Dieta, stresul și consumul anumitor medicamente sunt factorii care pot perturba cel mai mult microbiota și permeabilitatea intestinală. La rândul său, această perturbare a permeabilității intestinale poate provoca probleme digestive precum disbioza intestinală sau translocarea bacteriană (favorizează dezvoltarea infecțiilor), probleme ale sistemului imunitar și probleme ale sistemului nervos central. Identificarea și tratarea promptă a acestei patologii vă permite să restabiliți funcționarea corectă a intestinului și să vă recăpătați sănătatea de odinioară. Un tratament pentru hiperpermeabilitate intestinală poate cuprinde tratamente naturale pe bază de plante, care s-au dovedit extrem de utile în repararea membranei mucoase a intestinului subțire. Așa că, haideți să vedem ce remedii naturiste ar trebui să folosiți pentru a trata sindromul intestinului permeabil.
Cuprins
Sindromul intestinului permeabil: tratamente naturiste
Pentru a trata eficient intestinul permeabil este necesar, în primul rând, să interveniți pentru vă reface microbiota intestinală: în acest sens fermenții lactici (unii dintre cei mai populari se găsesc în kombucha, chefir, iaurt, varză murată, kimchi, miso și tempeh) sau suplimentele care conțin probiotice pot fi un prim remediu pentru accelerarea procesului de vindecare a mucoasei intestinale.
Dintre toate probioticele studiate, o acțiune digestivă mai mare s-a constatat la următoarele: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium BB12, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus acidophilus LA5 și Lactobacillus rhamnosus GG.
Este recomandat să comparați produsele și să le alegeți pe cele care au cel mai mare număr de bacterii (cifrele sunt de obicei în jur de 1 miliard de bacterii sau 10 la a 9-a). Când le luați, verificați întotdeauna instrucțiunile producătorului.
Citiți eticheta pentru a evita excipienții nepotriviți. De preferință, este de dorit ca acestea să nu conțină îndulcitori (cum ar fi aspartam, sorbitol, xilitol, etc. – unele flacoane și pliculețe le conțin de obicei), gluten sau soia. Cele mai potrivite suplimente cu probiotice sunt cele cu amidon sau amidon ca excipienți, care se vând de obicei în capsule. Nutriționistul sau medicul dumneavoastră vă poate sfătui cel mai bine.
În același timp, trebuie subliniat că remediile naturale pentru intestinul permeabil pot varia în funcție de gravitatea situației și de simptomele pe care le manifestați dvs. Cu toate acestea, există mai multe soluții complementare care vă pot reconstitui și menține peretele intestinal (enterocite, joncțiuni strânse), și vă pot reface flora dvs. microbiană comensală (microiota intestinală). În acest scop, se recomandă să folosiți următoarele produse:
Colostru de vacă
Un studiu efectuat atât pe oameni, cât și pe animale a raportat că colostrul bovin influențează pozitiv funcția florei intestinale.
Colostrul este primul lapte produs după naștere și este deosebit de bogat în vitamine, minerale, imunoglobuline, peptide antimicrobiene precum lactoferina și factori de creștere.
Un factor important de creștere prezent în colostru este o moleculă de 50 de aminoacizi, TGF-α. Administrarea de TGF-α stimulează creșterea și repararea gastrointestinală, inhibă secreția acidă și crește concentrația de mucină gastrică.
Lactoferina din colostru funcționează ca un prebiotic pentru a hrăni bacteriile bune și a le susține dezvoltarea. De asemenea, promovează creșterea celulelor în intestin pentru a repara orice daune. Colostrul este un stimulent nutrițional cu dovezi substanțiale care arată impactul său pozitiv asupra sănătății umane, care poate fi urmărit până la originile umanității.
Fibre de psyllium
Fibrele de psyllium pot avea efecte prebiotice, cu alte cuvinte pot ameliora simptomele cauzate de perturbarea permeabilității intestinale.
Cu toate acestea, trebuie să folosiți doar fibre de psyllium solubile, fără zahăr și amidon, care vă susțin facilitarea tranzitului intestinal și digestia blândă a alimentelor, care vă creează un mediu nutritiv pentru stabilizarea microflorei, dar în același timp nu vă favorizează formarea de gaze și, în funcție de doză, scaunul dvs. este ușor de reglat. Psyllium îl puteți lua și dacă sunteți predispus la constipație și diaree.
Turmeric
Extractul de turmeric contribuie la funcția intestinală normală și ajută la reducerea efectelor stresului oxidativ. Comisia E și Organizația Mondială a Sănătății recunosc eficiența rizomilor de turmeric în tratarea dispepsiei, adică a tulburărilor digestive, precum dureri de stomac, greață, pierderea poftei de mâncare sau senzații de greutate). Se recomandă să luați 1-2 capsule de extract de turmeric, de 2 ori pe zi.
L-glutamină
L-glutamina este cel mai abundent aminoacid din sânge și din mușchi. Joacă un rol important în sinteza proteinelor, protecția imunitară, menținerea integrității peretelui intestinal și echilibrului acido-bazic al organismului. Ca supliment alimentar, îl puteți găsi sub formă de capsule și pulbere. Cu toate acestea, există și alimente care conțin un nivel ridicat de L-Glutamina, care sunt, după cum urmează: polen, spirulină, spanac, brânzeturi proaspete, migdale, nuci, pui, curcan, carne slabă de porc, vită, miel, fructe de mare, salată verde, castraveți, ceapă, usturoi, sparanghel…
Omega-3 DHA
Omega-3 DHA este o componentă structurală a membranelor celulare ale tuturor organelor și țesuturilor din corpul nostru.
La fel, DHA participă la menținerea funcției de barieră intestinală, așa că trebuie să asigurați o aprovizionare suficientă prin alimente.
Ulei de primulă
S-a demonstrat că acizii grași esențiali din primula de seară reduc nivelul de prostaglandine care cauzează inflamații (2 capsule de ulei de primula de seară, de 3 ori pe zi).
Lucernă
Lucerna este o plantă bogată în vitamina K și clorofilă, doi compuși esențiali pentru regenerarea mucoasei digestive. (1 capsulă, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese, cu un pahar de apă).
Senna
Senna este un laxativ natural care ajută la îmbunătățirea peristaltismului intestinal. Este disponibilă sub formă de tablete, capsule sau ceai. Se recomandă să luați senna conform indicațiilor de pe ambalaj.
Melisa (Roiniță)
Melisa este o plantă calmantă care alungă stresul și contribuie astfel la funcționarea normală a sistemului intestinal. Studiile pe animale au arătat că stresul modifică în sens negativ compoziția florei intestinale. Iar că remediu natural pentru sindromul intestinului permeabil, melisa se administrează sub formă de infuzie, vin, tinctură, pulbere ori ulei.
Afine
Afinele sunt bogate în antocianidine, antioxidanți puternici care pot ajuta la menținerea sănătății și a funcției membranelor mucoase ale stomacului și intestinului subțire. De asemenea, promovează circulația sângelui în micro-vase. Prin urmare, pentru a vă vindeca de sindromul intestinului permeabil, nu evitați să le includeți în alimentația dvs. de zi cu zi.
Bromelaină
Bromelamina are proprietăți antiinflamatorii și digestive. Este o enzimă capabilă să descompună proteinele alimentare în molecule mai mici, mai puțin antigenice, reducând capacitatea lor alergenică în intestin (1 capsulă de 500 mg, de 3 ori pe zi, înainte de mese).
Semințe de in
Semințele de in conțin fibre solubile și insolubile, care ajută la curățarea intestinelor. Se recomandă să consumați a 1-2 linguri de semințe de in pe zi. De asemenea, le puteți adăuga în iaurt, în fulgi de ovăz sau în salate.
Aloe vera
Aloe vera are un efect laxativ și ajută la îmbunătățirea peristaltismului intestinal. Pentru tratament, se recomandă să consumați suc natural de aloe vera sau să îl administrați sub formă de supliment.
Vitamine și minerale
Datorită observațiilor făcute la o populație subnutrită, am putut afla că un deficit de vitamine și minerale poate afecta activitatea intestinală. Deși, chiar dacă dvs. consumați produse din abundență, alimentația dvs. poate nu este întotdeauna sănătoasă sau variată. Lipsa vitaminelor D, C, A, K; a fierului si a zincului sunt deficiențele prezente la persoanele care suferă adesea de intestin permeabil. Totuși, dacă faceți puțină plajă, consumați legume în culori variate și introduceți în alimentație un consum mai mare de leguminoase și nuci, veți asigura aportul acestor micronutrienți.
Printre alimentele care ajută la reducerea efectelor nocive ale intestinului permeabil se numără:
- fructe: căpșuni, fructul pasiunii, nucă de cocos, struguri, banane, kiwi, ananas, portocale, mandarine, lămâie, lime, papaya și zmeură.
- legume fermentate: varză murată, castraveți murați etc.
- legume: ghimbir, varză de Bruxelles, dovlecel, rucola, broccoli, morcovi, vinete, sfeclă, spanac și ciuperci.