Home Nou Este Luna o planetă?
Nou

Este Luna o planetă?

De-a lungul timpului, Luna a fascinat foarte mulți astronomi, deoarece este cel mai vizibil corp astronomic de pe cer, după Soare. Dar este Luna o planetă o stea sau niciuna dintre cele două variante? Haideți să vedem!

Luna nu este o planetă

Luna se învârte în jurul Pământului și nu în jurul Soarelui așa cum o fac planete precum Mercur, Venus, Marte, Jupiter sau Saturn. Prin urmare, Luna noastră nu este o planetă.

Luna nu este o stea

O stea este un astru cum ar fi Soarele, Alpha Centaur, Vega etc. care produce lumină și căldură, datorită fuziunii termonucleare a hidrogenului în heliu în nucleul său, eliberând energie care traversează interiorul stelei și apoi radiază în spațiul exterior. Prin urmare, Luna nu este o stea.

Luna este un satelit natural

Luna este singurul nostru satelit natural, adică un corp care se învârte în jurul unei stele masive (adesea o planetă): este nevoie de 27 de zile, 7 ore și 43 de minute pentru a înconjura Pământul! După Soare, este cel mai strălucitor obiect de pe cer. Dar nu emite lumină însăși. De fapt, acționează ca o oglindă care reflectă lumina soarelui.

Luna este cel mai apropiat corp astronomic de Pământ. Se află la aproximativ 384.000 km de planeta noastră. O distanță echivalentă cu treizeci de ori diametrul Pământului.
Se crede că s-a format acum 4,51 miliarde de ani, la scurt timp după Pământ. Ar rezulta dintr-o coliziune între Pământ și o planetă mică.
Luna are o rază de 1.738 km, este de patru ori mai mică decât Pământul. De asemenea, este de 81 de ori mai ușoară!

De pe Pământ, observăm întotdeauna aceeași parte a Lunii. Este jumătatea luminoasă, cea orientată spre Soare. Această emisferă este numită „fața vizibilă a Lunii”, în timp ce cealaltă emisferă este numită „fața invizibilă a Lunii”.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!