Dureri de stomac, senzație de preaplin după masă, greață, o scădere a energiei, o anumită stare de oboseală, o lipsă de concentrare, un „creier încețosat” și poate chiar somnolență. Aceste simptome ce țin problemele digestive pot duce la efecte secundare psihologice și fiziologice, inclusiv la creșterea în greutate și a grăsimilor corporale și, eventual, modificări ale dispoziției și încrederii în sine. Rareori acestea sunt produse de anumite boli grave, deși nu strică niciodată să mergeți la medic pentru un control și să excludeți orice afecțiune majoră. Experții noștri explorează cauzele pentru care vă simțiți greoi după ce ați mâncat sau trec ore și încă vă simțiți sătul.
Ce este digestia dificilă și de ce apare?
Când simptomele apar imediat după o masă copioasă sau după ingestia unui aliment neobișnuit (o masă picantă, de exemplu), nu există motive de îngrijorare. Sistemul dvs. digestiv reacționează pur și simplu la acest aport alimentar neobișnuit și are dificultăți de adaptare. Simptomele dispar de obicei rapid.
Dar este și posibil ca simptomele unei digestii dificile să apară frecvent, regulat, în cazuri cu durată de câteva ore și de câteva ori pe săptămână. Iar în acest caz, este posibil să suferiți de ceea ce se numește dispepsie. Aceasta înseamnă că sistemul dvs. digestiv nu funcționează așa cum ar trebui și se poate datora diferitelor cauze:
1. Cauze medicale
- Dispepsia sau digestie laborioasă, se referă la ansamblul de simptome precum durere, balonare, arsuri la stomac, indigestie care provin din digestia proastă.
- Ulcerele de stomac se referă la răni profunde dintr-o zonă a mucoasei stomacului.
- Gastrita este o inflamație a mucoasei gastrice, adică a mucoasei care căptușește stomacul.
- Stresul este un factor foarte influent în digestia proastă, deoarece atunci când sunteți tensionat, organismul dvs. nu produce aceeași cantitate de secreții gastrice.
- Consumul de medicamente poate afecta în mod negativ stomacul.
2. Obiceiuri alimentare proaste
- Nemestecarea suficientă a alimentelor este un factor care reduce eficacitatea procesului de digestie.
- Consumul de lichide la masă diluează acizii responsabili cu finalizarea procesului digestiv.
- Mâncatul unei cantități foarte mari de mâncare (așa numitul mâncat compulsiv) produce un disconfortul fiziologic crescut la scurt timp după masă sau după câteva ore de la ingestie.
- Consumul de alimentele greu de digerat, cum ar fi cele grase, pot fi digerate numai cu eforturi mari și, prin urmare, petrec mai mult timp în stomac și intestin. De exemplu, dacă mâncați sarmale sau o tochitură din carne de porc, este mai probabil să suferiți de digestie dificilă, deoarece acestea sunt alimente care conțin multă grăsime.
Ce trebuie să faceți dacă vă simțiți greoi după ce mâncați sau dacă trec ore și încă vă simțiți sătul?
Măsurile care vă pot ajuta să faceți față senzației de preaplin după masă sau după ce trec anumite ore, includ în primul rând cele care vizează procesul digestiv. Iată ce puteți face.
Mâncați cu moderație și la ore fixe
Corpului trebuie să i se ofere posibilitatea de a face față tulburării. Prin urmare, pentru a favoriza digestia, cel mai indicat este să mâncați în porții mici de 2 până la 5 și, în special, la ore fixe.
Consumați mai multe fibre și proteine
Includeți în alimentația zilnică multe fibre care ajută la reglarea tranzitului intestinal, previn constipația și metabolizează mai bine alimentele și, în cele din urmă, nu uitați de proteine care stimulează crearea de enzime digestive.
Mâncați încet și mestecați bine alimentele
Mâncatul rapid are două impacturi negativ asupra digestiei dvs.: pe de o parte, înghițiți aer, iar acest lucru conduce la gaze și balonare, în timp ce, pe de altă parte, nu mestecați corect și stomacul dvs. va fi cel care va trebui să se descurce cu bucăţi de mâncare nemestecate.
Ieși la o plimbare după masă
Încercați să acordați organismului dumneavoastră puțin mai mult timp pentru a determina dacă este sau nu sătul înainte de a lua o nouă porție sau un desert suplimentar.
Consumați produse alimentare cu probiotice
Probioticele sunt microorganisme care rămân active în organism și ajută flora bacteriană în procesul digestiv. Există o serie de alimente bogate în probiotice precum iaurtul proaspăt, chefirul, murăturile, varza murată, printre multe altele aparținând produselor lacto-fermentate. Consumul de alimente probiotice poate fi foarte benefice pentru sănătatea dvs.
Beți întotdeauna apă
Menținerea hidratată este vitală pentru funcționarea organelor dvs. și pentru sănătatea digestivă. Cu toate acestea, ar trebui să evitați băuturile carbogazoase.
Evitați alimentele nesănătoase
Pentru ca stomacul dvs. să poată funcționa în condiții optime, limitați pe cât posibil alimentele prăjite, alcoolul și tutunul, care vă pot irita stomacul.
Nu luați medicamente fără prescripție medicală
Unele medicamente sunt foarte agresive pentru stomacul dvs. Prin urmare, nu luați niciodată un medicament dacă nu v-a fost prescris de medicul dumneavoastră. Și dacă trebuie să-l luați, folosiți un medicament care vă protejează stomacul.
Consumați ceaiuri din plante
Există plante care susțin digestia, iar printre cele care oferă mai bune rezultate includ ghimbir, păpădie, hibiscus, anason, roiniță, fenicul, mentă, mușețel sau coada șoricelului. Combat stresul, elimină gazele și calmează stomacul.