Home Sănătate Remedii naturiste pentru dinți sensibili
Sănătate

Remedii naturiste pentru dinți sensibili

Dinții sensibili provoacă dureri severe la contactul cu alimentele reci sau excesiv de calde. Această senzație neplăcută se numește sensibilitate dentară sau dinți sensibili. Deteriorarea nervului sau uzura obișnuită a dinților poate promova această neplăcere. Cu toate acestea, există mai multe remedii pentru dinți sensibili. În acest articol vă explicăm cum să combateți sensibilitatea dentară cu ajutorul unor remedii naturiste din casă.


Din ce cauză apare sensibilitatea dentară?

Cauzele principale sunt următoarele:

  • Retragerea gingiilor. Retragerea gingiei din apropierea unui dinte sensibil, cauzată de o afecţiune, cum ar fi  boala care afectează gingia, poate conduce la expunerea dentinei dintelui, care stă la baza sensibilităţii dentare.
  • Carii dentare. Caria poate ajunge la smalțul dintelui și a dentinei, provocând dureri intense în contactul cu alimente reci și calde.
  • Periaj agresiv. Un periaj agresiv provoacă eroziunea smalțului și expunerea dentinei.
  • Tratamente profesionale. În urma unor tratamente, cum ar fi curățarea dentară profesională sau albirea poate apărea senzația de sensibilitate dentară, însă aceasta dispare după câteva zile.

Cum se elimină sensibilitatea dentară?

Pentru a elimina sensibilitatea dentară trebuie să reduceți consumul de acizi. Alimentele și băuturile acide favorizează eroziunea smalțului dintelui și sensibilitatea dinților. Printre cele mai acide alimente care favorizează sensibilitatea dentară regăsim sucurile, băuturile energizante, citricele, oțeturile  și vinurile.

Remedii naturiste pentru dinți sensibili

Sensibilitatea dentară nu se tratează foarte simplu, însă există o serie remedii naturiste care combat efectele acesteia. Printre cele mai bune remedii pentru dinți sensibili regăsim:

Sare și piper

Sarea și piperul este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru dinții sensibili. Ambele ingrediente au proprietăți analgezice, antiinflamatorii și antibacteriene, care pot reduce drastic durerea dentară. Sare ajută, de asemenea, în combaterea problemelor cauzate de gingiile retrase.

Amestecați câteva picături de apă și cam tot aceeași cantitate de sare și piper. Aplicați soluția pentru dinții sensibilii vreme de câteva minute. Repetați zilnic acest tratament până când durerea dispare.

Ulei de muștar

Uleiul de muștar are, de asemenea, proprietăți analgezice, antiinflamatorii și antibacteriene. 

Pentru a combate efectele sensibilității dentare, luați un pahar, adăugați o lingură de sare grunjoasă și o lingură de ulei de muștar, apoi aplicați pe dinți printr-un masaj delicat. Așteptați să acționeze timp de șapte sau opt minute, apoi clătiți bine cu apă.

Ghimbir și ardei iute

Amestecați ghimbir și ardei iute pentru a scăpa de dinții sensibili. Acest amestec are proprietăți antiinflamatorii și ajută, de asemenea, la atenuarea durerilor cauzate de dinți sensibili.

Prin urmare, diluați o cantitate mică de ardei iute și de ghimbir în apă și aplicați acest amestec pe dinți de trei ori pe zi. De asemenea, puteți și să aplicați ghimbir și ardei iute direct pe zona dureroasă.

Bicarbonat de sodiu

Un alt remediu util pentru dinți sensibili sau pentru sensibilitatea dentară este bicarbonatul de sodiu. Datorită proprietăților sale alcaline, bicarbonatul de sodiu scade pH acidul din gură și conduce la apariția excesului sau a deficienței de salivă, care reduce sensibilitatea dentară.

Amestecați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă. Faceți gargară de mai multe ori pe zi cu acest preparat.

Schimbați periuța de dinți

O altă posibilă cauză a dinților sensibili este modul de periere a dinților. În cazul în care folosiți o periuță de dinți cu fire foarte tari și, de asemenea, apăsați atunci când periați, erodați astfel smalțul dinților. Prin urmare, este necesar să alegeți o periuță cu părul mai moale.

Alte remedii pentru dinții sensibili: cuburi de gheață, aloe vera, scorțișoară, gumă fără zahăr, cartofi, extract de vanilie…


Sfaturi importante

Dincolo de aceste remedii, este necesar să mențineți o igienă orală corectă. Și, pe lângă periajul dentar, trebuie să folosiți ața dentară după fiecare masă pentru a elimina resturile de alimente. De asemenea, este important să utilizați o apă de gură fără alcool care nu afectează smalțul dinților și dentina.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (4 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!