Home Sănătate, Nou Gust de săpun în gură: cauze frecvente
NouSănătate

Gust de săpun în gură: cauze frecvente

Urmareste-ne pe Google News

Gustul de săpun în gură poate apărea la copii, bărbați și femei adulți de toate vârstele. Acesta poate fi cauzat de mai mulți factori, cum ar fi schimbarea pastei de dinți, consumul de alimente sau condimente aromatice sau chiar utilizarea de medicamente. Cu toate acestea, unele gusturi neobișnuite din gură, ne poate avertiza uneori, în mod subtil, când ceva nu este în regulă cu sănătatea noastră. Deși este imposibil să punem un diagnostic de unul singur, mai jos vom prezenta cele mai frecvente cauze ale gustului de săpun în gură.

Cauzele gustului de săpun în gură

Gustul de săpun în gură poate apărea brusc și în orice moment al zilei. Și deși, în general dispare de la sine, se pare că apariția sa poate fi cauzată de unele probleme de sănătate. Pentru a afla cu exactitate adevărata cauză, medicul va analiza simptomele și datele medicale obținute în urma analizei. Însă, ca să înțelegem motivele care stau la baza acestui fenomen, vom aborda mai jos fiecare cauză în parte.

Mâncare și băutură contaminată

Cea mai frecventă cauză a gustului de săpun în gură este pur și simplu consumul de alimente sau lichide contaminate. Din păcate, mulți facem greșeala de a consuma alimente care, atunci când au fost procesate, nu au fost spălate în mod corespunzător. De asemenea, uneori alegem să nu spălăm și clăti bine legumele și fructele. Drept urmare, aroma rămasa a săpunului este mult mai puternică decât aroma legumelor. Cu toate acestea, un gust de săpun poate apărea și atunci când nu clătim bine vasele de detergenți sau, de asemenea, atunci când gătim cu mâinile de săpun.

Anumite alimente

Apariția gustului de săpun în gură poate fi cauzată de anumite tipuri de alimente. Spre exemplu: coriandrul și morcovii sunt alimente care provoacă adesea senzații ciudate în gură. În primul rând, coriandrul face ca gura să perceapă gust ca de săpun, deoarece există un răspuns genetic care se activează atunci când creierul procesează un miros. Iar în al doilea rând, morcovii au compuși numiți terpenoizi. Ca urmare, gustul de săpun în gură apare adesea după ce consumăm aceste alimente.

Otrăvire

Gustul de săpun în gură poate fi declanșat de expunerea la substanțe chimice sau biologice care au proprietăți toxice. O substanță chimică care va determina gustul săpunului este arsenicul. Intoxicația organismului poate fi acută sau cronică, cu o acumulare treptată de substanțe nocive în sângele și țesuturile organelor vitale. În plus, alte ingrediente provoacă același gust datorită expunerii alimentelor și băuturilor la substanțe chimice periculoase în timpul producției sau ambalării lor.
Un alt lucru care provoacă o senzație de săpun este otrăvirea cu fluor sau supradozajul. O mulțime de fluor se găsesc în periuțele de dinți și ar trebui, de asemenea, să le monitorizăm.

Administrarea de medicamente

Ocazional, gustul săpunului în gură se datorează faptului că pacientul ia anumite medicamente. Și după cum se știe aproape toate medicamentele au o serie de efecte secundare, inclusiv capacitatea de a crea un gust în gură, iar cele mai diverse: metalice, amar, dulce și de săpun. Uneori, medicamentele pot interacționa cu alimente sau băuturi și pot crea un gust persistent metalic sau de săpun. Medicamentele care pot provoca un gust de săpun includ antibioticele utilizate pentru a trata anumite infecții, medicamentele hormonale, medicamentele cu proprietăți sedative sau medicamentele antiacide.

Accident vascular cerebral

Cauza gustului de săpun în gură poate fi însă o boală foarte gravă, cum ar fi accidentul vascular cerebral. De fapt, în creier are loc interpretarea finală a stimulilor care sunt percepuți inițial de papilele gustative. Iar atunci când funcționarea sistemului nervos al pacientului este perturbată, se poate ajunge în situația în care gusturi obișnuite – de exemplu, acru sau dulce – va fi perceput diferit. Un accident vascular cerebral este de fapt o cauză extrem de rară a senzației de gust de săpun în gură, însă medicii notează că după o astfel de boală gustul neplăcut de săpun poate fi temporar sau pe termen lung.

Anxietate

Experimentarea stresului poate declanșa o anxietate excesivă care va un efect mare asupra a ceea ce mâncăm. Se vor produce modificări ale gustului, deoarece creierul este afectat. După cum se știe deja, gustul vine mai degrabă din creier, decât din limbă. Dacă există o problemă acolo, gustul va fi ciudat, nu doar că va fi diferit de cel cu care suntem obișnuiți, ci poate poate varia de la metalic la sărat sau amar.

Rinită alergică

Cauza unui gust neplăcut de săpun în gură poate fi și o rinită alergică. De obicei, este însoțită de o ușoară umflare a gâtului și de secreția unui lichid cleios în gură. În acest caz, este necesar să acordăm o atenție deosebită curățării regulate a locuinței și aerisirii. Dacă fumăm în casă, este necesar ca atunci când fumăm, să ne asigurăm că fumul nu pătrunde în materiale.

Acordă o notă acestui articol!
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!