Din cele mai vechi timpuri, religia a reprezentat o adevărată forță în rândul autorităţii lumeşti. Majoritatea popoarelor sau statelor au fost clădite pe o bază solidă a moralei religiilor, fiind ataşate credinţei, valorilor religioase. Astăzi, în țările dezvoltate, aproape întreaga populație este atee. Credincioșii mai sunt de aproximativ 5%.
De-a lungul istoriei vorbind, „până acum au existat aproximativ 3000 de zei sau zeități (“dar numai ai noștri au existat cu adevărat”), și aproximativ 4200 de religii în lume (“dar a noastră este cea mai potrivită”).“
O plimbare prin cea mai mare colecție privată de manuscrise din lume, cu aproape 14.000 de piese care datează de 5.000 de ani, ar putea agita convingerile oricărei persoane religioase. Această colecție este Schøyen, acumulată la Oslo de omul de afaceri norvegian Martin Schøyen. Într-unul din manuscrisele sale, o tabletă de lut de acum 4.400 de ani apare o compilație de zei sumerieni: Enlil, Ninlil, Enki, Nergal, Hendursanga, Inanna-Zabalam, Ninebgal, Inanna, Utu, Nanna. Cu toții au fost zei venerați de oamenii vremii. S-au scris cărți sfinte, au fost tipărite adevăruri despre aceștia, încă de la începutul și până la sfârșit…, și astăzi nu mai reprezintă nimic.
Religia sumeriană nu este singura religie dispărută care apare în colecția Schøyen. De asemenea, apar și amulete dedicate lui Enki, zeul apei dulci în care asirienii credeau acum 2.800 de ani; Papirusuri egiptene dedicate lui Osiris acum mai bine de 3.000 de ani, plăcuțe de bronz cu inscripții dedicate zeilor etrusci și ritualuri religioase practicate de preoții babilonieni acum 4.000 de ani.
Există cinci religii dispărute fără a include colecția omului de afaceri norvegian, însă numărul total de dogme și evanghelii dispărute este incalculabil. În realitate, nici măcar nu se știe cu certitudine câte credințe diferite sunt încă vii. „Putem spune cu certitudine că nimeni nu știe exact câte religii au existat, deși cea mai bună estimare este 4.200”, notează filosoful american Kenneth Shouler în cartea sa intitulată “The Everything World’s Religions Book”.
În prezent, aproape 75% din populația lumii practică una dintre cele cinci cele mai influente religii din lume: budismul, creștinismul, hinduismul, islamul și iudaismul.
Creștinismul și islamul sunt cele mai răspândite două religii în întreaga lume. Aceste două religii acoperă împreună afilierea religioasă a mai mult de jumătate din populația lumii. Dacă toți oamenii non-religioși ar forma o singură religie, aceasta ar fi a treia ca mărime din lume.
Unul dintre cele mai răspândite mituri în rândul țărilor de limbă engleză este că credincioșii islamici sunt arabi. De fapt, majoritatea islamicilor nu locuiesc în națiunile arabe din Orientul Mijlociu.
Cea mai detaliată hartă a răspândirii religiilor în lume. Foto:
Cele mai mari 20 de religii din lume și numărul lor de credincioși sunt:
- Creștinismul – 2.100.000.000
- Islamul – 1.300.000.000
- Fără afiliere religioasă (laic / agnostic / ateu) – 1.100.000.000
- Hinduism – 900.000.000
- Religia tradițională chineză – 394 milioane
- Budismul – 376 de milioane
- Primal Indigeni – 300 de milioane
- Religia tradițională africană – 100 de milioane
- Sikhism – 23 de milioane
- Juche – 19 milioane
- Spiritism – 15 milioane
- Iudaism – 14 milioane
- Bahai – 7 milioane
- Jainism – 4,2 milioane
- Shinto – 4 milioane
- Cao Dai – 4 milioane
- Zoroastrianism – 2,6 milioane
- Tenrikyo – 2 milioane
- Neo-păgânism – 1 milion
- Universalism unitar – 800.000
Principala problema care încă existată, o reprezintă persecuțiile și discriminările în rândul celor care se declară credincioșii. Aceștia nu sunt excluși problemelor, cum ar fi desfacerea contractelor de muncă. În țările subdezvoltate, populația analfabetă are o religie, care le este impusă de stat sau de organizațiile religioase fundamentale. În aceste popoare, pentru o abaterea de la credință, oamenii își pot pierde locuințele. Dar dacă ne vom referi la realitatea din țările civilizate, majoritatea acestor oameni uită pentru totdeauna de problemele lor religioase.