Home Sănătate, Nou Diureticele pot cauza gută?
NouSănătate

Diureticele pot cauza gută?

Urmareste-ne pe Google News

Guta este considerată o boală sistemică, deoarece pe lângă articulații afectează aproape întregul corp. Dar toți pacienții au un lucru în comun – tendința spre consumul excesiv de produse bogate în purine, care cauzează prezenta unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi. Aparent, acest lucru explică parțial faptul că, în principal bărbații între 50 și 60 de ani fac gută de 10 ori mai des decât femeile. Cu toate acestea, modul în care se hrănesc și stilul de viață, în special, pasiunea acestora pentru dietele „proteice” (cum ar fi carnea roșie și alimente bogate în grăsimi animale), fac femeile moderne vulnerabile la această boală. De asemenea, unele medicamente pot provoca sau agrava nivelul de acid uric din sânge la multe persoane și pot crește șansa de a face să experimenteze atacuri de gută, și boala în sine. Dar, diureticele pentru controlul hipertensiunii arteriale pot cauza gută? Haideți să aflăm împreună!

Guta și diureticele: care este legătura dintre cele două?

Da. Diureticele sunt o clasă de medicamente care s-au dovedit a crește riscul de gută, un tip de artrită cauzată de depunerea de cristale de acid uric în articulații, pe care le inflamează. Pe de altă parte, la 10% dintre pacienți, această patologie poate da naștere la binecunoscutele crize de gută, iar acest lucru se poate întâmpla deoarece diureticele cresc nevoia de a urina, ceea ce reduce volumul de lichid din sânge, scăzând tensiunea arterială prin faptul că mai puțin sânge circulă prin artere și vasele de sânge. Dar lichidul rămas este mai concentrat și poate crește riscul formării cristalelor care provoacă guta. Unele tipuri de diuretice reduc, de asemenea, eliminarea de către rinichi a uratului, o componentă a acidului uric.

Deoarece diureticele tind să aibă mai puține efecte secundare decât alte medicamente pentru tensiunea arterială, medicii tind să le prescrie mai des. Exact modul în care funcționează diureticele pentru persoanele cu hipertensiune arterială este că fac să se producă mai multă urină decât în ​​mod normal pentru a elimina excesul de lichid din sânge. Ele stimulează rinichii să elimine mai multă apă sub formă de urină, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de acid uric.

Potrivit unui studiu realizat de Mara A. McAdams DeMarco, PhD, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore și publicat în numărul din ianuarie 2012 al revistei Arthritis & Rheumatism, șansele tale de a dezvolta gută sau un atac de gută au fost crescute cu 1,48. Riscul de gută a fost crescut odată cu administrarea de diuretice tiazidice (hidroclorotiazidă, tolvaptan, clortalidonă sau indapamidă) și de diuretice de ansă (furosemid, torasemid sau bumetanid). Acest studiu a urmărit 5789 de participanți care au avut hipertensiune arterială, dar fără gută timp de 9 ani.

Ce să faceți pentru a preveni guta atunci când luați diuretice? 

Deci, dacă nu ați avut niciodată gută sau un atac de gută înainte și utilizați diuretice pentru a vă trata hipertensiunea arterială, sunteți spus riscului de a dezvolta gută. În plus, multe din obiceiurile zilnice pe care le urmați pentru a vă scădea tensiunea arterială vă oferă șansa de a vă reduce acidul uric. Alte măsuri pe care le puteți lua pentru a scădea nivelul acidului uric includ următoarele:

 • Evitați alimentele bogate în purine:
  • Alimente bogate în grăsimi animale: unt, șuncă, carnați, brânză, smântână etc.);
  • Carne: carne de porc, vită și rață;
  • Pește: scoici, midii, hamsii, macrou, sardine, hering, ton, cod, și păstrăv;
  • Unele organe: rinichi, pipotă și ficat.
 • Reduceți alimentele cu conținut moderat de purine:
  • Legume: ciuperci, sparanghel, spanac  și conopidă;
  • Unele leguminoase: cum ar fi fasolea, lintea și mazărea;
  • Carne de pasăre: pui, curcan și gâscă;
  • Fructe de mare: stridii, crabi, creveți și homari.
 • Limitați băuturile îndulcite cu zahăr și alimentele și băuturile care conțin sirop de porumb bogat în fructoză.
 • Reduceți consumul de alcool.
 • Renunțați la fumat.
 • Evitați să folosiți sare în alimente.
 • Slăbiți și mențineți o greutate sănătoasă pe baza indicelui de masă corporală.
 • Efectuați exerciții zilnice.

Ce să faceți dacă aveți gută? 

Dacă aveți deja gută, medicul dumneavoastră vă va prescrie cel mai probabil medicamente, precum alopurinol, colchicină. Acidul uric poate fi menținut la intervalul de 5 mg/dL, de către fobenoid sau de anumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care elimină acidul uric înainte ca acesta să se cristalizeze și să vă provoace un atac de gută dureros. Este foarte important să vă testați acidul uric și să vă asigurați că acesta este la un nivelul de 5 mg/dL sau mai puțin.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!