Home Afaceri De ce nu este sigur să ții banii la bancă?
Afaceri

De ce nu este sigur să ții banii la bancă?

Urmareste-ne pe Google News

Sunt în siguranță banii la banca?…, Nu, banii nu sunt în siguranță!

Principalul risc, desigur, este falimentul uneia sau a mai multor bănci din România sau din Europa. Mai multe bănci au dat faliment în Europa, și prin urmare, istoria s-ar putea repeta. Nu întâmplător, de la declanșarea crizei globale a sistemului financiar în 2008, grecii și argentinienii săraci s-au plâns că nu și-au mai putut retrage banii din conturile lor de economii.

În mass-media din România s-au scris foarte multe articole pentru a asigura cetățenii că banii depuși la băncile românești sunt garantați de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). S-a spus despre FGDB că este singura schemă de garantare oficial recunoscută pe teritoriul României, iar cu toate acestea, în cazul unui faliment, riscul ca deponenții să piardă totul este imens.

Să presupunem că mâine o bancă ar intra în incapacitate de plată. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare ar interveni să plătească deponenților sumele păstrate la bancă, în limita a 100.000 euro, având pentru aceasta disponibili 500 milioane euro. În România, conform cifrelor publicate, există 37.000 oameni care au în conturi între 50.000 şi 100.000 euro.

Cunoscând aceste cifre, haideți să facem un calcul simplu pentru a vedea ce rezultă:

 • Dacă luăm 500 de milioane de euro și îi împărțim la 100.000 de euro
 • Rezultă că Fondul de Garantare are bani doar pentru 5.000 de deponenți
 • Să luăm acum economiile bancare ale românilor, 35 de miliarde de euro

Luăm cota de piață a băncilor cu amănuntul mari din România:

 • BCR – 15,83%
 • Banca Transilvania – 13,87%
 • BRD-SocGen – 12,5%
 • Uni credit Bank – 8,78%
 • Raiffeisen Bank – 8,44%
 • ING Bank – 7,87%
 • CEC Bank – 7,41%
 • Alpha Bank – 3,66%
 • Bancpost – 2,55%
 • Garanti Bank – 2,33%

– Să recunoaștem acum că dacă una dintre cele 5 bănci mari ar intra în faliment (nu spun că vor cădea și nici nu ne dorim acest lucru, este doar un exemplu).
– Atunci FGDB ar trebui să ramburseze cel putin 500 de milioane de euro X 8,44% (cota de piață)
– Cu 500 de milioane de dolari, FGDB reprezintă mai puțin de 5% din economiile celei mai mici dintre cele mai mari 5 bănci de pe piață.

Cei drept suma depusă este garantată, dar prevederile contractelor prevăd faptul că este posibilă blocarea fondurilor prin decizia asigurătorului. În plus, fondurile garantate nu pierd niciodată bani, deoarece este vorba despre o datorie pură. Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, banii clienților nu se află în bănci, ei au dispărut cu mult timp în urmă și ceea ce rezultă este doar o datorie a băncilor. Băncile nu mai au banii, au doar o datorie față de clienți!

Dacă primul motiv nu a fost suficient de grav pentru a nu ține banii în conturile bancare, al doilea motiv pare destul înspăimântător: controalele de capital.

Pentru a reglementa fluxul de capital într-o anumită țară, de exemplu; guvernul românesc poate impune controale de capital, ceea ce înseamnă, în esență, că pot exista restricții privind sumele de bani care se pot retrage de la bănci. Acest lucru rezultă, acces limitat la bani!

De asemenea, o altă nesiguranță în ceea ce privește depozitarea banilor în bănci, este aceea ca majoritatea încearcă să facă jonglerii cu banii deponenților, astfel încât este cam imposibil să nu perceapă impozite sau comisioane. Și cu cât mai mulți bani, cu atât mai multe comisioane!

Care sunt alternativele la depozitele bancare?

Cele mai viabile alternative constau în retragerea banilor, schimbarea acestora în valute, depozitarea în conturi din străinătate, achiziționarea de aur, bunuri, imobile…

Sunteți clienții unei singure bănci? Câte comisioane ați plătit în această lună? :))

Comentarii pe Facebook
5/5 - (6 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!