
Albumina este principala proteină plasmatică (> 50% din totalul proteinelor). Ea se sintetizează la nivel hepatic, având ca principală funcţie menţinerea presiunii coloid-osmotice. Albumina este, de asemenea, proteina de transport pentru o serie de constituenţi, cum ar fi: hormoni, enzime, medicamente, precum și sursa aminoacizilor endogeni.
Valorile normale ale tuturor proteinelor care se găsesc în sânge, în mod normal, sunt de: 40-90 mg/zi. În urină, prezenţa proteinelor şi a albuminei este considerată patologică, dar, cu toate acestea, se acceptă că un nivel urinar al proteinelor de circa 20-30 mg/ 24 ore este fiziologic. Albumina urinară provine din albumina sanguină şi, în mod normal, ea nu se găseşte în urină. În bolile care afectează rinichiul, precum şi în bolile care dau sângerări pe traiectul căilor urinare, albumina trece în urină (albuminurie). Un test de albumină permite medicului să detecteze o boala a ficatului (hepatita, ciroza, ascita) sau a rinichilor.
Albumina din sânge poate scădea în următoarele situații:
– Fie pentru că nu este produsă în cantitate suficientă: în caz de insuficiență hepatică severă.
– Fie pentru că există pierderi de albumină: renală în nefrită și sindromul nefrotic. Pacienții cu arsuri severe.
În cazul în care nivelul de alumină este scăzut este necesar să consumați anumite produsele alimentare, în special alimente bogate în proteine, esențiale ficatului pentru a putea dezvolta albumină.
Alimentele cele mai bogate în albumina sunt, albușul de ou, semințele de cereale și laptele. Pe lângă aceste alimente, vă recomandăm să creșteți doza de proteine, deoarece ficatul extrage albumina din proteinele alimentare.
Alimente bogate în proteine
Vă recomandăm să consumați ouă, brânzeturi, carne roșie și albă, pește gras și fructe de mare. Alimentele cu cele mai multe proteine sunt următoarele:
- Gelatină alimentară (88 g proteină per 100 g din acest aliment)
- Drojdie (48 g)
- Parmezan (39 g)
- Carne roșie (38 g)
- Șunca fiartă (36 g)
- Lapte praf (35 g)
- Friptură din carne roșie (aproximativ 32 g)
- Conserve de ton în ulei de măsline (32 g)
- Alune sărate, migdale, fistic (31 g)
- Sardine (30 g)
Alimente bogate în lipide
Uleiurile vegetale sunt bogate în lipide. Vă recomandăm să luați la fiecare masă:
- Ulei de rapiță
- Ulei de alune
- Ulei de nuci
- Ulei de floarea-soarelui
- Ulei de măsline extra virgin
- Ulei de soia
Cum se tratează ciroza?
Ciroza scade nivelul de albumină. Pentru a reduce simptomele bolii și pentru a crește nivelul de albumină, trebuie:
- Se mergeți la un consult pentru a incepe tratamentul
- Să nu consumați alcool
- Să mâncați 5 fructe și legume (inclusiv sucuri) pe zi
- Să beți mai mult de 2 litri de apă pe zi
- Să practicați activități fizice moderate