Lipsa sării în alimentație poate duce la afecțiuni fizice și probleme de sănătate. Micile cristale de sodiu sunt necesare pentru organism, deoarece participă la procesele metabolice. Acestea includ reglarea tensiunii arteriale, menținerea echilibrului lichidelor și a electroliților. Dar cum recunoaștem un deficit de sare în organism? Simptomele sale ne pot surprinde!
Rolul sării în organism
Deși adesea menționat ca fiind dăunător pentru organism, sodiul din sare are un rol esențial pentru o bună sănătate. Sodiul este unul dintre electroliții corpului nostru, un ansamblu de minerale esențiale care creează ioni încărcați electric. Printre altele, sodiul este responsabil de buna funcționare a contracției musculare, de transmiterea semnalului celulelor nervoase prin mecanismul de polarizare, de reglarea tensiunii arteriale (cu cât nivelul de sodiu este mai normal, cu atât natremia este mai corectă), precum și de echilibrul hidroelectrolitic (acesta este nivelul de sodiu plasmatic). Astfel, mineralul are o mare importanță și pentru ritmul cardiac. Printre altele, clorura de sodiu este un compus important al sucurilor digestive și este implicată în formarea acidului gastric. Și în acest sens, sarea este benefică.
Deficit de sare sau hiponatremie
Deficiența de sare sau hiponatremia este rezultatul unei concentrații scăzute de sodiu în sânge, în special sub valoarea de 135 mmol/L. Nu este o boală, nici un simptom, ci mai degrabă o anomalie biologică. Trebuie să reținem că nivelul normal de sodiu din sânge este situat între 135 și 145 mmol/L. Un nivel mai mic decât nivelul normal arată că există o deficiență. Aceasta înseamnă că există un dezechilibru între apă și sare minerală. Apa este prezentă în cantitate mai mare decât sodiul. Este necesară apoi reechilibrarea acestora, pentru a evita o deficiență de sare minerală.
Efectele deficitului de sare în organism
Clorura de sodiu, așa cum este cunoscută sarea de masă ca element chimic, după cum am putut vedea mai sus, este necesară atât pentru creier, cât și pentru mușchi. În consecință, un deficit al acestui produs poate duce la următoarele 14 semne fizice:
- Ameţeală
- Vărsături
- Crampe
- Cefalee (crește presiunea cerebrală)
- Dureri musculare
- Nesiguranță la mers
- Crește riscul de cădere, ceea ce poate provoca fracturi.
- Somnolență și confuzie
- Pierderea conștienței
- Presiune intracraniană (datorită apei acumulate)
- Greaţă
- Pierderea poftei de mâncare
- Deshidratare
- Urinare frecventă
Aportul zilnic maxim recomandat de sare
Iată doza zilnică recomandată de sare:
- de la 0 până la 9 luni – nu trebuie să adăugăm sare în alimente;
- de la 18 luni la 3 ani – aprox. 2 grame;
- de la 4 la 6 ani – aprox. 3 grame;
- de la 7 la 18 ani – între 5-6 grame;
- la persoanele adulte – între 5-7 grame (ținând cont de starea corpului nostru, de activitatea fizică pe care o desfășurăm și de caracteristicile climatice ale zonei în care locuim).
Este important de știut că autoritățile sanitare recomandă 1,5 până la 2,3 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, dovezile tot mai mari sugerează că aceste recomandări pot fi prea scăzute. De asemenea, persoanele cu hipertensiune arterială nu ar trebui să depășească 7 grame de sare pe zi, dar dacă suntem sănătoși, cantitatea de sare pe care o consumăm în prezent este probabil sigură.