Multe gospodine își pun întrebarea dacă este posibil să usuce rucola pentru iarnă și cum să păstreze acest condiment nelipsit în rețetele de sos pentru paste italiene. Este evident că rucola poate fi uscată. Partea bună a rucolei uscate, este că ocupă mai puțin spațiu și își păstrează gustul și aroma. Prin urmare, în cele ce urmează vom prezenta 2 modalități utile prin care putem usca rucola.
Cum se usucă rucola la aer?
Alegem plantele de rucola, le curățăm bine și le spălam. Le lăsăm pe un ștergar curat sau șervețel pentru a absorbi excesul de umiditate.
Cu un cuțit sau foarfecă ascuțită, tăiem rucola în fâșii transversale, de 2-4 mm lățime.
Întindem frunzele de rucola tocate într-un strat subțire. Așezam frunzele de salată tocate pe o hârtie de copt sau în tăvi de uscare, răsfirăm totul și lăsăm să se usuce. Trebuie să fie un loc uscat, aerisit și umbrit.
Întoarcem frunzele, din când în când pentru a se usca uniform. Uscarea rucolei prin această metodă de uscare naturală durează aproximativ o săptămână.
De îndată ce uscarea este completă, putem pune rucola într-un borcan de sticlă și o utiliza timp de 1 an.
Cum se usucă rucola în cuptor?
Dacă nu dispunem de un uscător electric, putem usca rucola folosind tradiționalul cuptor. Tot ce trebuie să facem, este să întindem frunzele de salată în tavă, răsfirate și pe un singur strat.
Le vom introduce în cuptor și usca la temperatura de 45-50°C, cu ușa întredeschisă.
Întoarcem frunzele de pe o parte pe alta la fiecare oră și continuăm să le uscăm astfel până când sunt gata.
În tot acest timp, trebuie să ne asigurăm că rucola nu se arde, altfel nu va fi posibil să o consumăm. Rucola arsă este amăruie.
Odată ce procesul de uscare este complet, este important să o punem într-un recipient și să o păstrăm într-un loc uscat și răcoros.