Menopauza reprezintă sfârşitul perioadei reproductive a unei femei şi apare la un an după ultima menstră, atunci când ovarele nu mai produc estrogen și progesteron, mai exact în jurul vârstei de 50 de ani. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită, iar această vârstă poate fi decalată cu câţiva ani în plus sau în minus. Și mai mult decât atât, fiecare femeie poate avea diferite intervenții, cum ar fi reproducerea asistată care se realizează prin donarea de ovule. Dacă doriți să aflați dacă puteți rămâne gravidă la menopauză, consultați acest articol.
Puteți rămâne însărcinată după menopauză? Răspunsul este categoric NU.
Acest lucru se datorează absenței menstruației pe o perioadă de cel putin 12 luni (lipsa menstruaţiilor). Acesta fiind dovada că nu mai are loc fecundarea și, prin urmare, nu mai puteți începe o nouă sarcină. Principala cauză o reprezintă menopauza, care se instalează la femeile între 40-55 de ani. În România, vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 49 de ani. Când apare înainte de vârsta de 40 de ani, menopauza poate fi considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă.
Puteți rămâne însărcinată la premenopauză? Răspunsul este DA.
Menopauza nu se instalează brusc, ci este precedată de o perioadă de trecere numită premenopauză care are o durată mai scurtă sau mai lungă de timp. În medie, aceasta durează 4 ani și cuprinde cele 12 luni de la ultima menstruatie.
Premenopauza corespunde unei diminuari a producției de hormoni sexuali feminini. În timpul acestei perioade, femeile se confruntă cu tulburari menstruale (menstruatii prea abundente, prea lungi sau prea scurte) și cu alte manifestări neplăcute (sâni dureroși, insomnie, schimbari bruște de dispoziție, etc). Astfel, dacă sângerarea vaginală încă continuă să apară, atunci femeia încă ovulează. Și, în acest caz, există posibilitatea inițierii unei sarcini, deoarece perioada de reproducere nu s-a încheiat complet. Așa că, dacă nu doriți să rămâneți însărcinată, ar trebui să continuați să folosiți metode de protecție.
Totuși, dacă doriți să devineți mamă în perioada premenopauzei, este necesar să luați în calcul riscurile existente, indiferent dacă sunteți sau nu la prima sarcină. Riscurile care pot apărea în timpul sarcinii la femeile trecute 40 de ani, se numără; dezvoltarea diabetului gestațional, eclampsie, avort spontan sau naștere prematură, și nu în ultimul rând, copilul se poate naște cu anumite afecțiuni.
De aceea, înainte de a decide să rămâneți însărcinată la menopauză, este indicat să vă faceți toate investițiile necesare cu privire la starea dvs. de sănătatea, și să evitați posibilele complicații!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.