Constipația intestinală este o afecțiune foarte frecventă în rândul copiilor, vârstnicilor și chiar adulților. Și provoacă alte câteva probleme de sănătate și sociale, și ajunge să afecteze în unele cazuri, chiar și viața profesională a bărbaților/femeilor activi/e. În mintea multor persoane, un castron de orez poate potoli foamea, însă alimentul îi poate constipa. Dar de ce se crede că orezul întărește scaunul? Chiar este adevărat mitul că orezul constipă, de fapt? Haideți să aflăm răspunsul la această dilemă!
Poate orezul să provoace constipație?
Orezul, recunoscut pentru proprietățile sale anti-diareice, are și reputația de constipator. Totuși, acest lucru este parțial adevărat și este necesar să se facă distincția între efectele orezului alb și cele ale orezului brun, care sunt diferite, chiar radical opuse. Diferența cea mare dintre orezul alb și orezul brun integral este cantitatea de fibre, care este mult mai mare în bobul integral. Și totodată prezența unor minerale precum fosforul și potasiul în cantități mai mari. În ceea ce privește fibrele, 100 g de orez brun oferă 14% din doza zilnică recomandată, iar orezul alb oferă foarte puține. Acesta este motivul pentru care orezul alb poate fi eficient la persoanele cu diaree. În plus, acest orez nu lasă reziduuri în intestin. Amidonul rezistent pe care îl conține ajută la combaterea scaunelor moi. Cei drept, alimentele bogate în amidon provoacă o încetinire a tranzitului intestinal și, prin urmare, pot duce la constipație. Cu toate acestea, orezul alb, în sine, nu constipă (altfel toți asiaticii ar fi mai mereu constipați), ba mai mult, este doar un aliment foarte digerabil, doar că este sărac în fibre și în FODMAP (Oligozaharide, Dizaharide, Monozaharide Și Polioli Fermentabili), iar pentru a evita o posibilă constipație, este indicat consumul în cantități moderate, și printre altele, creșterea consumului de fibre…
Orez brun, orezul cu bob integral și constipația?
Spre deosebire de orezul alb, orezul brun sau orezul integral, chiar și în cantități mari nu constipă, și ar putea reprezenta o soluție alternativă viabilă. Fiind bogat în fibre insolubile, orezul din bob integral acționează chiar în sens invers prin promovarea tranzitului intestinal. Crește senzația de sațietate. Este deci un aliment anti-constipator. Fibrele insolubile ajută la reținerea apei și conferă volum și greutate scaunului. Prin urmare, este necesar să se facă diferența dintre orezul brun de orezul alb. Cu alte cuvinte, orezul brun nu întărește scaunul, ba mai mult decât atât, tranzitul este mai bine stimulat și timpul petrecut la toaletă va fi mai scurt.
*Sfat. În cazul consumului de orez alb sau de orez brun, este recomandat să se verifice în prealabil proveniența și calitatea produsului.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.