Oxalatul constituie produsul final de metabolism al glioxalatului și gliceratului. Organismul uman nu deține enzime capabile sa degradeze oxalatul; în consecință acesta trebuie eliminat prin rinichi. La nivel tubular oxalatul se combină cu calciul determinînd formarea calculilor de oxalat de calciu, iar concentrațiilor crescute de oxalat se poate combina cu calciul și se pot forma pietre la rinichi. În mod normal, urina unei persoane sănătoase, bine hidratată este permis să aibă zilnic un anumit conținut de oxalat, aproximativ 20-40 mg. Creșterea concentrației acestor săruri creează probleme mari la nivel de organism.
Cel mai frecvent motiv pentru formarea oxalatului urinar este perturbarea rinichiului sau a canalelor urinare. Cu toate acestea, există o serie de alți factori care influențează creșterea cantități de oxalat de calciu în urină. Dacă oxalatul de calciu din urina dvs. a ajuns la limita maximă, iată care sunt cauzele și cum puteți să îl eliminați!
Oxalat de calciu în urină – cauze
– Prezența crescută a oxalatului în urină poate fi cauzat de alimentație, care poate favoriza formarea cristalelor de oxalat de calciu. Aportul crescut de oxalat din alimente declanșează formarea sa în urină și în rinichi. Pietrele de oxalat de calciu în urină se găsesc în număr mare în rîndul populație care trăiește în zonele unde există un conținut scăzut de magneziu în apă și în alimente.
– În cele mai multe cazuri, acestă boală este provocată de tulburări congenitale ale metabolismului acidului oxalic.
– Oxalatul de calciu din urina poate fi rezultatul unor boli la rinichi sau a unor pietre la rinichi. Semnele şi simptomele pot fi omise în copilărie și pot apărea în adolescență.
– Boala este frecventă la cei care suferă de nefrolitiaza, ce este adesea însoțită de pielonefrite.
– Caracterul ereditar al bolii, care pot fi detectat printr-o analiză atentă, ca urmare a unei boli grave a unor rude apropiate.
– Oxalatul urinar poate fi cauzat de diverse boli inflamatorii intestinale, după o operație la nivelul intestinului, boala Crohn, colita ulceroasă, diabet.
– Deficitul de Vitamina B6 și consumul excesiv de acid ascorbic pot sta la baza oxalatului urinar.
– Ingerarea antigelului sau a lichidului de frână poate provoca de asemenea, formarea oxalaților de calciu în urină.
Care sunt simptomele oxalatului urinar?
– Oboseală,
– Durere severe la nivelul abdomenului,
– Reducerea volumului zilnic de urină, sau are o culoare închisă,
– Urinare frecventă în cantități mari.
În cazul nivelului crescut de oxalatul urinar este indicat să:
– Se realizeze o examinarea, un diagnostic și să se stabilească planul de tratament.
– Să se meargă la un specialist, în cazul oxalatul urinar cauzat de deshidratarea organismului.
– Să se reducă consumul excesiv de produse, ce au crescut conținutul de acid oxalic.
În cazul în care pe timpul sarcinii au fost descoperiți oxalați de calciu în urină, motivul acestui fenomen este eșecul rinichilor. La femeile gravide concentraţia de oxalat trebuie să fie aceeași ca și cea dinaintea sarcinii.
Există o serie de motive ce stau la baza apariția oxalatului urinar. Pe timpul sarcinii cantitatea de săruri din urină scade dramatic, inclusiv aceste substanțe și această cifră este absolut normală, pentru că o mare parte din oxalat ajută la formarea țesutului osos al fătului și la formarea laptelui matern.
În cazul în care oxalatul de calciu este în cantități ridicate în organism, este necesar să acordați o atenție deosebită alimentelor bogate în acid oxalic. Spre exemplu, nu sunt recomandate toate băuturile, în special băuturile de tip cola, deoarece, acestea favorizează formarea cristalelor de oxalat de calciu în urină și de asemenea, trebuie evitată apa dură de la robinet. Pot fi evitate și anumite legume și fructe bogate în oxalati: spanac, ștevie, măcriș, roșii, smochine, afine, coacăze, nuci și arahide.
Tratament – oxalat urinar
Principala metodă de tratament și de normalizare a nivelului oxalatului urinar este urmarea unei diete, un regim alimentar special care exclude alimentele cu acid oxalic. Este recomandat un regim alimentar, timp de 2-3 săptămâni, după care se poate face o pauza de 3-4 săptămîni. În perioada dietei cantitatea de carbohidrați nu trebuie sa depășească 300 de grame pe zi. De asemenea, este necesar să se bea mai multe lichide, apă minerală, băuturi din fructe, infuzii din plante, ce ajută la dizolvarea pietrelor din organele urinare și la îndepărtarea oxalatului din organism. În plus, vitamina B6, citrat de sodiu și de potasiu și oxidul de magneziu ajută la eliminarea oxalatului de calciu din urină.