Racemizarea aminoacizilor este o reacție spontană post-mortem, care poate fi folosită pentru a determina vârsta substanțelor organice, în primul rând a proteinelor conservate în oase. Aminoacizii proteici care fac parte din acestea există în două forme – „viu” (L) și „mort” (D); interconversia spontană de la starea L la starea D se numește racemizare.
Racemizarea aminoacizilor are o rată cunoscută și stabilă, deși variază în funcție de temperatură. Pentru utilizarea racemizării aminoacizilor este măsurat raportul dintre concentrațiile formelor D și L detectate într-o probă fosilă, ținând cont de condițiile de mediu și de temperatura eșantionului de la momentul decesului organismului, oferă informații care permit o estimare a timpului scurs: fosilele mai vechi vor avea valori mai mari ale D/L.
În primele experimente de racemizare a aminoacizilor care s-au desfășurat în anii 1970, nu a fost luată în considerare temperatura, și din moment ce oasele care urmau să fie examinate erau ținute într-un mediu cald, rezultatele nu au fost credibile, prin urmare, au fost respinse. Cu toate acestea, în urma aplicări ulterioare a acestei metode, recalcularea a fost mai precisă și s-a dovedit a fi mai reușită, dovedind că metoda racemizării aminoacizilor deschide posibilități largi de stabilire a vârstei fosilelor care au mai puțin de 100.000 de ani.
Metoda de racemizare a aminoacizilor a fost aplicată în diferite medii, cum ar fi, maluri de scoici, maluri de plaje, terase fluviale din nordul Europei , dar și în zone mediteranene, adică în faimoasele peșteri, precum cele din sudul Spaniei, Italiei și Libiei, dar și în siturile arheologice umane moderne din Africa de Sud.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.