Dureroase și uneori riscante, operațiile chirurgicale sunt prescrise în mod frecvent de către medici. Fibroame, noduli tiroidieni sau chiar diverticuli sunt îndepărtați cu ajutorul laserului sau bisturiului. Cu toate acestea, tratamentele naturiste pot ajuta la contracararea dereglării glandei tiroide, a acestui organ în formă de fluture situat la baza gâtului care este capabil să producă aer cald și rece în corpul nostru. Anumite plante medicinale pot contribui în mod special la reglarea tiroidei și la diminuarea nodulilor tiroidieni.
Cuprins
Remedii naturiste pentru noduli tiroidieni
Adesea, în tratamentul nodulilor tiroidieni și a hipotiroidismului, se folosesc remedii populare. Există multe tincturi, decocturi și ceaiuri care contracarează aceste boli. Mai jos găsiți cele mai bune 7 remedii naturiste pentru nodulii tiroidieni, mai ales pentru tumorile benigne.
1. Tinctură de nucă
Nucile au devenit populare în tratamentul nodulilor tiroidieni, datorită conținutului lor ridicat de iod, iar laptele ajută organismul să-l absoarbă în mod rapid. Pentru ameliorarea simptomelor de hipotiroidism, se recomandă să tocați 50 de nuci verzi, să adăugați 100 de grame de alcool și să îndulciți preparatul cu miere. În final, depozitați tinctura într-un loc întunecat timp de 30 de zile, și luați câte o linguriță de 4 ori pe zi, împreună cu 1 pahar de lapte.
De asemenea, adăugați miezul a 40 de nuci într-un kg de miere și lăsați-le să stea timp de 40 de zile. Luați apoi 1 linguriță cu jumătate de oră înainte de masa, tot împreună cu lapte.
2. Infuzie de alge brune (varză de mare)
Algele marine brune, sunt un bun remediu pentru bolile glandei tiroide. Aceste alge denumite verze de mare conțin polifenoli, mucilagii, proteine și minerale, în special iod (concentrat de 1 la 1000), combustibil pentru a produce hormonii tiroidieni. Prin urmare, îi poate furniza organismului suficienți nutrienți și iod care pot contribui la funcționarea normală a tiroidei.
Pentru a trata nodulii tiroidieni și hipotiroidismul, puteți bea ceai de alge marine. Va trebui să adăugați 2 lingurițe de alge uscate (măcinate) într-o cană cu apă fierbinte. Infuzați-le aproximativ 5-10 minute, apoi îndulciți cu o linguriță de miere. Pentru a elimina nodulii tiroidieni, beți acest ceai de alge marine de 2 – 3 ori pe zi.
3. Tinctură de smirnă (Commiphora myrrha)
Considerată în antichitate la fel de prețioasă ca aurul datorită puterii sale antiseptice și analgezice, smirna este o rășină vegetală bogată în uleiuri esențiale, rășini oleo-gumă și sescviterpenă cu proprietăți dezinfectante, antiinflamatoare și anestezice, care au capacitatea de a stimula activitatea tiroidiană într-un mod mai blând și mai sigur decât plantele iodate. Proprietățile dezinfectante o fac deosebit de în combaterea tiroiditei de origine virală. Mod de administrare: tinctură de smirnă, 20 de picături diluate în puţină apă, de 2 ori pe zi.
4. Lapte cu turmeric
Proprietățile antiinflamatorii ale curcuminei din turmeric sunt utile în tiroidită, gușă și în cancerul tiroidian. Îndepărtează inflamația și previne dezvoltarea bolilor. Ca antioxidant, turmericul susține sănătatea glandei tiroide și echilibrează nivelul hormonilor tiroidieni. S-a dovedit științific că condimentul contracarează stresul oxidativ, care este cauzat de nivelurile crescute de triiodotiranină (un hormon care secret de glanda tiroidă). Pentru ameliorarea simptomelor de hipotiroidism, se recomandă să beți lapte cu turmeric. Adăugați puțină pudră de turmeric într-o cană de lapte fierbinte și amestecați până când laptele devine galben. Beți lapte cu turmeric în fiecare zi, chiar înainte de culcare pentru a vindeca nodulii tiroidieni în mod natural. De asemenea, puteți lua 2 capsule de turmeric pe zi.
5. Ceai de piciorul lupului (Lycopus europaeus)
În medicina naturistă, planta perenă, numită „piciorul lupului” este cunoscută pentru diminuarea activității tiroidiene și pentru stoparea dezvoltării nodulilor tiroidieni. Cei drept, planta blochează producția excesivă de hormoni tiroidieni T4 responsabili de palpitații cardiace, scădere în greutate, iritabilitate, insomnie, diaree, oboseală, intoleranță la căldură, care sunt urmările hipertiroidismului. Pentru elimina nodulii tiroidieni, este suficient să consumați câte 15 până la 25 de picături de tinctură dimineața și seara. De asemenea, puteți prepara ceai din 1,5 g (1/2 linguriță) plantă uscată și mărunțită la 200-250 ml de apă fierbinte. Lăsați timp de 10 minute, apoi strecurați. Beți câte o ceașcă pe zi.
6. Tinctură de ovăz
În tulpina și frunzele de ovăz, culese înainte de înflorire, există oligoelemente, fier, mangan și zinc, polifenoli și un alcaloid, gramina. Acesta are o structură chimică similară cu doi neuromediatori, dopamina și serotonina, care interferează cu funcționarea tiroidei prin intermediul hipofizarului. Probabil datorită graminei, ovăzul are un efect stimulator asupra tiroidei. Acțiunea sa se remarcă și printr-o încălzire a corpului. Pentru a folosi acest remediu natural, va trebui să adăugați 50 de picături de tinctură de ovăz într-un pahar cu apă și 1 linguriță de macerat de muguri de coacăze negre glicerinate, apoi să beți sucul obținut în fiecare dimineață, timp de 3 luni, pentru a vă activa glanda suprarenală.
7. Ceai de roiniță
Melisa (Roiniță) are o mulțime de beneficii, cele mai cunoscute fiind: antispastică și eficacitatea în toate afecțiunile sistemului neurovegetativ, o acțiune specifică asupra tiroidei. De fapt, cercetările de laborator au arătat că roinița (melisa) are puterea de a inhiba activitatea acestei glande prin interferarea cu tirotropina, un hormon hipofizar care stimulează producția de hormoni tiroidieni specifici. Reglează producția de cortizol, care ajută la eliminarea stresului.
Pentru a trata nodulii tiroidieni, va trebui să beți ceai de roiniță. Pentru a-l prepara, veți avea nevoie de 2 lingurițe de plantă tocată și uscată, 1 cană de apă fierbinte și puțină miere. Lăsați la infuzat timp de 10 minute, după care strecurați lichidul. Îndulciți-l cu miere și beți-l cât este cald. Pentru a combate hipotiroidismul, beți ceai de roiniță de 2 ori pe zi.
Contraindicații*
Dacă suferiți de tiroidita autoimună, în nici un caz nu trebuie să folosiți plante medicinale, suplimente sau preparate fitoterapeutice care conțin substanțe pe bază de iod (inclusiv nuci), sau imunostimulante (precum alge brune, smirnă, roiniță etc.).
Notă*
Acest articol este doar informativ, nu vă putem pune un diagnostic și nu vă putem prescrie un tratament medical. Prin urmare, înainte de a folosi aceste remedii naturale în scopuri medicinale, ar trebui să consultați un endocrinolog.