piscină, saună sau din cauza dezinfectării necorespunzătoare a instrumentelor de pedichiură din saloanele de înfrumusețare și saloanele de coafură. Ciuperca se reproduce bine într-un mediu umed, iar la început este asimptomatică.
7. Probleme de circulație a sângelui
Circulația proastă a sângelui la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare poate reduce cantitatea de oxigen și nutrienți pe care o primesc unghiile, încetinind creșterea acestora.
8. Căldură sau frig excesiv
Temperaturile foarte ridicate și temperaturile foarte scăzute sunt alți factori de mediu care pot afecta creșterea și întărirea unghiilor, motiv pentru care se sugerează ca atunci când este foarte frig, să vă protejați unghiile cu mănuși, pe lângă aplicarea de creme care ajută la hidratarea acestora.
Cum se tratează unghiile care nu cresc?
Tratamentul unei unghii care nu crește are ca scop eliminarea cauzei principale a patologiei – este necesar să corectați deficiențele nutriționale, deshidratarea, precum și să restabiliți circulația sângelui, astfel încât noua unghie să crească în patul unghial.
Este important să eliminați factorii agresivi care au un efect dăunător asupra unghiilor – evitați să vă mai roadeți unghiile, oferiți-le o lună sau două pauză pentru a se vindeca de traumatizme și ajutați să evitați deshidratarea acestora, hidratându-vă mâinile cu creme adecvate, renunțând la anumite produse chimice sau folosind protecție solară în timpul verii, și mănuși când vremea este extrem de rece. De aceea, un specialist ar trebui să fie implicat în diagnosticarea și tratamentul unghiilor care nu cresc – este imposibil să identificați de unul singur cauza patologiei și să o eliminați.
Dacă cauza patologiei este hipotiroidismul sau o infecție fungică, vi se va administra un tratament oral sau local/sistemic adecvat.
Din păcate, uneori patul unghiei este atât de deformat încât o unghie nouă pur și simplu nu mai crește. În acest caz, nu există altă soluție decât instalarea unei proteze de unghii. Protetica este cea mai optimă variantă pentru rezolvarea acestei probleme, chiar daca pacientul nu este preocupat de aspectul estetic al degetelor. Expunerea patului unghial din cauza lipsei unghiilor crește riscul de infecție și complicații.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.