Conștientul, inconștientul, subconștientul sunt cele trei niveluri ale conștiinței unui individ, la care unii adaugă superconștientul, ceea ce corespunde stării spirituale de trezire. Dar care sunt diferențele dintre acestea și în ce constau, de fapt? Le vom afla mai jos!
Cuprins
Conștient
Conștientul este primul nivel al conștiinței de logică și limbaj care este înglobat în emisfera stângă. Reprezintă aproximativ 10% din funcțiile neuronale ale creierului. Este îndreptat către „lumea exterioară”. Include cele cinci simțuri de bază: văzul, auzul, mirosul, gustul și cel tactil, dar și capacitatea de analiză, de reflecție… Conștientul este limitat și realizează între 3 și 5 sarcini simultan. Un exemplu în acest sens: vizionați un canal de știri și în timp ce ascultați discursul moderatorului, acordați atenție imaginilor prezentate de reporter, citiți întotdeauna simultan informațiile din partea de jos a ecranului TV și în cele din urmă continuați conversația telefonică cu un prieten.
Inconștient
Inconștientul include tot ceea ce nu este conștient și care provine din automatisme înnăscute. El este, de asemenea, numit afectuos: copilul interior, sinele tânăr. El este acolo pentru a ne proteja, se spune că are capacitatea de a trata mii de traume în același timp și că el funcționează ca un copil de cinci ani. Modul său de comunicare este simplist, dă culoare, forme, el este sensibil, jucăuș sau emoțional … Este cel care ne trimite, de exemplu, senzația sau imaginea de gol în stomac, când ne simțim jenați sau stresați.
Inconștientul este în afara percepției conștiente, însă se află în memoria subiectului. Are impact asupra gândurilor și acțiunilor individului. Inconștientul este îndreptat spre „lumea interioară”.
Găsim automatisme în inconștient:
- Automatismul corpului: mersul, bătăile inimii, circulația sângelui, creșterea corpului, respirația, reacția fizică la un stimul extern (exemplu: retragerea imediată a mâinii de pe un material care frige), impulsuri instinctuale…
- Automatismul spiritului: vorbirea, alunecarea limbii, vise, impulsuri verbale.
Subconştient
Subconștientul este, de asemenea, numit „al doilea inconștient“ care ar putea însemna sub conștient. Acesta cuprinde tot ceea ce nu este conștient și care este dobândit, adică ceea ce a fost odată conștiință și care este acum doar sub conștiință sub forma unor reflexe de intuiții, amintiri, frici, fobii, traume.
Majoritatea cunoștințelor subconștiente sunt dobândite în perioada copilăriei. Asociem subconștientul cu emisfera dreaptă a creierului și cu un hard disk nelimitat în care se păstrează gânduri și experiențe, negative sau pozitive. Subconștientul nu judecă și nu face diferență între bun și imoral sau chiar real și imaginar care trece prin conștient.
Superconștient
Supraconștiința este o noțiune teoretică în domeniul metafizicii. Primește mai multe nume: energia vitală și universală, suflarea lui Dumnezeu, spiritul lui Dumnezeu, starea de trezire, chi, puterea divină, unul, etc. superconștientul este în orice, peste tot, tot timpul.
Care este diferența dintre conștient, inconștient și subconștient?
În lumina celor spuse, care este distanța dintre conștient, inconștient și subconștient? Evident, ele indică 3 concepte diferite. Conștientul oferă capacitatea de a percepe realitatea. Inconștientul și subconștientul nu o poate percepe. În acest sens, putem afirma că diferența dintre conștient (ceea ce ne gândim în mod activ), inconștient (ceea ce nu suntem deloc conștienți) și subconștient (ceea ce am stocat noi temporar) este nivelul minții asupra căruia putem sau nu putem prelua controlul. Este mintea programabilă sau pe pilot automat. În plus, spre deosebire de subconștient, conștientul și inconștient nu dețin toate emoțiile din experiențele trecute.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.