Home Cultural Diferența dintre miză și obiectiv
Cultural

Diferența dintre miză și obiectiv

Urmareste-ne pe Google News

Adesea folosite în aceeași propoziție, conceptele de miză și obiectiv nu înseamnă același lucru. Pentru a duce la bun sfârșit un proiect, de preferat ar fi să nu fie confundate și să se înțeleagă adevăratele sensuri ale cuvintelor mize și obiective. Prin urmare, în acest articol vom vedea care este diferența dintre aceste concepte și în ce constau.

Definiție: miza

Din punct de vedere etimologic, cuvântul mize vine de la ceea ce se pune în joc, ceea ce se pariază. Într-un sens mai larg, putem înțelege că o miză reprezintă ceea ce va fi câștigat sau pierdut la sfârșitul unui proces sau într-o afacere: bani, beneficii în natură, capital, însă cu toate acestea, include și concepte abstracte, precum mize politice, economice etc. Această definiție se poate referi la ceea ce este material, precum banii sau ceea ce este mai dematerializat, precum un câștig.

De exemplu, un primar mai ales într-o comunitate mică, la sate, având un buget limitat poate miza efectuarea unor lucrări la costuri mult mai mici.

Definiție: obiectiv

Un obiectiv înseamnă un scop stabilit, o țintă care trebuie atinsă printr-un plan de acțiuni concrete. În mod cert, este foarte ușor să cuantificăm un obiectiv, este chiar foarte recomandat, pentru a măsura mai bine rezultatele. Obiectivul poate fi cantitativ (măsurabil printr-o unitate) sau calitativ (de exemplu, îmbunătățirea condițiilor de muncă, reducerea stresului etc.).

De exemplu, obiectivul unui cadru didactic este să crească nivelul de cunoștințe al elevilor săi în acest an.

Diferența dintre miză și obiectiv

Orice proiect implică mize, uneori mai puțin identificabile decât obiectivele.
În mod cert, miza condiționează obiectivul, iar acestea sunt motivele pentru care ne străduim să atingem un scop, un obiectiv. În faza de definire și inițiere a proiectului, vom putea înțelege provocările reale ale acestuia. Miza este într-un fel o recompensă, iar obiectivul este mijlocul obținerii acesteia. Mai multe obiective pot fi stabilite de aceeași problemă.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!