Saliva joacă un rol important în corpul uman. Participă la procesul de mestecare și digestie. Din păcate, anumite persoane se confruntă cu o scădere a producției de salivă, care vine însoțită de o senzație de salivă lipicioasă și prea abundentă sau vâscoasă în gură. Există multe motive pentru scăderea producției (de exemplu, luarea anumitor medicamente, boli autoimune, consumul excesiv de alcool și tutun etc.). Tratamentul depinde de cauza care stă la baza acestei probleme. În acest articol, vom analiza acest subiect mai în detaliu. Deci, de ce este saliva vâscoasă?
Cuprins
Ce este saliva din gură?
Saliva este una dintre secrețiile biologice produse de om. Este un bun material de laborator din care se poate determina cantitatea anticorpilor, toxinelor, unele medicamente sau anumite afecțiuni. Este alcătuită din peste 90% apă, restul constituenților sunt diverse săruri, oligoelemente, enzime și compuși proteici. Se estimează că organismul uman produce între 1 și 1,5 litri de salivă pe zi, iar într-o viață 34.000 de litri. Rolurile sale includ procesele de facilitare a mestecării, vorbirii și detoxifierii. Percepția gustului alimentelor depinde și de gradul în care este procesat de lichidul salivar. Pentru ca toate aceste procese să se desfășoare într-un mod normal, salivația trebuie să fie în cantitate optimă, iar enzima în sine, trebuie să fie transparentă sau ușor tulbure, lichidă și să nu fie perceptibilă oamenilor. Modificarea consistenței devine imediat vizibilă: se simte disconfort, vorbirea devine incoerentă, încep probleme cu digestia, dinții și cu mucoasele gurii.
Motivele schimbării lichidului salivar la om pot fi diferite – de la deshidratare la o afecțiune patologică gravă. Culoarea mucusului salivar îi ajută pe medici să determine tipul de infecție și boala în sine.
Care sunt cauzele salivei abundentă sau vâscoasă în gură?
Principala cauză a salivei prea abundentă sau vâscoasă este xerostomia (sindromul de uscăciune). Acest fenomen este asociat cu o reducere bruscă a volumului salivei produsă de glandele salivare, ceea ce duce la o creștere a vâscozității a acesteia. Boala poate fi temporară sau cronică.
De asemenea, unul dintre motivele comune pentru dezvoltarea mucusului vâscos care se amestecă cu saliva este infecția orală aftoasă, candidoza. În această patologie, ciuperca Candida Albicans se dezvoltă și colonizează activ membranele mucoase, provocând uscăciune, arsuri și un strat alb gros în gură. Ca urmare, producția de lichid salivar scade și capătă o culoare albicioasă caracteristică.
O altă cauză a salivei prea abundentă sau vâscoasă este sinuzita, care este cel mai adesea cauzată de infecții virale recurente, în special de rinovirusuri, gripă și virusuri parainfluenzale. Infecția provoacă inflamație și umflarea mucoasei nazale și a sinusurilor paranasale. Saliva devine viscoasă și, prin urmare, este dificil de înghițit și de curățat gâtul. Ca urmare, pacienții se plâng adesea de greață și reflex faringian în timp ce se spală pe dinți.
Saliva vâscoasă poate apărea și din cauza iritației sau uscăciunii în gură produsă de modificările hormonale, în special la femeile de peste 40 de ani. Cauza poate fi, de asemenea, legată de procesul de îmbătrânire.
O cauză foarte frecventă o reprezintă efectele secundare ale medicamentelor și terapiilor. De exemplu, poate apărea odată cu administrarea chimioterapiei, antihistaminicelor, antidepresivelor, diureticelor și analgezicelor.
Printre cauzele salivei lipicioase există și o mărire a amigdalelor palatine, care poate fi o consecință a anginei recurente, a inflamației repetate a mucoasei nazale, a unei reacții alergice, precum și a unor afecțiuni mai grave, cum ar fi tuberculoza, sifilisul, infecția fungică sau limfomul.
O altă boală care provoacă salivă vâscoasă este mononucleoza. Este o boală infecțioasă cauzată de virusul Epstein-Barr (EBV). Apare cel mai adesea în adolescență și la începutul adolescenței. Infecția se transmite prin fluidele din corp, în principal prin intermediul salivei, motiv pentru care este denumită în mod obișnuit “boala sărutului”.
Saliva extrem de vâscoasă în gură care crește susceptibilitatea la carii, este un simptom al sindromului Prader-Willi. Este un grup de malformații congenitale rezultat dintr-o structurare anormală a codului ADN. Este cauzat de un defect genetic numit inactivitatea cromozomului 15 (absență completă sau deteriorarea unui cromozom). Boala cauzează în mod caracteristic tonus muscular scăzut, statură mică, dacă nu este tratată cu hormon de creştere, deficienţe cognitive, dezvoltare sexuală incompletă, tulburări de comportament, senzaţie cronică de foame, care cuplată cu un metabolism cu consum mai puţin de calorii decât cel normal, poate duce la alimentaţie excesivă şi obezitate, ce periclitează viaţa.
Saliva vâscoasă este, de asemenea, unul dintre simptomele asociate cu refluxul gastroesofagian, atunci când conținutul stomacului revine în esofag. Această afecțiune este cauzată de o scădere a tonusului sfincterului esofagian inferior (SEI), care poate debuta noaptea după schimbarea poziției din decubit lateral în decubit dorsal. Prin urmare, noaptea, există o exacerbare a simptomelor bolii de reflux, inclusiv prezența salivei abundente sau vâscoase.
Senzația de salivă vâscoasă persistentă este adesea asociată cu consumul unei cantități insuficiente de apă, al cărei consum zilnic nu trebuie să fie mai mic de 2 litri.
Cum se tratează saliva abundentă sau vâscoasă din gură?
Metoda de tratament depinde de cauza care a influențat modificarea consistenței salivei și a activității glandelor salivare. În majoritatea cazurilor, este necesar un tratament complex pentru stabilizarea nivelului de umiditate al mucoasei bucale. Pacientului i se pot recomanda substanțe care stimulează producția de salivă sau înlocuitori de salivă, cum ar fi Xilitol sau Aloe vera. O igienă orală bună și înghițituri frecvente de apă sunt modalități utile de a gestiona problemele cu gura uscată sau abundentă / vâscoasă din gură. Evitarea consumului de alcool și tutun, evitarea anumitor alimente care conțin cofeină și zahăr (bomboane, gumă sau sifon) sau scăderea la un nivel minim poate ajuta la prevenirea agravării senzației de gură uscată sau a salivei vâscoase.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.