Rolul trombocitelor este în principal în formarea unui dop care astupa un vas de sânge rupt pentru a opri hemoragia, ulterior urmând sa apară un cheag de sânge prin proces de coagulare. Numărul normal de trombocite în sânge trebuie sa fie între 150000 și 450000, dar în anumite condiții numărul acestora poate să scadă și pot apărea hemoragii interne. Un număr scăzut de trombocite este o problemă gravă ce necesită supraveghere medicală și un consum adecvat de alimente.
Scăderea numărului de trombocite poate fi cauzat de infecții grave, boli, (febra Dengue, boli ale splinei, anemie hemolitică) lipsa vitaminei K, o boală gravă (leucemie) sau de tratamentul chimioterapeutic. Un regim alimentar adecvat poate ajuta la creșterea numărului de trombocite, însa este bine de știut ca în cazuri grave (leucemie) aceste alimente nu oferă o ameliorare semnificativă, dimpotrivă, ele ajută doar în cazul febrei dengue, anemiei, a altor boli sau infecții.
Persoanele care se confruntă cu o scădere a numărului de trombocite este necesar să mănânce alimente cu un nivel ridicat de vitamine și minerale pentru a ajuta organismul să dezvolte cât mai repede trombocite.
În cazul unei anemii se recomandă consumul de alimente bogate în fier, deoarece nivelul scăzut de trombocite provocă oboseală și somnolență.
Care sunt cele mai indicate alimente?
Trebuie incluse în mesele de zi cu zi legume proaspete precum spanacul, năsturelul, lintea, ardeiul roșu, guava, morcovii, sfecla și țelina ce ajută la creșterea nr. trombocitelor. Aceste legume sunt recomandate a se consuma în stare crudă, pe post de salate, pentru a-i oferi organismului cât mai multe vitamine.
Alimentele cu vitamina C sunt un aliat al organismului pentru creșterea numărul de trombocite. Cele mai indicate sunt kiwi, lămâii, portocale și căpșuni.
Legume și legume cu frunze verzi care conțin Vitamina K ajută la creșterea numărului de trombocite. În acest caz se recomandă varza, broccoli, spanacul, și salata verde, toate ajută la menținerea sănătății oaselor și la coagularea sângelui.