Eseul este o specie de proză literară, fixată la granița cu literatura, care îmbină elemente ale tuturor stilurilor funcționale. Compoziția eseistică oferă posibilități mari de a asocia idei venite din diferite domenii culturale. Poate tocmai de aceea este foarte greu de găsit o definiție unică. În acest articol vă prezentăm care sunt tipurile de eseu pentru a știi să le diferențiați.
Principalele tipuri de eseuri
Există patru tipuri de eseuri care de obicei sunt cele mai frecvente sau cele mai folosite. Cele patru tipuri de eseuri sunt următoarele:
– Eseuri argumentative
– Eseuri critice
– Eseuri literare
– Eseuri științifice
1. Eseul argumentativ
Eseul argumentativ este un text abstract, deoarece expune idei și puncte de vedere. Acest eseu testează abilitatea elevului de a dovedi un crez, o interpretare, un principiu. Deși tratează temele în profunzime, acest tip de eseu tinde să fie de obicei scurt. Acesta folosește un stil simplu, însă este transpus printr-un limbaj formal sau cultural. Ca o cerință fundamentală, ideile trebuiesc prezentate în mod clar și concis și trebuie să aibă o relație logică între ele.
În concluzie, în acest tip de eseu trebuiesc prezentate informații care contrazic argumentele autorului.
2. Eseul critic
În mod similar eseului literar, acest tip de eseu este, de asemenea, caracterizat prin abordarea liberă a unei mari varietăți de subiecte, care este axat pe publicul larg. Structura eseului critic este liberă, deși predomină un stil oficial și în general îngrijit. Eseul critic prezintă o cantitate mare de documentație care este folosită pentru a susține ideile, opiniile, ideologiile sau reflecțiile autorului, care trebuiesc însoțite de elemente științifice sau argumentative.
3. Eseul literar
Eseul literar, de obicei se caracterizează prin amploarea cu care abordează problemele, nelimitându-se doar la subiectul selectat care trebuie abordat. Deși toate eseurile literare se bazează pe o lucrare, acesta nu abordează exclusiv un subiect, ci mai degrabă este combinat cu experiențe, obiceiuri, analize și opinii. Toate eseurile literare tind să aibă o serie de caracteristici comune, adică toate sunt subiective și apar din simplitatea unui stil foarte direct, care caută să evidențieze punctul de vedere, reflecțiile și gândirea autorului.
În eseul literar se poate aborda subiecte diverse, cum ar fi istoria, filozofia sau chiar politica.
4. Eseul științific
Eseul științific se caracterizează prin abordarea unui subiect științific din punct de vedere creativ. Cu alte cuvinte, raționamentul științific este combinat cu creativitatea artistică. Scopul acestui tip de eseu combinat cu știința este de a căuta și de a explora realitatea în căutarea adevărului, în timp ce din punct de vedere artistic, acesta transpune frumusețea și o exprimă prin creativitate.
Dar simplul fapt al recurgerii la un tip de expresie artistică nu exclude acest eseu din rigoare și obiectivitate proprie științei.