La început și spre sfârșit de sarcină, există momente când pur și simplu nu ne putem potoli setea, iar acest lucru ne provoacă constant diferite temeri. Dar nevoia crescută de lichide are un motiv întemeiat și de obicei nu este deosebită de gravă. De aceea, în acest articol, vom dezbate acest subiect legat de cauza pentru care ne este atât de sete în timpul sarcinii, precum și care sunt măsurile pe care trebuie să le urmăm pentru a-o preveni și trata.
Cuprins
Din ce cauză ne este frecvent sete în timpul sarcinii?
După cum se știe deja, setea este un simptom frecvent în sarcină, mai ales începând cu a șaptea săptămână de gestație, în care noi femeile începem să manifestăm o creștere a senzației de hidratare, care apare în orice moment al zilei, dar este mai frecventă seara-noaptea. Acest lucru se întâmplă din cauza hormonilor specifici gravidității, care ne generează semnalele setei. Astfel încât, în timpul sarcinii un hormon numit progesteron este secretat continuu pentru a continua să poarte în uter unul sau mai mulți descendenți, numiți și fetuși sau embrioni.
Mai mult, în timpul sarcinii creșterea volumului de sânge și apă este preferențial necesar bebelușului nostru, ceea ce ne crește cantitatea de sânge necesară cu până la 40%. Pe deoparte, o suplimentare a volumului sângelui din organism, reprezintă o creștere semnificativă a ritmului cardiac și a volumului inimii, motiv pentru care avem o senzație crescută de sete. Iar pe de altă parte, din suplimentarea volumului de apă din organism reiese că apa sau lichidele în timpul sarcinii ne fac mai mult decât a ne potoli setea. Astfel încât, noi femeile însărcinate avem nevoie de apă pentru a construi noi celule și țesuturi pentru a sprijini digestia, pentru a elibera toxine, pentru a transporta substanțe nutritive și pentru a forma lichid amniotic. Lichidul amniotic este lichidul care ne înconjoară sacul în care se afla fătul in curs de dezvoltare, în viața intrauterină, este de asemenea alcătuit din apă, deci avem nevoie și de multă apă pentru a contribui la menținerea și dezvoltarea acestuia. Dacă intrăm mai în amănunt, progesteronul are acel rol esențial de a ajuta fiecare mamă să obțină mai multă hrană, grăsimi și apă decât în mod normal. Această acțiune face ca noi să devenim mai pofticioase și mai însetate decât de obicei.
De asemenea, o altă cauză frecventă, din al doilea trimestru, fătul începe să crească și uterul nostru se extinde. Presiunea asupra vezicii urinare ne face să ne dorim să urinăm frecvent, lăsându-ne din nou golite și însetate. După cum putem vedea, setea în al doilea trimestru de sarcină nu este deosebit de anormală, dar este o cerință necesară pentru a ne menține sănătoase și pentru a concepe un bebeluș sănătos.
De ce este important ca noi femeile însărcinate să bem mai multă apă în timpul sarcinii?
La noi femeile însărcinate, pe perioada sarcinii ne crește automat senzația de sete, astfel încât trebuie să bem mai multă apă pentru a răspunde acestor nevoi:
- Să ajutăm la funcționarea rinichilor, când povara asupra acestora ne este mult mai mare.
- Să menținem un flux adecvat de urină, dacă acesta este prea mic sau mai mare, ne va crește riscul de infecții ale tractului urinar.
- Să ne controlăm producția de lichid amniotic, dacă avem un nivel scăzut, acesta ne poate pune viața fătului în pericol.
- Să creștem cantitatea de sânge care circulă în corpul nostru.
- Să reducem constipația intestinală și să evităm formarea hemoroizilor.
- Să reducem aportul de alimente neproteice și ajuta la digestia fibrelor.
- Să ajutăm la pregătirea sânilor pentru alăptare.
- Să facilităm creșterea producția de lapte matern, printre altele.
- Să scădem posibilitatea apariției infecțiilor orale și genitale.
- Să contribuim la menținerea pielii hidratate și ferme.
- Să susținem reglarea habitatului vaginal.
Când trebuie să ne îngrijoreze setea excesivă din timpul sarcinii?
Setea intensă ar putea fi un semn al diabetului, care apare și în timpul sarcinii, unde este cunoscut sub numele de „diabet gestațional”. Acesta este însoțit de următoarele caracteristici: sete excesivă și arsuri care nu sunt reduse de apa potabilă, eliminare involuntară de urină și senzație continuă de dorință de a merge la baie, chiar și în timpul nopții urinăm mult și în mod constant, crescându-ne pofta de mâncare și greutatea corporală, avem, de asemenea, o mare senzație de foame toată ziua și mai ales noaptea. În primul trimestru, ar trebui să ne facem griji mai puține în legătură cu acest lucru. Dar dacă ne simțim excesiv de însetate pentru o lungă perioadă de timp, ar trebui să consultăm un medic.
Cum putem combate setea din perioada sarcinii și care sunt măsurile de protecție pe care trebuie să le urmăm în acest caz?
Deși, pe perioada sarcinii majoritatea femeilor gravide simt nevoie de a consuma mai multă apă, în cazul nostru nu există o singură cantitate recomandată pe care trebuie să o consumăm, deoarece fiecare persoană este diferită. Mai mulți factori, inclusiv greutatea corporală și nivelul de activitate al fiecăreia dintre noi, influențează cantitatea necesară pe care trebuie să o bem în fiecare zi. Cu toate acestea, noi femeile gravide avem nevoie de aproximativ 2 litri pe zi sau mai mult – dar asta include deja lichide din toate băuturile și alimentele. Această cantitate poate varia ușor, cum ar fi atunci când transpirăm mult. Însă, un consum excesiv de apă, ne poate provoca balonarea. Primul lucru de făcut, este să nu o bem pe toată dintr-o dată. Astfel, vom bea din greșeală prea multă apă. Este important să bem puțin câte puțin din ea, sau o putem lua în gură și înghiți încet. Cei drept, unele dintre noi putem fi reticente în a bea multă apă. În astfel de cazuri, cele mai potrivite băuturi pe care le putem consuma în timpul sarcinii includ lapte, sucuri de fructe și pulpă neîndulcită. Supa contează, de asemenea, și ne poate oferi, de asemenea, o porție bună de substanțe nutritive benefice.
Ar trebui să evităm băuturile alcoolice pe parcursul întregii sarcini. Alcoolul are un efect dăunător asupra celulelor fătului și a creierului său. De asemenea, ar trebui să evităm băuturile carbogazoase sau bogate în zahăr și să limităm aportul de ceai și cafea care conțin cofeină. Cofeina poate acționa ca un diuretic, crescând nevoia de urinare frecventă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.