Nu contează dacă ești sau nu expert în arta bărbieritului, există întotdeauna șansa de a te tăia cu lama aparatului de ras sau cu briciul. Se poate întâmplă oricărui bărbat, fie din cauza adoptării tehnicii necorespunzătoare efectuată după o primă trecere a aparatului de bărbierit, fie din cauza utilizării lamelor tocite. Dar oricare ar fi motivul pentru care te-ai tăiat, este important să oprești sângerarea în mod rapid și eficient. Cu aceste sfaturi, îți poți închide rana și proteja fața de posibilele cicatrici.
Cuprins
De ce sângerează atât de mult o rană cauzată de bărbierit?
Chiar și un aparat de ras modern poate provoca tăieturi hemoragice. Pentru că este foarte vascularizată, pielea de pe față sângerează foarte mult, indiferent de mărimea și adâncimea leziunii. În timp ce sensibilitatea pielii și lama sunt cel mai adesea responsabile pentru rană, temperatura apei este factorul cel mai critic în creșterea sângerării. Și acest lucru se întâmplă cel mai adesea din cauza căldurii care dilată vasele de sânge superficiale și crește fluxul de sânge, provocând o sângerare și mai abundentă. În tăieturile superficiale, pierderea de sânge este rapidă. Episodul se poate prelungi dacă persoana ia medicamente, cum ar fi anticoagulante, sau dacă zona afectată are mai multe vase de sânge. În aceste situații, tot ce poți face este să încerci să oprești rapid sângerarea.
Dar cum poți să oprești sângerarea după bărbierit?
O rană sau o tăietură mică dup bărbierit se poate transforma într-o mare problemă dacă sângerarea persistă. Dar nu intra în panică, cu aceste 6 sfaturi practice poți opri sângerarea în cel mai scurt timp:
Spală plaga tăiată cu multă apă rece sau aplică un cub de gheață
Cel mai simplu mod de a opri sângerarea unei răni după bărbierit este să îți speli față cu apă rece din belșug. Acest lucru îngustează vasele de sânge și oprește sângerările minore. Alternativ, poți ține un cub de gheață pe tăietură timp de 15-30 de secunde. Acest lucru ar trebui să oprească definitiv sângerarea.
Aplică presiune pe rană
De asemenea, poți aplica presiune cu un tampon de tifon timp de câteva secunde. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să oprești sângerarea. Odată ce sângerarea se oprește, curăță ușor zona și aplică o cremă antiseptică pentru a evita infecția.
Dacă după 5 minute de aplicare fermă pe rană sângerarea nu se oprește, apasă pe zona pielii care sângerează cu degetul mare și cu cel arătător. De asemenea, poți aplica presiune peste și sub rană cu palma.
Folosește aftarshave-ul din dotare
After shave-ul este un produs perfect de aplicat după bărbierit. Efectul său calmant și vindecător poate ajuta rănile mici să nu se infecteze și să oprească sângerarea cât mai repede posibil.
Închide rana cu balsam de buze sau cu unt de cacao
Un sfat mai puțin cunoscut este să folosești unt de cacao sau un balsam de buze. Consistența ceroasă a acestor produse ajută la închiderea rănii în câteva secunde. În plus, ingredientele lor hrănitoare ajută la o vindecare mai rapidă a rănii. În acest scop, pune doar niște unt de cacao (sau balsam de buze) pe tăietură și lasă-l să acționeze 30 de minute. Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru ca rana ta să nu mai sângereze scurgă. Apoi, ștergeți ușor orice urmă de produs (și poate orice sânge) care ți-a rămas pe piele.
Folosește o loțiune tonică pe bază de hamamelis pe pielea rănită
Loțiunea tonică pe bază de hamamelis este un alt remediu pentru tăieturile de bărbierit. Hamamelisul este un astringent natural. Ajută la contracția vaselor de sânge și la oprirea sângerării. De asemenea, are proprietăți astringente și îți calmează pielea după bărbierit. Desigur, trebuie să o aplici cu un tampon de bumbac și va trebui să aștepți ceva timp pentru ca rana să nu mai sângereze.
Aplică piatră de alaun pe tăietură
În cazul rănilor mai profunde, uneori este necesar să folosești produse destinate tratamentelor rănilor. Cel mai vechi și probabil cel mai faimos remediu este alaunul. Este o piatră naturală care oprește sângerarea și calmează iritațiile. Este un produs antiseptic si hipoalergenic care se aplică direct pe zona lezată. Alaunul este disponibil pe piață sub formă de pietre sau bețișoare din alaun. Iar pentru a le folosi, trebuie să le umezești în apă și apoi să le menții apăsate pe zona afectată timp de câteva secunde.
Ce să faci dacă îți rănești alunița?
Primul lucru pe care trebuie să-l reții, este că o aluniță care sângerează nu reprezintă neapărat un risc pentru sănătate. Deci nu este nevoie să intri în panică dacă după bărbierit observi o ușoară sângerare de la una dintre alunițele tale. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să dezinfectezi plaga și să o acoperi cu un bandaj până se vindecă. Apoi o poți arăta unui dermatolog în timpul unei consultații de prevenire.
Dar dacă sângerarea nu se oprește, este absolut necesar să soliciți cât mai repede asistența unui medic dermatolog. După o examinare amănunțită, acesta îți va oferi un tratament adecvat.