Deficitul de zinc: Zincul este un element esențial ce nu trebuie să lipsească din alimentele pe care le consumăm, deoarece oferă multe beneficii pentru sănătate care sunt adesea trecute cu vederea.
Rolul zincului în organism
Zincul joacă un rol important în creșterea răspunsului imunitar, neurologic și a funcțiilor reproductive. El participă la sinteza ADN-ului și a proteinelor și influențează în special producția de insulină. De asemenea, zincul influențează pozitiv starea de spirit, contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea capacităţii de învățare, de viziune și de percepţie asupra gustului și a mirosului.
Consecințele deficienței de zinc
Deficitul de zinc din organismul uman poate avea consecințe grave pentru sănătate, deoarece este important pentru multe funcții vitale în organism. El susține creșterea și dezvoltarea fătului în uter, în copilărie și în adolescență. Deficitul de zinc poate contribui la agravarea diareei și pneumoniei, crescând astfel nivelul mortalității în zonele sărace ale lumii. Carența de zinc poate conduce la pierderea poftei de mâncare, întârzierea creșterii și poate afecta sistemul imunitar. În cele mai grave cazuri, lipsa acestuia cauzează în mod direct căderea părului, diaree și întârzie procesul de maturizare sexuală.
Simptomele deficienței de zinc
Persoanele care suferă de deficit de zinc au următoarele simptome:
- Prezintă pete de diferite culori pe piele și pete albe pe unghii.
- Au parul subțire și fragil, lipsit de strălucire, și în cantități mai mari decât în mod obișnuit, atât femeile cât și bărbații.
- Organismul persoanelor cu carență de zinc este epuizat, lipsit de pofta de mâncare.
- Au un sistem imunitar slăbit, ceea ce face ca organismul acestora să fie mai expus la infecții și boli.
Remedii naturale pentru carența de zinc
Cele mai bune remedii naturale pentru a echilibra carența de zinc include adoptarea unui regim alimentar echilibrat cu conţinut bogat în zinc. Vegetarienii pot dezvolta un deficit de zinc din cauza consumul de legume și cereale integrale, care pot inhiba absorbția zincului. De aceea, este necesar să fie atente la dieta zilnică și să includă în alimentație produse care conțin cât mai mult zinc.
Alimentele de origine animală bogate în zinc sunt:
-Carne
-Pește
-Ouă
-Mezeluri
-Lapte și brânză
Alimente bogate în zinc
Zincul se găsește în cantități mari în:
Ficat de vita, porc, pui, miel – 4 si 8 grame de zinc/100 de grame de ficat.
Fructe de mare – 3 si 4 grame de zinc/100 de grame de fructe de mare.
Stridii gătite – 78.6 mg zinc/100 de grame de scoici gatite.
Carnea de vita si miel – 12.5mg zinc/100 de grame de carne de vita sau miel.
Crapul – 3.5 si 7 grame de zinc/ 100 de grame de crap.
Iaurt – 1.1 si 1.6 grame de zinc/ 175ml de iaurt.
Legume și fructe cu coajă care conțin cel mai mult zinc sunt:
Semințe de dovleac – 10.3mg de zinc/100 de grame de seminte de dovleac.
Seminte de susan – 10.2mg zinc/100 de grame de seminte de susan.
Lintea – 1.9 grame de zinc/175 ml de supa.
Nuci caju – 5.7mg de zinc/100 de grame de nuci caju.
Ciocolata neagra – 10.2 mg de zinc/100 de grame de ciocolata neagra
Fasole – 4.3 grame de zinc/ 175 ml de fasole gatita.
Există o serie de alte legume și fructe care conțin zinc, însă cu toate astea, zincul oferit de produsele alimentare de origine animală este de două ori mai bine absorbit decât zincul din legume și fructe.