Home Nou, Sănătate Care sunt simptomele numărului scăzut de trombocite?
NouSănătate

Care sunt simptomele numărului scăzut de trombocite?

Urmareste-ne pe Google News

trombocite

Rolul trombocitelor este în principal în formarea unui dop care astupa un vas de sânge rupt pentru a opri hemoragia, ulterior urmând să apară un cheag de sânge prin proces de coagulare. În mod normal, o persoană are între 150.000 şi 450.000 de trombocite per microlitri de sânge. Deoarece fiecare trombocită trăieşte doar 10 zile, organismul poate continua să refacă aportul de trombocite prin producerea unora noi în coloana vertebrală. Scăderea numărului de trombocite sub nivelul de 100000/mm3 (trombocitopenie), creşte riscul apariţiei unor hemoragii, la leziuni minore, interne sau externe. Dacă numărul trombocitelor este mai mic de 50.000/mm3 (trombocitopenie severă) se produc hemoragii spontane, sub forma unor sângerări sau ca purpure.

În acest articol vă vom explica care sunt simptomele scăderii numărului de trombocite din sânge și cum se procedează în acest caz.

Scăderea trombocitelor de numește trombocitopenie sau trombopenie.

Cauzele scăderi numărului de trombocite pot fi multiple și pot indica diverse boli, infecții majore și boli, precum febra Dengue, ciroza hepatica ELE, anemia, aplastică, prin consum de medicamente sau deficit de vitamina B12 sau acid folie.

Scăderea trombocitelor poate să apară în urma unor boli precum:

– Anemie (prin deficit de Vitamina B12)
– Infecții virale (ciroza hepatica, hepatita C, varicelă, mononucleoza, HIV)
– Leucemie
– Febra Dengue
– Limfom
– Boli autoimune (lupus, poliartrită reumatoidă)

De asemenea, chimioterapia, consumul de alcool și tutun, sarcina, administrarea de medicamente (antibiotice, heparină, anticonvulsivante, antiinflamatoare nesteroidiene) deficit de vitamina B12 sau de acid folic, pot duce la scăderea trombocitelor din sânge.

În cele mai grave cazuri, un număr scăzut de trombocite poate indica boli severe, precum leucemia sau sindromul mielodisplazic.

Cauzele numărului redus de trombocite sunt diverse, de aceea este important să mergeți la un hematolog pentru investigații suplimentare. Specialistul va determina cauzele exacte ale scăderii trombocitelor din sânge.

Pricipalul simptom ale scăderii trombocitelor este oboseala generală și epuizarea. Acest lucru se întâmplă atunci numărul trombocitelor este mai mic de 150 0003. Alte simptome legate de scăderea trombocitelor sunt legate de slăbiciune și de lipsa poftei de mâncare.

Un alt simptom al numărului scăzut de trombocite este faptul că pielea începe să prezinte erupții mici similare cu dermatită, în general apar pe brațe, spate și trunchi, deși pot apărea pe tot corpul.

Scăderea numărului de trombocite lungește timpul de oprire a sângerărilor, iar în cazul unor loviturilor ușoare apar semne de vânătăi.

În cele mai grave cazuri, în cazul în care numărul de trombocite este mai mic de 10.000, riscul de a suferi o hemoragie internă este crescut, prin urmare, apar sângerări la nivelul gurii, nasului și a gingiilor, sângerare abundentă în timpul intervenţiei chirurgicale sau a unei intervenţii dentare.

În unele situații în care numărul trombocitelor este ușor scăzut, pot să nu existe niciun fel de simptome, iese la iveala doar în cazuri unor infecții ușoare.

Pentru a crește numărul de trombocite trebuie să se ia în calcul cauza scăderi. De exemplu, în cazul febrei de denga, infecțiilor ușoare, anemiilor sau deficitul de vitamina B, este ușor să crești numărul de trombocite, iar în caz de leucemiei sau după chimioterapie este mult mai complicat.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!