Home Diverse Tipurile și părțile unei seringi
Diverse

Tipurile și părțile unei seringi

Seringa este un instrument utilizat pe scară largă în medicină pentru a injecta lichide în corp, precum și pentru a preleva probe de sânge pentru analize de laborator. în zilele noastre, acest element este indispensabil în spitale și în zona pre-spitalicească. Dar, care sunt tipurile și părțile sale componente? Haideți să aflam împreună!

Tipuri de seringi

Seringile sunt clasificate în domeniul medicinii, după cum urmează în funcție de rolul lor:

Seringa pentru injecție subcutanată

Seringa pentru injecție subcutanată poate fi de 1cc. la 3 cmc sau ml. (Acul trebuie întotdeauna schimbat.) Ac de calibru 25 × 1″. În timpul administrării unei injecții se plasează la 45º.

Seringa pentru injecție intravenoasă

Seringa pentru injecție intravenoasă poate fi de 5 cm sau mai mare. Ac de calibru 21 × 11/2″ sau 23 × 11/2″. Se plasează la 0º.

Seringa pentru injecție intradermică

Seringa pentru injecție intradermică este de 1 cc sau ml. Ac de calibru 27 × 5/8″. În timpul administrării unei injecții se plasează la 0º

Seringa pentru injecție intramusculară

Acest tip de seringi pot fi 1,3,5,10,20 și 50 cmc sau ml.

Părțile unei seringi

Seringa se compune din mai multe părți, printre care:

Piston

Pistonul este partea seringii care este introdusă în cilindru și care permite umplerea sau golirea medicamentelor.

Piston de cauciuc sau garnitură de etanșare

Reprezintă garnitura de cauciuc care se află la capătul pistonului și oferă o etanșare ermetică a interiorului cilindrului, evitând ieșirea lichidului prin partea superioară a seringii, în același mod în care pistonul oferă o eficiență mai mare atunci când este aplicată presiune asupra lichidului.

Suport sau punct de sprijin

Suportul reprezintă zona în care se exercită presiunea cu degetele sau mâna pe piston și care facilitează absorția sau eliberarea lichidului din tubul seringii.

Tub sau cilindru

Tubul este un corp cilindric în care este depozitat lichidul și care poate fi sânge, ser fiziologic sau medicament care trebuie injectat în corp. În general, este gradat cu zecimi de mililitru pentru a face măsurători specifice ale cantității de lichid care trebuie injectat sau prelevat. Tubul poate avea diferite dimensiuni de la 0,5 milimetri la 55 milimetri.

Pivot sau con 

Este componenta tubului ce asigură fuziunea acului cu seringa. De asemenea, are funcția de a ține acul în loc, astfel încât să nu poată ieși accidental în timp ce este utilizat.

Ac

Acul este partea metalică care se atașează la pivot, iar tubul este, de asemenea, ascuțit. Are o tăietură oblică prevăzută la capătul acului unde se formează vârful acului numit bizou, care facilitează introducerea în piele și țesuturile profunde, provocând dureri minimale.

Teacă protectoare

Capacul acului este o teacă de protecție pentru ac, îndeplinește funcția de protecție a acului, evitând accidentele, deteriorarea vârfului și contaminarea sa cu agenți externi.

 

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!