Originar din Asia, ghimbirul este numit și condimentul alb. Utilizarea sa oferă nenumărate beneficii pentru sănătate, și asta datorită numeroșilor săi compuși activi care oferă infuziilor sale efecte antioxidante, antiinflamatorii și chiar anti-bacteriene. În funcție de durerea care trebuie ameliorată, doza recomandată de ghimbir variază. Dar, ghimbirul este nociv pentru gastrită sau poate fi consumat în siguranță de către persoanele diagnosticate cu această afecțiune? Haideți să aflăm împreună!
Este indicat să beau ceai de ghimbir dacă sufăr de gastrită?
Răspunsul este DA. Trebuie să înțelegem că în gastrită există alimente care unora le fac bine, iar altele nu, deoarece fiecare persoană este diferită, dar conform unor studii de la Universitatea din Illinois, infuzia de ghimbir ajută la tratarea gastritei.
După cum arată proprietățile sale, ghimbirul este un element care promovează digestia și stimulează secreția sucurilor gastrice, de aceea se dovedește a fi un remediu cu efecte calmante foarte pozitive asupra greței, vărsăturilor și a bolilor gastrice, cum ar fi gastrita sau ulcerele, protejând mucoasa intestinală și reducând stările diareice sau infecțiile. În plus, neutralizează acizii digestivi, protejând peretele stomacului de puterea sa erozivă atunci când este secretat excesiv.
Beneficiile ghimbirului în bolile de stomac se datorează faptului că este un antibacterian care dezactivează Helicobacter Pylori, o bacterie prezentă în 80% din ulcerele digestive. Studiul publicat în 2005 de către publicația Phytotherapy Research (Research on Herbal Medicine) a analizat efectele a 24 de extracte botanice și a 15 tipuri diferite de tulpini, inclusiv a ghimbirului asupra (grupurilor de bacterii) Helicobacter pylori. Rezultatul acestui studiu a scos la iveală că extractul de ghimbir a fost unul dintre cele mai eficiente în eliminarea Helicobacter pylori.
Care sunt contraindicațiile, atenționările si precauțiile și cum se consumă ghimbirul în gastrită?
După cum am putut vedea ghimbirul nu afectează persoanele diagnosticate cu gastrită, ba din contră, le ajută să o învingă. Însă cu toate acestea, la fel ca toate produsele naturale folosite ca remedii, dacă este luat în doză mare sau consumat incorect de către cei care suferă de gastrită, acesta le poate fi dăunător, chiar periculos. De aceea, prudența și moderația sunt două dintre cuvintele cheie. Consumat în cantitate corespunzătoare și în mod corect, nu are efecte secundare nocive. În acest sens, doza zilnică recomandată este de 2 până la 4 g de ghimbir uscat sau de 10 până la 15 g de ghimbir proaspăt. Cel mai recomandat în cazul gastritei, este să bem 1 ceașcă de infuzie, sau maxim 2 în funcție de tipul de infuzie, în intervalul a 20 de minute și o oră după masă.
În timp ce experimentăm simptomele bolii, o sugestie este de a face înainte un mic test, care constă în consumul unei cantități mici de ghimbir pentru a verifica modului în care corpul reacționează la acesta. În plus, nu este absolut recomandat să îl luăm împreună cu lămâie sau pe stomacul gol. De asemenea, nu este recomandat să bem aceeași infuzie mai mult de o lună de zile, trebuie să facem o pauză de cel puțin o săptămână înainte de a consuma din nou acest tip de produs.
Pentru a prepara și consuma ceai de ghimbir, se adăugă o felie de ghimbir proaspăt și puțin mușețel, se fierbe în apă timp de 3 minute, apoi se filtrează și bea cald sau rece dimineața, după fiecare masă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.