Parodontita (paradontoza) sau boala parodontală reprezintă inflamația țesuturilor de susținere a dinților și este o leziune ireversibilă, care în timp duce la pierderea dinților de pe arcadele dentare. Parodontita este faza evolutivă și/sau complicația gingivitei. Cauza principală o reprezintă apariția plăcii. Numărul bacteriilor din cavitatea bucală crește, acestea se grupează în spațiul dintre gingie și dinte numit șanț gingival și atacă atât dintele (producînd carii) cît și gingia. Dacă acestea nu sunt eliminate se acumulează placa bacteriană pe suprafața dintelui, cauzînd inflamarea gingiei. Prin urmare, în timpul periajului apare sîngerare, rezultând în prima fază apariția bolii, gingivita. Netratată, gingivita poate progresa și astfel, apare parodontita (cunoscută și sub numele de parodontoză).
Această afecţiune determină desprinderea gingiei de dinte, formând un spaţiu între gingie şi dinte, numit pungă parodontală său buzunar în care se adună resturi alimentare şi bacterii. Sistemul imunitar al organismului luptă cu bacteriile pe măsură ce acestea se răspândesc tot mai mult înspre rădăcina dintelui. În lupta dintre bacterii şi sistemul imunitar osul şi ţesutul din jurul dintelui au de suferit. Pe măsură ce boală progresează, tot mai mult os şi ţesut gingival se distrug în proces, lucru care determină mobilitatea dinţilor care nu mai au în ce să se susţină, într-un final ajungându-se la pierderea acestora.
Cel mai bun mod de a trata paradontoza este să urmați un tratament recomandat de specialiștii în tratarea bolilor care apar la nivelul cavității orale. Cu toate acestea, acest tratament poate fi destul de costisitor și poate fi înlocuit cu succes de unele remedii naturale care vă pot ajuta să vindecați cu succes parodontita. În acest articol vă oferim cîteva sfaturi eficiente pentru a trata parodontoza cu remedii naturale din casă!
Cum se tratează paradontoza cu remedii naturiste?
În primul rînd, trebuie să adăugați cîteva alimente în dieta pentru a preveni apariția parodontozei și pentru a o trata. O alimentație care ajută la eliminarea parodontozei include alimentele antibacteriene, care sunt perfecte pentru a elimina excesul de placă, precum și pentru a întări gingiile. Cele mai recomandate alimente sunt cele bogate în vitamina C, D, K1, beta – caroten și calciu. Aceste alimente au proprietăți antioxidante care permit vindecarea țesutului conjunctiv și ajută la vindecarea parodontitei. Deci, dacă aveți această boală, creșteți aportul de fructe, în special citrice, produse lactate, legume, nuci și cereale, cum ar fi ovăzul.
Pentru a elimina paradontita puteți folosi uleiuri naturale esențiale sau extracte din plante recomandate pentru igiena orală, care au în compoziție substanțe nutritive. Acestea au proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante. De asemenea, puteți scăpa de paradontoză în numai două luni dacă scufundați periuța în peroxid de hidrogen la 10 volume și bicarbonat de sodiu înainte de a începe periajul dentar.
Remedii naturiste pentru paradontoză
Gel de aloe vera pentru paradontoză
Avînd proprietăți anti-inflamatorie aloe stimulează vindecarea în timp și ajută la reînnoirea colagenului din gingii. Prin urmare, pentru a trata parodontoza puteți masa gingiile inflamate cu frunzele de aloe. Un alt tratament al paradontozei constă în păstrarea lichidului de aloe în gură câteva secunde timp de 3 luni cu pauze de o săptămână.
Coenzima Q10 pentru paradontoză
Poporul japonez folosește de secole această substanță naturală pentru a trata gingivita, iar rezultatele au fost confirmate de numeroase studii. Această substanță pe care o luam de obicei dintr-o varietate de leguminoase joacă un rol important în producerea de energie celulară. Este un bun antioxidant, de multe or mai puternic decît vitamina C. Coenzima Q10 aplicată în spatiile dintre dinți și gingii reduce semnificativ infecția și elimină în timp paradontoza.
Recomandare: Pentru a îmbunătăți starea de sănătate a gingiilor și pentru a elimina paradontoza, trebuie să luați 50-100 mg de coenzima Q10 de trei ori pe zi.
Vitamina K1 împotriva paradontozei
Acestă vitamină acționează asupra sângerării excesive a gingiilor, reduce inflamația în timp și ajută la susținerea structurii osoase (prin reglarea calciului care ajunge în oase și în dinți). În acest caz, poate fi sintetizată printr-un consum specific de alimente sau prin ingerarea de capsule pe bază de Vitamina K1.
Acid folic (vitamina B9) pentru paradontoză
Un alt remediu naturist eficient pentru paradontoza este acidul folic. După 4 săptămâni de folosire a unei ape de gură care conține acid folic a fost raportată o ameliorare semnificativă a simptomelor paradontozei.
Recomandare: Comprimatele de acid folic se ingerează în doze de 80μg – 2 mg zilnic sau se poate clăti gura cu soluție. În al doilea caz, utilizați o soluție de 0,1% aplicând de 2 ori pe zi.
Ulei de ou pentru paradontoză
Uleiul de ou se regăsește și în compoziția unor paste de dinți. Două studii realizate de Dr. Conrads, șef de Microbiologie de la Spitalul Universitar din Aachen Dental, Franța, au arătat că uleiul de ou amestecat cu pastă de dinți elimină infecțiile bacteriene și tratează paradontoza în doar câteva zile.
Propolis pentru paradontoză
Studiile clinice au demonstrat ca extractul de propolis acționează în 24 ore asupra tuturor bacteriilor patogene din gură și faringe. Propolisul este deasemenea bacteriostatic împiedicînd înmulțirea bacteriilor și grăbind procesul de vindecare. Drept urmare, este recomandat să va clătiți gura cu tinctură de propolis, dizolvând 20 de picături din acest remediu în 200 ml de apă.
Arbore de ceai pentru paradontoză
Uleiul esențial de arbore de ceai este un alt remediu naturist foarte bun, elimină atât infecțiile digestive cu Escherichia coli cât și Candida albicans. Pentru a opri dezvoltarea bolii, este bine să vă spălați pe dinți punând 1 picătură de arbore de ceai pe periuță, împreună cu pasta de dinți.
Extract de ceai verde pentru paradontoză
Extractul de ceai verde este foarte bogat în antioxidanți puternici (catehină), care scad formarea plăcii dentare prin reducerea concentrației bacteriologice din gură. Clătiți gura timp de 5-10 minute cu un decoct cald pentru a opri sângerările gingivale.
Alte remedii naturiste pentru paradontoză
Un alt efect dovedit îl are clătirea gurii cu infuzie de calendulă sau de coajă de stejar. Atunci când gingiile dvs. sunt inflamate, este recomandat să faceți o curățare regulată a gurii cu infuzie din frunze de nuc. De asemenea, în stadiul sever al bolii este recomandat să utilizați suc de varză, infuzie de Cinci-degete (Potentilla), și decoct din măcrișul-calului.
Cum se întăresc dinții și gingiile?
Pentru a întări dinții și gingiile, este recomandat să le masați cu degetul mare și arătătorul (timp de 20 secunde pe fiecare dinte) și să renunțați la obiceiurilor proaste (fumatul, alcoolul și alimentele dăunătoare). De asemenea, este recomandat să introduceți în dieta dvs. produsele lactate, precum și alimentele care conțin cantități mari de vitamina D.