Majoritatea alimentelor sunt mult mai gustoase prăjite, și acest lucru se datorează exclusiv uleiului. Dar pe măsură ce folosim în mod repetat acest ulei, suntem îndreptățiți să ne întrebăm dacă este cazul să-l schimbăm de fiecare dată sau dacă îl putem refolosi. Răspunsul la această întrebare depinde de mulți factori, precum: tipul alimentului, temperatura de prăjire, tipul de ulei sau printre altele, vasul de gătit. De aceea, vom încerca să aflăm dacă uleiul pentru prăjit trebuie schimbat după fiecare utilizare.
Ar trebui să schimbăm uleiul pentru prăjit după fiecare utilizare?
Răspunsul este NU. Uleiul pentru prăjit, îl putem folosi de mai multe ori înainte de a-l arunca, cu condiția să prăjim întotdeauna alimentele la o temperatură sub 175°C, pentru ca acest ulei să nu se deterioreze și să își păstreze intacte calitățile și beneficiile.
Este recomandat să reutilizăm uleiul de maximum 3 ori și să-l strecurăm de fiecare dată. În acest fel, este de asemenea indicat să consumăm un ulei de calitate, precum și unul mai puțin susceptibil la producere unor substanțe toxice. Uleiul de măsline este cel mai recomandat în acest caz, deoarece este capabil să reziste la temperaturi ridicate. Totuși, dacă vorbim despre uleiul de floarea soarelui, lucrurile se schimbă și experții recomandă reutilizarea lui doar de câteva ori. De asemenea, dacă vorbim despre ulei de palmier din friteoză, acesta trebuie schimbat după maxim 25 de prăjeli sau atunci când se arde, sau când culoarea sa devine foarte închisă și uneori vâscoasă. În afară de aceste reguli generale, există semne care ne ajută să înțelegem când ar trebui să schimbăm uleiul din tigaie sau din friteuză, în special atunci nu mai este potrivit pentru gătit. Daca uleiul s-a rumenit mult, dacă degajă un miros neplăcut și mult fum, dacă face spumă și devine vâscos, este cazul să-l înlocuim.
De ce este important să înlocuim uleiul pentru prăjit?
Pentru că, prin folosire, uleiul își pierde calitățile și poate strica alimentele, fiindcă atunci când este absorbit dezvoltă un miros și un gust ciudat. Ei bine, până la urmă, acest lucru nu e foarte grav. Dar mai presus de toate, devine toxic. Explicația ar fi că, de fiecare dată când este încălzit, se formează o serie de compuși toxici, printre care se remarcă acrilamida. Această substanță se formează în mod natural din produsele cu amidon (cartofi prăjiți, popcorn, gogsoși etc.) atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate. Acrilamida și glicidamida, compusul său intermediar, sunt considerate substanțe probabil cancerigene, așa că este necesar să le evităm.
De parcă nu ar fi suficient, reutilizarea uleiului prezintă un risc suplimentar, deoarece atunci când prăjim de mai multe ori în același ulei, produsele devin sărace în proteine și bogate în zaharuri. De aceea, este atât de important să prăjim alimente cu conținut un scăzut de zaharuri.
Ce să facem cu uleiul uzat?
Nu trebuie să aruncăm niciodată uleiul folosit în chiuvetă sau în toaletă, deoarece acesta ajunge în țevi, unde se poate întări și, ulterior, le poate înfunda. În cel mai rău caz, acest lucru poate duce la daune în proporții considerabile și la proceduri de complexe de curățare. În schimb, trebuie să-l colectăm într-un recipient, de preferat din plastic, pentru a-l depozita în propria locuință. Când observăm că recipientul s-a umplut, trebuie să-l ducem la cel mai apropiat eco-parc.
Ce trebuie să reținem este că, uleiul aruncat în canalizare poate contamina mediul acvatic (creează un strat superficial prezentând o densitate mai mică decât apa) și îngreuna tratarea apelor uzate.
De cele mai multe ori, puii și porcii se bucură de uleiul prăjit amestecat cu hrana lor obișnuită. Prin urmare, dacă cunoaștem pe cineva care crește animale, îl putem întreba dacă poate folosi acest ulei.
Dacă ne întrebăm cum se curăţă uleiul ars pentru a-l reutiliza și cum se păstrează uleiul pentru prăjit, folosit în friteuză și tigaie, va trebui să aruncăm o privire la aceste două articole.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.



