Home Nou, Sănătate Polipii nazali: tratamente și medicamente
NouSănătate

Polipii nazali: tratamente și medicamente

Urmareste-ne pe Google News

polipi nazali
Polipii nazali sunt formațiuni moi, nedureroase, necanceroase ce cresc și obstruează căile nazale și sinusurile. Aceștia atârnă ca niște ciorchini de struguri și se formează în urma inflamației cronice a mucoasei. Cauzele apariției polipilor sunt necunoscute în totalitate, dar un rol important îl au terenul alergic, infecțiile recurente, sensibilitatea la medicamente sau anumite boli autoimune.

Scopul tratamentului medicamentos este de a micșora în volum polipii rinosinusali și, chiar elimina. De obicei, în combaterea polipilor nazali se folosesc medicamente. Chirurgia poate fi benefică, dar nu în toate cazurile, deoarece polipi tind să reapară.

Medicamente pentru polipi nazali

Tratamentul polip nazal începe de obicei cu medicamente, care pot reduce polipi mari sau îi pot elimina. Tratamente cu medicamente:

Corticosteroizi nazali micșorează sau elimină polipoza nazală

Doctorul poate prescrie un spray nazal cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația. Acest tratament poate ajuta la micșorarea polipilor sau îi poate elimina definitiv. Corticosteroizi nazali includ budesonid (Rhinocort), flunisolid, fluticazonă (Flonase, Veramyst), triamcinolon (Nasacort AQ), mometazonă (Nasonex), beclometazona (Qnasl, Beconase AQ) și ciclesonid (Omnaris, Zetonna).

Corticosteroid tratează polipoza nazală (injecție și pe cale orală) 

În cazul în care un corticosteroid nazal nu este eficient, medicul poate prescrie un corticosteroid oral, cum ar fi prednison, fie singur, fie în combinație cu un spray nazal. Corticosteroizi pe cale orală pot provoca reacții adverse grave, și de aceea se administrează doar pe o perioadă scurtă de timp. Corticosteroizi injectabili pot fi utilizați doar în cazuri severe de polipi nazali.

Alte medicamente contra polipilor nazali

Medicul poate prescrie medicamente pentru a trata boli care contribuie la inflamația cronică în sinusuri sau în pasajele nazale. Acestea pot include antihistaminice pentru tratamentul alergiilor și antibiotice pentru infecții cronice sau recurente. Tratamentul pe bază de aspirine poate fi benefic în cazul unor pacienți cu polipi nazali, deoarece aspirina are rol desensibilizator.

Intervenție chirurgicală polipi nazali

În cazul în care tratamentul medicamentos nu tratează sau nu elimină polipi nazali, se poate ajunge la intervenții chirurgicale endoscopice pentru a elimina polipi și pentru a corecta problemele sinusurilor predispuse la inflamații și la dezvoltarea polipilor.

În chirurgia endoscopică, chirurgul introduce un tub mic cu o lupă sau o camera foto mică (endoscop) în nări și o ghidează în cavitățile sinusurilor. Aceste instrumente mici se folosesc pentru a elimina polipi și alte obstacole care blochează fluxul de fluide din sinusuri.

Chirurgul poate, de asemenea, a mari deschiderile de la sinusuri care duc la pasajele nazale. Chirurgia endoscopică se efectuează de obicei în ambulatoriu.

După intervenția chirurgicală, este posibil să se administreze un spray nazal cu corticosteroizi pentru a ajuta la vindecarea polipilor nazali. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, să clătiți cu ser fiziologic, pentru a grăbi procesul de vindecare a operației.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!