Veziculele roșii sau bășicile sunt rezultatul unei traume a pielii care apar în unor activități de frecare sau de lovire. Astfel apar bășicile roșii umplute cu lichid care pot fi foarte dureroase la atingere. Deși cele mai multe dintre acestea nu sunt grave, cu toate acestea, este important să știți cum să tratați bășicile pentru a reduce disconfortul și a preveni infecția. Drept urmare, în acest articol vă arătăm cum se tratează bășicile pline de sânge.
Pentru a trata veziculele roșii sau bășicile cu lichid primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să aplicați gheață în zona afectată. Puteți aplica cuburi de gheață 10 până la 30 de minute. Aplicați de 2 sau 3 ori, în reprize de 5 până la 10, astfel încât să poate reduce infiltrarea sângelui în țesuturi, prin vasele de sânge afectate. Aceasta reduce fluxul sanguin prin vasoconstricție (contracția vaselor de sânge), iar bășica va deveni mai mică.
Bășica cu sânge sau vezicula roșie poate fi, de asemenea, redusă prin ridicarea membrelor afectate (piciorul, brațul …) mai sus de nivelul inimii. În acest fel, favorizați circulația venoasă (sângele nu stagnează în vene și curge mai bine datorită gravității spre inimă).
Dacă bășica pe piele este plină cu sânge, este recomandat să nu o spargeți. Pielea formează un strat protector împotriva infecțiilor. Drept urmare, dacă o spargeți puteți încetini vindecarea sau, mai rău, puteți contacta o infecție. Este important să o spălați cu apă și săpun, să o protejați cu un pansament steril, iar apoi să o tratați cu un unguent medicamentos.
În cazul în care vezicula sau bășica cu sânge pe piele s-a spart nu îndepărtați pielea, deoarece acționează ca pansament natural în timpul vindecării și vă protejează de bacterii. De asemenea, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să dezinfectați rana. Dacă aveți la îndemână, utilizați un antiseptic local (o clorhexidină, care este mai bună decât iodura de povidonă), un unguent sau un lichid. În caz contrar, spălați bine cu săpun și apă zona afectată și permiteți scurgerea sângelui. Apoi, uscați bine și aplicați un plasture sau un tifon steril.
Ori de câte ori schimbați pansamentul, ar trebui să verificați dacă există posibilitatea apariției unui infecții. Următoarele simptome indică prezența infecției:
- Piele fierbinte
- Roșeață: se înroșește
- Inflamație: devine inflamată
- Durere
- Lichid care curge din rană (aceasta nu intră lichidul care curge din bășică atunci când o străpungeți)
În caz de infecție, va trebui să mergeți la doctor pentru a constata dacă este necesar să vă prescrie un antibiotic, care se administrează pe cale orală.