Chiar dacă este esențial pentru buna funcționare a organismului, colesterolul devine periculos atunci când este prezent în cantitate excesivă în sânge. Pentru a adopta o dietă sănătoasă și echilibrată, care ajută la reglarea nivelului de colesterol, este recomandat să ne focalizăm atenția spre anumite alimente. Unul dintre alimentele care ne poate scădea nivelul de colesterol, este cartoful dulce. De ce cartoful dulce? Haideți să aflăm!
Cuprins
Ce este cartoful dulce?
Cartoful dulce (Ipomoea batatas, numit și Batat) este o plantă perenă cultivată în regiuni tropicale și subtropicale precum America Centrală, Peru sau Filipine. Este cultivat pentru tuberculii săi comestibili. În timp ce cartofii noștri clasici de culoare galbenă, albă sau roșie aparțin familiei Solanaceae, la fel ca și vinetele, roșiile și ardeii, cartofii dulci sunt o plantă dicotiledonată care aparține familiei Convolvulaceae, și care se asemănă cu plantele ornamentale cu flori în formă de clopot. Cartoful dulce poate avea mai multe varietăți de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. Cristofor Columb i-a adus în Europa din America de Sud.
De ce poate reduce cartoful dulce nivelul colesterolului?
Cartoful dulce este una dintre cele mai hrănitoare legume: substanțele sale vegetale secundare, cum ar fi carotenoidele și antocianinele, care dau culoarea pulpei cartofului, sunt, de asemenea, bogate în mangan, acid folic, cupru și fier (pentru formarea sângelui).
În general, cartoful dulce are un conținut caloric mediu de 62,8 Cal/100 g. Este bogat în apă, amidon și în special în beta-caroten. În plus, este îmbogățit cu vitaminele C, B2, B6 și E și cu biotine (vitamina H), precum și cu fibre de înaltă calitate. Un cartof dulce cu tot cu coajă, conține aproximativ 8 grame de fibre alimentare totale – atât solubile, cât și insolubile. Fibrele insolubile sunt carbohidrați nedigerabili care nu se dizolvă în apă fierbinte.
Pe lângă fibre, cartofii dulci conțin ingredientul activ numit „Cajapo”, o substanță vegetală secundară din coaja tuberculului. Oamenii de știință de la Universitatea Italiană din Padova și de la Universitatea din Viena au descoperit că are un efect pozitiv asupra grăsimilor din sângele uman și asupra nivelului de zahăr din sânge. De aceea, cartoful dulce este considerat și „gardianul colesterolului rău (LDL) și a zahărului din sânge”.
Antioxidanții și antocianinele combat, de asemenea, inflamația din organism și pot preveni arterioscleroza precoce.
Cum se consumă cartoful dulce?
Cartoful dulce, îl putem consuma chiar și în stare crudă, care spre deosebire de cartoful clasic, nu conține nicio urmă de solanină toxică. Tăindu-l sub formă de bețișoare, cartoful batat are un gust deosebit, ușor dulce, care amintește de morcov, o legumă cu multiple beneficii pentru sănătate. Cu gustul său dulce, textura moale și aspectul său fraged, cartoful dulce ne poate seduce mesele și inimile! În acest sens, îl putem rade mărunt și servi pe post de salată, împreună cu un sos. De asemenea, putem savura cartoful dulce în diferite moduri, de la copt, prăjit, fiert, piure și până la supă. Cu toate acestea, pentru a beneficia de toate virtuțile sale, este indicat ca atunci când îl consumăm, să nu îl curățăm de coajă.
Raportat la doza zilnică recomandată de persoană, nu este recomandat să consumăm mai mult de o cană de cartofi dulci pe zi. Asta dacă, vom lua în considerare conținutul caloric al dietei și activități noastre fizice din ziua respectivă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.