Elementele unei povestiri sunt trăsăturile, instrumentele și caracteristicile care fac posibilă dezvoltarea și existența acestui gen literar. Scopul elementelor este de a face cunoscut în ce categorie sau subgen se află povestea, precum și de a expune personajele, timpul și acțiunile care modelează povestea. În acest articol, vom vedea care sunt elementele unei povestiri, astfel încât să puteți afla mai multe despre modul în care sunt create aceste texte literare și cum pot fi analizate pe deplin.
Povestirea este o specie a genului epic, în proză, în care se relatează fapte din punctul de vedere al unui narator, care este martor sau participant (sau ambele variante) la evenimentul povestit. Povestirea este de obicei de mică întindere, relatează un singur fapt, are personaje puține, iar interesul cititorului se concentrează asupra situației narate.
Povestirea conține elemente desprinse din alte specii literare și care ne permit să înțelegem mai bine lectura. Elementele sale sunt următoarele:
1. Subiectul povestirii: adică intriga, tema centrală în care se învârte intriga poveștii. Temele sunt exprimate cu substantive precum dragostea, moartea, singurătatea, libertatea, dreptatea etc. și unele completează, de exemplu, “imposibilitatea iubirii la prima vedere”. Subiectul nu trebuie confundat cu istoria.
2. Istorie: este alcătuită în principal din dezvoltarea sau descrierea (mijloc), final (sfârșitul acțiunii). Descrierea conține, de asemenea, conflictul care reprezintă problema, pe lângă punctul culminant care reprezintă punctul cu cea mai mare tensiune din poveste.
3. Intriga: este partea în care naratorul prezintă părțile poveștii: cronologia, inițierea în conflict.
4. Mediu sau context: este, unul dintre cele mai importante elemente ale poveștii. Aici am include subiecte precum timpul, spațiul, contextul social sau politic etc. Servește pentru a ști unde se petrece povestea și influențează personajele.
5. Narator: poate fi sau nu implicat în poveste. Există naratori de diferite tipuri în textele de ficțiune și, în funcție de cum a fost ales, povestea are o esență sau alta. De exemplu, dacă ne confruntăm cu un narator la persoana întâi, povestirea pe care o vom citi este viziunea subiectivă a protagonistului care ne prezintă propria experiență; Pe de altă parte, dacă este omniscient, găsim o altă voce mai obiectivă care explică ceea ce vede din exterior.
6. Personajele povestirii: sunt cele personaje care desfășoară rolul principal în poveste. Ele apar de obicei de mai puține ori decât în roman, deoarece amploarea și natura povestirii o impun. Aceste personaje sunt de obicei arhetipuri ale societății și servesc astfel încât autorul să își poată exprima ideea sau mesajul.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.