Formațiile rock românești se adresează unui public iubitor de muzică bună, și este practic imposibil să enumerăm toate numele mari în acest clasament, fără a comite vreo eroare. În această lista am întocmit topul celor mai bune 10 trupe rock din România. Bucurați-vă și amintiți-vă cele mai cunoscute piese ale lor!
Top 10 cele mai bune formații rock românești:
Cuprins
1. Iris și Cristi Minculescu
IRIS este o formație rock românească, fondată în 1976 la București. Istoria formației IRIS se întinde pe o perioadă de peste trei decenii, timp în care formația a trecut prin diverse transformări (plecarea și venirea altor membri), diverse perioade istorice, fără însă a renunța la principiile sale, la visele și speranțele de libertate, nedezamăgindu-și niciodată fanii.
2. Cargo
Cea mai titrata trupa de rock romaneasca, Cargo a fost fondată de chitaristul Adrian Bărar în 1985. Primul album semnat Cargo este lansat în anul 1992. „Povestiri din gară” conține 9 piese, din care una instrumentală. Cargo îl cooptează pe Ramon Radosav la vioară și îl pierd pe Dinel Tollea (care se stabilește în Elveția), în locul căruia vine Cristian Pup. De-a lungul unei cariere muzicale de peste 30 de ani au obținut numeroase premii, fapt pentru care ocupa locul al doilea în acest clasament.
https://www.youtube.com/watch?v=1eNFkzXEHUE
3. Phoenix
Trupa Phoenix reprezintă un nume greu și unic în rockul din România. Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania-Phoenix, este o formație românească de muzică rock, înființată în 1962, la Timișoara. Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului XX. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au adus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic).
4. Bucovina (formație)
Bucovina este o formație de Black/folk metal din Iași, România, fondată în anul 2000. Bucovina a devenit un ultimii ani una din cele mai iubite trupe de metal din Romania. Faptul ca ajuns sa aiba concerte sold out nu face decat sa dovedeasca acest lucru, dar in spatele acestei notorietati sta munca si o serie de povesti extrem de amuzante, cat si o lipsa evidenta a compromisului. Este una dintre puţinele formaţii care exploatează şi explorează folclorul românesc, precum şi valorile dacice. Albumul de debut a fost bine receptat de către public, formaţia lucrând în prezent la un al doilea album, despre care declară că este mai bine ancorat în muzica folk tradiţională, având şi un concept teoretic şi muzical mai puternic. Unul dintre cele mai memorabile concerte susţinute de Bucovina a avut loc la festivalul Rock N Iaşi Indoor 2007, în noiembrie 2007, în deschiderea formaţiilor Arkona şi Moonsorrow.
5. Vița de Vie
Înființată în 1996, formația înregistrează primul demo în studioul lui Adrian Ordean, ocazie cu care grupul a fost botezat „Vița de Vie” de către acesta. În 1997 este lansat albumul de debut, „Rahova”, sub egida casei de discuri Zone Records. În 1998 formația, aflată încă la început de drum, ia parte la Turneul Hollywood Rock Tour alături de deja consacratele Holograf și Timpuri Noi. vand opt materiale discografice la activ, Vita de Vie au devenit in 20 de ani de activitate cea mai iubita trupa de rock alternativ din Romania.
In 1999 Vita de Vie da marea lovitura pe piata muzicala romaneasca odata cu lansarea albumului „Fenomental” si a videoclipului piesei „Basul si cu toba mare”, iar in 2000 este lansat videoclipul „Vino la mine”, cand Vita de Vie primeste premiul Otto pentru cea mai buna formatie, acordat de revista Bravo.
https://www.youtube.com/watch?v=BYllPg8_Jpg
6. Truda
Truda este o formație de heavy metal/death metal din Cluj-Napoca, înființată în 2006. Trupa a luat naștere în 2006 la propunerea lui Fotzey, care împreuna cu Don Benassi și Nunu, au început să contureze primele piese. Această formație și-a construit reputația de a avea videoclipuri interesante și controversate diferențiindu-se astfel de alte trupe din România.
Trupa a adunat peste o sută de concerte în toată țara, obținând premiul cel mare la festivalul „Aici Severin“ și având totodată ocazia de a deschide concertul celor de la Soulfly.
Truda a participat la ARTmania Festival Sibiu 2013 alături de Monarchy, Interitus Dei, Lacuna Coil și Sonata Arctica.
7. Luna Amară
Luna Amara este cea mai complexa si mai controversata aparitie muzicala a scenei rock romanesti din anii 2000 incoace. Debutul pe scenă a avut loc în primăvara anului 2000, după care are loc schimbarea numelui în Luna Amară pentru că fanilor le era destul de greu să rețină vechiul nume. Cenzurata din cauza opiniilor politice transante, cu un clip pe tv atunci cand inca nu exista un album, prezenta la toate festivalurile importante, o noutate absoluta prin integrarea sunetului de trompeta intr-un sound alternative, Luna Amara si-a format un public al sau, un public care vrea sa inteleaga mai mult, care vrea sa se implice mai mult.
8. Trooper
Formația Trooper a fost înființată la 25 octombrie 1995, la Târgoviște, de frații Alin și Aurelian Dincă, împreună cu Ionuț „Oscar” Rădulescu. Inițial, trupa s-a numit Megarock, apoi White Wolf. Numele actual, inspirat din piesa cu același nume a celor de la Iron Maiden, a fost ales odată cu venirea în formație a lui Ionuț Fleancu.
Trooper pe Aeroportul Băneasa, la concertul aniversar ’30 de ani: Cei ce vor fi’ (2007)
Activitatea concertistică a început un an mai târziu, în formulă de patru, la scurt timp fiind cooptat un al doilea chitarist, în persoana lui Ispas Gabriel. Acesta va fi schimbat în 1997, nu înainte de a participa la înregistrările primului material demo al trupei.
https://www.youtube.com/watch?v=6vPXqkOhiO8
9. Negură Bunget
Negură Bunget este o formație românească de black metal. A fost înființată sub numele de Wiccan Rede la sfârșitul anului 1994, în formulă duo (Hupogrammos Disciple și Negru). În luna noiembrie a aceluiași an au înregistrat primul lor demo, From Transylvanian Forest.
Albumul de debut Zîrnindu-să, lansat către sfârșitul lui 1996, aduce schimbarea numelui trupei în cel actual și cristalizarea unei ideologii specifice. Următorul album a apărut în 1998, sub titlul de Sala Molksa. Odată cu acesta, trupa l-a cooptat pe cel de-al treilea membru oficial, Spurcatu. Are loc prima lor apariție pe o scenă din străinătate, la festivalul Open Hell din Volyne (Cehia), iar în 2000 au lansat Măiastru Sfetnic, cel de-al treilea album. Popularitatea lor în mediul underground a crescut, astfel încât au avut parte de alte concerte în România și țările învecinate (Serbia, Ungaria), precum și de un contract cu Code666 Records, o casă de discuri din Italia.
10. Altar
ALTAR s-a înființat în anul 1991 la Cluj-Napoca. Dupa câteva concerte susținute pe plan local, formația are primul concert național la Festivalul Samrock ’91 unde obține premiul de popularitate. Consacrarea pe plan național are loc la STUDFEST Timișoara ’92, Altar fiind considerată revelația acestui festival.
Concepția muzicală deosebită și apariția scenică efervescentă fac ca grupul să se bucure de o mare popularitate în rândul publicului și de aprecierea criticilor de gen[necesită citare]. Astfel, grupul Altar este desemnat de presa de specialitate drept cel mai bun new-comer al anului 1992.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.