A avea hemoroizi nu este ceva foarte grav, dar este dureros. Și mai presus de toate, simptomele neplăcute după o defecație riscă să se acutizeze de-a lungul timpului, mai ales dacă noi nu acționăm în combaterea rapidă a acestora. Indiferent dacă hemoroizii noștri sunt externi sau interni, pentru combaterea definitivă a acestora, cel mai bine este să intervenim pe mai multe fronturi. Iată câteva sfaturi și tratamente eficiente pentru a scăpa de hemoroizi!
Cuprins
Ce cauzează hemoroizii?
Există mai mulți factori care pot sta la baza afecțiunii hemoroidale. În cele mai multe cazuri este o simplă distensie a pereților venoși, care sunt situați la nivelul ultimei porțiuni a rectului și care tind fiziologic să se dilate din cauza tensiunii arteriale care ajunge în partea distală a corpului. Umflarea venelor duce, în consecință, la o încetinire a fluxului sanguin, care poate fi considerat precursorul formării de cheaguri. Această stare prelungită de presiune stă la baza umflăturii hemoroizilor. Această stare prelungită de presiune la baza umflăturii hemoroizilor poate fi determinată de diverși factori, precum alimentația incorectă dar și toate stările de constipație prelungită în timp. Aportul slab de fibre este unul dintre elementele cheie în dezvoltarea hemoroizilor. Schimbarea dietei este, prin urmare, o modalitate excelentă de a scăpa de hemoroizi. Tipic este cazul gravidelor care se confruntă adesea cu episoade de hemoroizi care pot regresa spontan, în ciuda faptului că este o suferință care afectează în principal populația masculină adultă.
Alte cauze legate de apariția hemoroizilor sunt:
- constipația cronică,
- lipsa exercițiilor fizice și a stilului de viață sedentar,
- hipertensiunea arterială care duce la funcționarea proastă a ficatului,
- obezitatea,
- depunerea de eforturi mult prea mari în ridicarea greutăților,
- igiena intimă deficitară,
- hipotiroidismul.
Cum se dezumflă hemoroizii?
Cel mai bun mod de a dezumfla hemoroizii rapid și de a preveni reapariția acestora este tratarea constipației, deoarece scaunele tari îi face să crească. Pentru a face acest lucru, va trebui să consumăm o dietă bogată în fibre (fructe, legume, cereale integrale).
Cum se tratează hemoroizii?
Pentru a trata hemoroizii în timpul atacurilor, cele mai frecvent și populare tratamente se bazează pe administrarea medicamentelor venotonice și, de asemenea, pe aplicarea de unguente, care afectează însuși structurile hemoroizilor, reducându-i în dimensiune, accelerând fluxul sanguin și ameliorând inflamația. În cazul unguentelor, se recomandă să nu se repete tratamentul mai mult de 5-7 zile, din cauza posibilității apariției complicațiilor.
Medicamente pentru tratarea hemoroizilor
Există diferite tipuri de unguente pe piață pentru tratarea hemoroizilor, care pot fi clasificate în funcție de compoziția lor:
- Decongestionante. Majoritatea conțin efedrină, un vasoconstrictor care previne acumularea de lichid în hemoroizi. Ca de exemplu ANSO.
- Anestezice. Conțin anestezice precum benzocaina sau lidocaina. Unguentul Procto-Glyvenol este din această categorie. Conține corticosteroizi care reduc inflamația asociată cu hemoroizii. În acest sens, este important de menționat că unguentele cu corticosteroizi nu trebuie aplicate atunci când există sângerări în zona anală. Ca exemplu Hemorzon unguent.
- Heparine. Ele îmbunătățesc fluxul sanguin cu compuși precum pentosan polisulfat de sodiu.
- Emoliente și revigorante. Înmoaie și vindecă zona, ameliorând mâncărimea și oferind ușurare grație unor compuși precum vaselina, oxidul de zinc și lanolina. Ca de exemplu Hemoclin.
- Flebotonice. Conțin ruscus sau centella asiatica care îmbunătățesc fluxul venos, deși eficacitatea lor locală este mai limitată. Un exemplu în acest sens, este Ruscus llorens.
În acest caz, tratamentul trebuie însoțit de medicamente venotonice orale, precum Revada, Venotom, Premium Venotonic etc. Pentru ameliorarea durerii, proctologii prescriu băi cu permanganat de potasiu și/sau decocturi de plante medicinale, care au efect astringent, antimicrobian și antiinflamator.
În perioada subacută, dar și ca tratament anti-reapariție, se recomandă tratament complexe de kinetoterapie care întăresc mușchii planșeului pelvian, deoarece au efect benefic asupra motilității intestinale și refac circulația sângelui în pelvis.
Sfaturi pentru tratarea hemoroizilor
Atunci când suferim de hemoroizi, este foarte important să avem o alimentație adecvată, bogată în produse care conțin foarte multe fibre alimentare (legume, fructe, crupe, pâine integrală). Prea puține fibre furnizate de alimente pot duce la constipație, care intensifică durerea și dăunează mucoasei anale. Produsele care favorizează constipația precum ciocolata, cafeaua tare sau ceaiul, produsele care provoacă flatulență, alcoolul și condimentele picante trebuie excluse din dieta.
De asemenea, trebuie să nu uităm să bem o cantitate adecvată de lichide (un adult ar trebui să bea aproximativ 2-2,5 litri de lichide pe zi).
Ca măsuri suplimentare, este important să nu ne abținem să mergem la toaletă, să evitați să depunem mult efort în defecație, revenind mai târziu dacă este necesar. De asemenea, trebuie să încercăm să mergem la o oră fixă (la jumătate de oră după masă) pentru a ne obișnui corpul și să încercăm să readucem hemoroizii în poziția inițială aplicând o ușoară presiune cu degetul atunci când aceștia ies din anus.
La curățare, putem folosi șervețele umede care conțin ingrediente active hidratante sau catifelante și care nu conțin alcool, sau băi de apă caldă după defecare pentru a ne curăța.
Dacă ne confruntăm în mod frecvent cu constipația, va trebui să luăm în considerare folosirea unui scaun pentru picioare care se pune în fața toaletei. Atunci când stăm într-o poziție ghemuită, scaunul nostru iese mult mai ușor din anus.