Nu există nimic mai delicios decât pâinea făcută în casă din făină de grâu, drojdie proaspătă (sau maia), apă și sare. Condiția este să fie pur și simplu proaspătă, dar de foarte multe ori ajunge să stea în bucătăriile și în cămările noastre chiar și câteva zile, apoi o aruncăm direct în coșul de gunoi – pentru că devine tare și râncedă. Dar de ce se strică pâinea de casă și cum o putem păstra mai mult timp? Haideți să aflăm împreună răspunsul la această întrebare!
Cuprins
Ce poate contribui la deteriorarea pâinii de casă și cum o putem păstra mai mult timp?
Alterarea pâinii se referă la deteriorarea proprietăților sale fizice și chimice, făcând-o improprie pentru consum. O pâine, fie că este de casă, fie că este de cumpărat, este considerată stricată atunci când a devenit tare, râncedă și mucegăită. Acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi:
Frigiderul
Am putea crede că păstrarea pâinii la rece în frigider, ca și alte alimente, este cea mai bună alegere. Dar de fapt, tot ce face acest aparat frigorific, este să accelereze pierderea calității, să scurteze durata de viață a pâinii și să o facă să se strice mult mai repede. Motivul este simplu: temperaturile scăzute din frigider accelerează cristalizarea amidonului pe care îl conține, mai repede decât dacă ar sta la temperatura camerei.
Un aluat de pâine este format din proteine și amidon care absorb lichidele în timpul frământării, fermentației și coacerii. Dar succesul transformării sale ulterioare, se bazează pe temperatura mare a cuptorului. Forma acestor molecule este ruptă și conferă structura finală a pâinii. Și când se răcește, se reconfigurează din nou.
Pe măsură ce orele și zilele trec, încetul cu încetul, amidonul și proteinele regresează, absorb din nou umezeala, revenind la starea lor inițială. Recristalizarea este deci, cea care o face să devină tare, uscată și oarecum râncedă. Ca să nu mai vorbim de mirosurile ciudate pe care o bucată de pâine le poate capta înăuntrul frigiderului.
Singura excepție: dacă vara este cald și umed, este recomandat să păstrăm pâinea de casă în frigider, deoarece acest lucru previne în mod eficient dezvoltarea mucegaiului.
Alternativă la frigider: congelatorul – care, pe de-o parte, oprește și încetinește stricarea pâinii pentru o perioadă de câteva luni – și care, pe de altă parte, nu îi schimbă proprietățile. În acest caz, înainte de congelare, este recomandat să tăiem pâinea în felii și să o introducem într-o pungă bine sigilată.
Pungile și recipientele de plastic
Plasticul împiedică circulația aerului și facilitează apariția mucegaiurilor și ciupercilor dăunătoare sănătății și care pot trece neobservate de ochiul uman. Prin urmare, pungile sau recipientele de plastic sunt cel mai puțin potrivit pentru păstrarea și depozitarea pâinii noastre de casă.
În schimb, brutarii profesioniști ne recomandă să o păstrăm într-o pungă de pânză sau într-un coș de pâine sau, în lipsa acestuia, într-o pungă de hârtie. Acest tip de ambalaj protejează pâinea de deteriorarea rapidă și, în același timp, împiedică atragerea umidității.
Căldura și umiditatea
Vara, în special în zilele calde și umede, pâinea este deosebit de sensibilă la mucegai. De fapt, acest climat favorizează formarea mucegaiului: dacă mediul este prea umed și aerul nu poate circula, se poate acumula umezeala și se poate dezvolta mucegaiul.
Soluția în acest caz: va trebui să înfășurăm pâinea într-o pânză curată și uscată de bumbac, și apoi să o depozitată într-un loc răcoros în zilele toride cu umiditate ridicată. În mod ideal, pâinea poate fi depozitată la temperatura camerei, care este de 18-22 grade Celsius.
Tăierea și felierea
Pâinea de casă feliată se strică cel mai repede atunci când o tăiem cu mâinile goale, deoarece bacteriile de pe degetele noastre fac ca pâinea să mucegăiască în scurt timp. În plus, odată ce este expusă la aer, pâinea tăiată și feliată devine tare și râncedă mult mai repede. De aceea, este important să nu tăiem sau să feliem mai multă pâine decât vom consuma.
Iar dacă am apucat deja să o tăiem sau să o feliem, o putem păstra pe o farfurie înfășurată într-un prosop curat, timp de o zi sau două. Însă, cel mai indicat ar fi să o congelăm, deoarece temperatura din congelator împiedică deteriorarea pâinii pentru câteva luni, fără a-i distruge proprietățile. Feliile congelate pot fi coapte în prăjitor de pâine. De asemenea, putem congela și pâine prăjită.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.