Supele și ciorbele sunt delicioase, sănătoase, economice și rapid de preparat. În majoritatea, se folosesc printre altele, apă, legume și carne. Dar pentru a economisi timp, multe gospodine pregătesc o cantitate prea mare, astfel încât să le ajungă pentru mai mult de o masă. La urma urmei, nu este necesar să se gătească supă și ciorbă proaspătă în fiecare zi pentru a-o savura într-un mod plăcut. Dar, cât timp poate fi păstrat acest fel de mâncare? Trecerea zilelor îi modifică gustul sau îl face potențial periculos pentru sănătate? Să aflăm răspunsurile din acest articol.
Cuprins
Cât timp se păstrează supa și ciorba afară?
Supa și ciorba de casă poate fi păstrată la frigider chiar și câteva zile. Cu toate acestea, păstrarea la temperatura camerei nu este o idee bună. Pentru a preveni multiplicarea bacteriilor și producerea de toxiinfecții alimentare, supa rămasă pe aragaz ar trebui aruncată după 1 oră vara și după 2 ore iarna. Cei drept, bacteriile se dezvoltă în principal la temperatura camerei, între 4°C și 60°C, și mai ales în jurul valorii de 30°C. Proliferarea lor este în schimb încetinită la temperatura de 4°C-0°C și stopată la temperaturi negative. Așadar, dacă supa sau ciorba a fost scoasă de la frigider și apoi a stat la temperatura camerei câteva ore, bacteriile au avut timp să se dezvolte. Prin urmare, trebuie evitat să se lase supa afară la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
În general, mirosul supei sau ciorbei, ar trebui să aibă o aromă plăcută. Iar dacă supa/ciorba are un gust tipic de acru sau de rânced, cel mai probabil că s-a stricat și ar trebui aruncată.
Cât timp se păstrează supa și ciorba la frigider?
O supa sau o ciorbă poate fi păstrată la frigider până la 3-4 zile într-un recipient ermetic, cu condiția ca, în cazul în care nu se consumă imediat după preparare, se răcește rapid, se aduce la fiert câteva minute înainte de consumare, și în caz că mai rămâne, se pune rapid la frigider. Cu toate acestea, termenul de valabilitate al unei supe/ciorbe depinde și de tipul de ingrediente folosite. Spre exemplu: o supă sau o ciorba apoasă care conține roșii sau orice alte ingrediente acide va avea o perioadă de valabilitate mai lungă. Iar supele și ciorbele care conțin smântână proaspătă, lapte, ouă, brânză se pot păstra până la 2 zile la frigider, și supele cu fructe de mare pot rezista 2-3 zile la frigider.
Cât timp se păstrează supa și ciorba la congelator?
Supele și ciorbele pot fi păstrate la congelator în recipiente din sticlă, deoarece cele din plastic riscă să explodeze. După decongelare, supa sau ciorba este încă comestibilă, dar cu cât un alimente stă mai mult timp în congelator, cu atât textura și aroma acestuia se deteriorează, însă nu foarte mult. În congelatoarele de uz casnic, unde temperatura congelatorului este de -18° C, o supă sau o ciorbă limpede poate fi păstrată timp de până la 6 luni, în timp ce supele și ciorbele cremoase de legume ar trebui să fie consumate în aproximativ 3 luni de zile. Totuși, trebuie avut grijă să nu se umple prea tare recipientele, deoarece supa și ciorba își mărește volumul când este congelată și se poate răsturna.
Cum se decongelează supa și ciorba?
Pentru a decongela supa și ciorba, se pune la frigider sau într-un vas cu apă, astfel încât să se poată dezgheța lent (frigul protejează împotriva dezvoltării microbiene). Supa sau ciorba poate fi apoi încălzită direct în cuptorul cu microunde sau pe aragaz. Cu toate acestea, ar trebuie evitată dezghețarea la temperatura camerei sau la cuptorul cu microunde. De asemenea, după decongelare, supa/ciorba ar trebuie consumată rapid (în termen de 24 de ore, ținând-o foarte rece înainte de a o consuma).
Cât timp se păstrează supa și ciorba sterilizată?
Pentru ca supa sau ciorba să nu se acrească, aceasta poate fi sterilizată. Acest proces tratament termic numit sterilizare poate distruge orice formă de viață microbiană, în special atunci când temperaturile depășesc temperatura de 100°C. Apoi, supa/ciorba proaspăt sterilizată poate fi ținută la temperatura camerei între 6 luni și 1 an.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.