Corpul uman are multiple mecanisme care îi permit să regleze temperatura corpului, să o mențină în permanență constantă, chiar dacă vremea este caldă sau rece. Acest lucru se datorează diferitelor procese care sunt activate în mod natural atunci când simte că este prea înfierbântat sau prea friguros. Cu toate acestea, există cazuri când corpul generează prea multă sau prea puțină căldură decât de obicei, atingând un interval de temperatură cuprins între 34,8 – 35 °C. Dar aceste valori sunt normale? Haideți să aflăm împreună răspunsul la această întrebare!
Cuprins
Este normal să ai o temperatură a corpului de 34,8 – 35 °C?
Nu, o temperatură a corpului de 34,8 – 35 °C nu este normală. Temperatura normală a corpului unei ființe umane adulte variază între 36,5 și 37 de grade Celsius și este de obicei constantă. La acest interval de temperatură celulele și mușchii corpului sunt cei mai eficienți. Dacă temperatura este situată între 34,8 – 35°C, trebuie să fiți foarte atenți pentru că s-ar putea să vă confruntați cu un caz de hipotermie. Condiția apare atunci când organismul pierde căldură mai repede decât o poate produce. Acest lucru se întâmplă în principal când corpul este expus la temperaturi scăzute sau este scufundat în apă rece pentru perioade lungi de timp. Însă, nu trebuie exclus și faptul că unele tulburări de sănătate pot afecta capacitatea organismului de a-și regla temperatura, cum ar fi hipotiroidismul (hipotiroidismul), malnutriția sau anorexia nervoasă, diabetul, accidentul vascular cerebral și artrita severă.
Indiferent care ar fi cauza, în momentul în care temperatura corpului dvs. devine periculos de scăzută, inima, sistemul nervos și alte organe nu mai funcționează corect. Hipotermia este o afecțiune gravă care afectează creierul dacă este lăsată netratată. Acest lucru poate determina, de asemenea, să nu mai funcționeze organele vitale, ducând la un atac de cord, insuficiență renală, leziuni hepatice, insuficiență respiratorie și, în cele din urmă, moarte.
Tratamentele de bază ar trebui efectuate pentru a vă restabili temperatura corpului la nivelul său normal de 98,6 °F (37 °C).
Temperatura corpului de 34,8 – 35 °C: este normală la copii?
La copii temperatura de 34,8 – 35 ° C este considerată a fi critică, deoarece temperatura normală a oricărui copil/bebeluș este aceeași cu cea a unui adult, adică între 35 și 37,5 °C, măsurată la axilă.
Într-adevăr, bebelușii sau nou-născuții sunt mai sensibili la frig, deoarece procesul lor de termoreglare nu este suficient de dezvoltat pentru a-i proteja în cazul expunerii prelungite la temperaturi scăzute. Totul se întâmplă la nivelul suprafeței pielii. Raporturile dintre suprafața pielii bebelușului și temperaturile scăzute nu sunt proporționale. Aceste schimburi termice (frigul, căldura și pielea bebelușului) sunt dezechilibrate în mod natural; prin urmare, nu pot rezista la acest tip de temperatură, iar aceasta este una dintre situațiile de urgență care necesită o intervenție medicală rapidă.
De ce apare hipotermia la copii?
Cauzele hipotermiei la copii sunt multiple, deși principalii factori sunt legați de temperatura scăzută:
- Purtarea hainelor subțiri, care nu sunt potrivite pentru vremea rece de afară.
- Expunerea la frig pe o perioadă prelungită. Acesta este cazul când un corp este scufundat în apă rece, sau sub zăpadă;
- Alimentația defectuoasă;
- Oboseala extremă;
- Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi tranchilizante și antidepresive, pot provoca hipotermie;
- Apariția anumitor boli, cum ar fi tulburările tiroidiene la copii, deoarece afectează capacitatea organismului de a-și regla temperatura.
Când este nevoie să cereți asistență medicală?
Când bănuiți că cineva are hipotermie, sunați la 112 și căutați să îi oferiți cât mai repede ajutor în acest sens. Până la sosirea echipajului de urgență, mișcați persoana cu blândețe dacă este posibil, fără a o scutura, deoarece aceasta poate provoca o tulburare gravă a ritmului cardiac. Îndepărtați-i cu grijă hainele umede, înlocuiți-le cu haine calde și cu pături. De asemenea, oferiți celui aflat în hipotermie băuturi calde: dacă este capabil să înghită și să respire corect. Creșterea temperaturii trebuie să fie graduală din cauza posibilelor complicații grave în cazul unor variații prea bruște de temperatură, cum ar fi tulburările de ritm cardiac.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.