Smântâna este materia grasă a laptelui care se ridică la suprafață atunci când laptele stă nemișcat o perioadă de timp sau după ce este centrifugat. Fiind un ingredient foarte versatil în bucătărie, o puteți folosi atât în rețete dulci, cât și cele sărate. Pentru a vă bucura cât mai mult de gustul plăcut al smântânii, în următorul articol, vă explicam cum se folosește în bucătărie.
Sfaturi pentru utilizarea smântânii
Smântâna (cunoscută și sub denumirea de cremă de lapte) este grăsimea din lapte, care suferă un proces de pasteurizare, adică este încălzită până atinge ă temperatură ridicată și apoi răcită rapid pentru a elimina microorganismele. Este același proces la care este supus laptele din cutie și servește la reducerea riscului de contaminare și la creșterea durabilității produsului.
Diferitele tipuri de smântână pot fi folosite în cele mai diverse feluri de mâncare sau deserturi, în același mod în care se folosește smântâna. Pot fi folosite pentru îngroșarea supelor (de roșii, de legume, de pui etc.), umpluturi de plăcinte și torturi, aluaturi de prăjituri, semi-preparate, înghețate, budinci și alte deserturi, precum și pentru mâncăruri cu sosuri diverse.
În funcție de proporția de grăsime pe care o conține, se pot distinge diferite tipuri de smântână:
- Cele mai slabe care au 10-15% grăsimi sunt folosite în pregătirea cafelei cu smântână sau la crearea supelor și a sosurilor.
- Dacă sunt grase și conțin între 30-40% grăsime, se folosesc pentru a face frișcă, sau se folosesc pe scară largă pentru decorarea produselor de patiserie.
- Există și cea extrem de grasă cu un conținut de 40-50% grăsime care se folosește la fabricarea untului.
Smântâna: un aliat în bucătărie
Singură sau acompaniată, este un aliment care poate fi folosit la prânz, cină și chiar micul dejun, de exemplu pentru a pregăti omlete. Smântâna poate fi folosită pentru a pregăti multe rețete, începând de la aperitive la feluri întâi și felul doi, până la garnituri și deserturi.
În continuare, vă vom arăta 2 rețete delicioase cu smântână care cu siguranță vor fi pe placul tuturor membrilor familiei dvs.
1. Rețetă de paste tagliatelle cu șuncă și sos cremos de smântână
Ingrediente (porție pentru 2-3 persoane):
- 250 gr paste tagliatelle
- 200 gr de șuncă fiartă
- 200 ml smântână
- 3 linguri de margarină
- ½ cană brânză rasă
- Sare
- Piper
Pașii de urmat pentru a pregăti paste cu șuncă și sos cremos de smântână:
- Primul pas, este să fierbeți corect pastele, respectând instrucțiunile de pe ambalaj.
- De îndată ce le-ați fiert, treceți-le printr-un jet de apă rece și scurgeți-le bine.
- Topiți margarina într-o tigaie mare la foc mediu și când s-a topit, adăugați smântâna și amestecați bine.
- Imediat ce începe să clocotească, reduceți focul și adăugați brânza rasă în timp ce amestecați cu ajutorul unei linguri de lemn.
- Adăugați condimente după gust și șunca fiartă tocată anterior, apoi amestecați, iar la final adăugați pastele.
- Amestecați totul bine, încât toate ingredientele să se încorporeze și pastele să se încingă din nou.
- După, scoateți-le din tigaie si serviți-le.
2. Rețetă de clătite cu căpșuni și smântână
Ingrediente (porție pentru 4 persoane):
- 200 de grame de căpșuni
- 200 de grame de smântână
- 150 de grame de făină
- 250 ml lapte
- 2 ouă
- 1 lingură zahar
- 50 g zahăr pudră
- 1 păstaie de vanilie
- 1 frunză de mentă
Pașii de urmat pentru a pregăti clătite cu căpșuni și smântână:
- Pentru clătitele cu căpșuni și smântână, pregătiți mai întâi aluatul de clătite.
- Amestecați bine faina cu laptele, ouăle și cu lingura de zahar.
- Prăjiți clătitele pe rând într-o tigaie anti-aderentă unsă cu puţin unt înainte de fiecare clătită.
- Amestecați smântâna cu zahărul pudră și pulpa de vanilie, tăiați căpșunile în bucăți mici.
- Întindeți smântâna peste clătitele coapte, acoperiți cu căpșuni și împăturiți.
- Ornați clătitele cu căpșuni și smântână amestecată cu zahăr pudră, și cu mentă proaspătă.